Iskoristi popust za dobrodošlicu. Unesi kod WELCOME i smanji svoju narudžbu za 10%. 😎

BAM Čokolada

Dodaci za peku

Paketi

BAM x FA14 FIT proizvodi

Proizvodi na sniženju

Namazi i preljevi

Za čokoholičare

Prijedlozi pretraživanja

Čokoladni ukrasi za svaku priliku

  • Vrijeme čitanja Vrijeme čitanja: 3 minute
cokoladni ukrasi za svaku priliku

Ukrasi od čokolade neophodan su dodatak koji će dodatno obogatiti torte i druge izabrane slastice.

No to još ne znači da ih ne možemo koristiti i za druge prilike. Pročitajte koje.

Za posebne prigode ili samo tako

Čokoladne ukrase najčešće viđamo na tortama, no primjereni su i za dekoriranje drugih delicija. Iznenadite svojeg prijatelja ili prijateljicu i skuhajte ima šalicu ukusne kave ili tople čokolade sa šlagom i ukrasite je simpatičnim ukrasom. Bez obzira jeste li početnik ili već vrlo vješti kreativac u kuhinji, tom ćete gestom odabranoj osobi zasigurno uljepšati dan.

No ni tu još nije kraj njihovoj svestranoj primjeni – u prazničnim danima novogodišnju jelku možete umjesto uobičajenim ukrasima ukrasiti onima od čokolade. Ispecite božićne kekse i po njima nacrtajte motive po svom izboru, potom ih stavite na grane novogodišnje jelke. Na kraju praznika kada ju budete raspremali sva se obitelj može skupiti i zajedno uživati u slatkim delicijama.

Što vam je potrebno za oblikovanje čokoladnih ukrasa?

Svim početnicima ali i onim vještijim kreativcima za izradu ukrasa savjetujemo korištenje vrećice za dekoriranje, voštanog papira, noža za palete ili pergamentnog papira na kojem možete vježbati oblikovanje različitih oblika, i naravno – čokoladu! Bez obzira hoćete li za izradu koristiti čokoladne kapljice, ili ćete čokoladu radije samo nalomiti, koristite samo kvalitetnu čokoladu. Samo tako će ukrasi biti savršeni, ne samo izgledom, već i okusom.

Kako izraditi čokoladne ukrase?

Ukrasi od čokolade uljepšat će mnoge slastice, a njihov je okus naprosto božanstveni. Možda se na prvi pogled čini da je kod kuće gotovo nemoguće oblikovati tako lijepe ukrase kao što su oni iz trgovine, ali samo hrabro – budete li primijenili sljedeće savjete, i oni s manje iskustva u kuhinji moći će napraviti vrlo lijepe kreacije.

Pohrana čokolade

Prije nego se uhvatimo samog oblikovanja ukrasa moramo čokoladu najprije rastopiti. Na prvi pogled je to najlakši korak pri izradi ukrasa, ali do kremaste i glatke čokolade nije uvijek najlakše doći. Vlaga može uzrokovati da čokolada postane tvrda i hrapava, stoga već i prije pripremanja pregledajte je li čokolada pohranjena na prikladnom mjestu i na primjerenoj temperaturi.

Ukrasi od čokolade neophodan su dodatak koji će dodatno obogatiti torte i druge izabrane slastice.

Čokolada je naime prilično osjetljiva i brzo upija razne mirise i vlagu, a što možete izbjeći ako ju pohranjujete na suhom, hladnom i tamnom mjestu. Velike temperaturne promjene za čokoladu nisu dobre jer se kakao maslac odvaja od same čokolade i dovodi do toga da čokolada postaje siva.

Oblikovanje različitih motiva

prije nego li se uhvatite topljenja čokolade, pobrinite se da budu svi lonci i pribor za kreiranje potpuno suhi. Čokoladu možete rastopiti na štednjaku ili u mikrovalnoj pećnici.

Kao što smo već rekli za oblikovanje ukrasa možete upotrijebiti pergamentni papir po kojem možete rasporediti rastopljenu čokoladu i započnete s kreiranjem. Možete upotrijebiti vrećicu za dekoriranje ili plastičnu vrećicu kojoj ćete odrezati vrh i napunite ju čokoladom. Na vošteni papir možete nanijeti čokoladu u obliku srca, geometrijskih likova, brojeva, krugova, inicijala odnosno što god vam padne na pamet!

Praksom do savršenstva

Kao i za sve ostalo, tako je i za oblikovanje čokoladnih ukrasa praksa vrlo bitna. Ako niste baš spretnih ruku i ako vam u prvom pokušaju nije uspjelo, nemojte se prestrašiti. Što više budete pokušavali bolje će vam ići. Možete početi s jednostavnim motivima za koje mislite da vam neće stvarati poteškoće. A inače je čokolada iznimno zahvalna što se kreiranja tiče. Ako vam ukras ne uspije isprve, čokoladu možete prije nego se stvrdne još jednom rastopiti i početi ispočetka.

Mojacokolada.hr - BAM Become A Master | Mojačokolada.hr BAM proizvodi namijenjeni su svima koji vole stvarati uz visokokvalitetne sastojke i sofisticirane okuse za kućnim kuhinjskim pultom.

O avtorju

Urša R.
Ustvarjalka vsebin
Postani slastičarski majstor

Postani slastičarski majstor

Prijavi se na čoko e-časopis

Prijavi se na čoko e-časopis

Unesi svoju e-mail adresu, a mi ćemo ti besplatno poslati čoko e-časopis.
Vijesti
Recepti
Aktual
Vijesti
Recepti
Aktual