BAM Čokolada

Dodaci za peku

Paketi

FIT proizvodi

Proizvodi na sniženju

Namazi i preljevi

Za čokoholičare

Prijedlozi pretraživanja

Čokoladni zec

  • Vrijeme čitanja Vrijeme čitanja: 4 minute
cokoladni zec

Najomiljenija čokoladna slastica u vrijeme Uskrsa zasigurno je čokoladni zečić koji je neizbježan pri svakom uskršnjem poklonu.

Čokoladni uskršnji zečić najomiljenija je čokoladna slastica u vrijeme uskrsa. U tom razdoblju se svake godine proizvede oko 90 milijuna čokoladnih zečića koji uveseljavaju mlade i stare diljem svijeta. To čak ni nije toliko iznenađujuće budući da će uskrs najpopularniji blagdan na svijetu, uz bok mu stoji samo još Božić. Postoje različiti čokoladni zečevi. Većina je izrađena od mliječne čokolade, a sve popularniji postaju i oni od tamne ili bijele čokolade. Mogu biti šuplji, punjeni čokoladom ili drugim dodacima, kao što je na primjer karamela, maslac od kikirikija i slatke pjenice.

Povijest čokoladnog zeca

Ni jedna uskršnja košarica nije potpuna bez čokoladnog zeca koji je svoje mjesto pronašao u mekanoj, sjajnoj umjetnoj travi. No jest jeste li se za vrijeme preživanja čokoladnog uha ili stopala ikad zapitali tko je zaslužan za to da je čokoladni zec danas tako popularan?

Zec je već dugo vremena simbol proljeća. U starim europskim poganskim vjerovanjima zec je bio vjesnik proljeća koji predstavljala novo rođenje, novi početak života i plodnost. Razlog tome leži u činjenici da se zečevi brzo razmnožavaju, stoga je logično da zečevi predstavljaju početak novog života. A od prvih poganskih vjerovanja pa do izrade prvog čokoladnog zeca prošlo je podosta vremena. Tek oko 1800. godine u svijetu su se pojavili prvi čokoladni proizvodi u obliku zečeva. Naravno da ti proizvodi nisu bili tako sofisticirani kao što su danas. Prvobitni čokoladni zečevi bili su u obliku torti ili drugog peciva te su tako bogatili proljetne proslove. Nije trebalo puno da ti čokoladni proizvodi nađu svoj put u ostalom dijelu Europe, a brzo su se raširili i preko bare, u Americi.

Stoga se dok jedete čokoladnog zečića sjetite da ima višestoljetnu povijest. Jeste li znali da čak 76% Amerikanaca najprije ugrizne (čokoladno!) zečje uho? A vi? Koji dio zeca vas najviše privlači?

Čokoladni zec na drugačiji način

Ako ste mislili da postoje samo klasični čokoladni zečevi, izrađeni od obične mliječne čokolade, varate se. Svjetski poznati proizvođači čokolade pobrinuli su se da posebni ljubitelji dobre čokolade imaju i svoje zečeve. Cijene tih zečeva razlikuju se, a ovise posebice o kvaliteti proizvoda te o načinu proizvodnje. Ti zečevi su u većini slučajeva manji od klasičnih, u jednom pakiranju ih ima više, a njihova posebnost je u tome što su izrađeni ručno.

Bijeli čokoladni zečići danas postaju sve omiljeniji. Mnogi ljubitelji čokolade vidjeli su da su vrlo korisni za dekoracije, jer daju odličan kontrast. Zamislite da stol za uskrs ukrasite bijelim i tamnim zečevima. Dodajte još nekoliko čokoladnih jaja, buket cvijeća i budite sigurni da će vaši gosti ostati bez riječi.

Izradite svog čokoladnog zeca

U trgovinama možete kupiti kalup u obliku zeca za izradu svojih čokoladnih zečića. Izrada uopće nije tako komplicirana kao što mislite. Potrebna vam je samo čokolada koju ćete rastopiti u vodenoj kupelji, a zatim po želji umiješajte druge dodatke. Čokoladu ulijte u kalup i pričekajte da se stvrdne. Tako ćete dobiti vlastoručno izrađenog zečića, punjenog vašom najomiljenijom čokoladom. A ako želite napraviti čokoladnog zečića koji će biti unutra šupalj, ulijte vruću čokoladu u kalup, pričekajte nekoliko sekundi, i zatim čokoladu brzo izlite iz kalupa. Čokolada koja je došla u kontakt s kalupom koji je hladniji, u nekoliko će se sekundi stvrdnuti i napraviti oklop. Čokolada u sredini kalupa i dalje će biti tekuća i to će vam omogućiti da ju uklonite. Potom samo pričekajte da se čokoladni oklop do kraja stvrdne te ju potom oprezno izvadite iz kalupa. Ako mislite da je izrađivanje čokoladnih zečića komplicirana, ubrzo ćete uvidjeti da nije. Igrajte se i vidjet ćete da će vam uspjeti. Upamtite da su vlastoručno izrađeni čokoladno pokloni puno vrjedniji od onih kupljenih u trgovini.

Istraživanja potrošača u Americi su pokazala da 42% odraslih, uključenih u istraživanje, smatra čokoladnog zeca najboljom uskršnjom slasticom. Na drugo mjesto su se uvrstili žele bomboni, nakon njih tu su ostali slatkiši. Stoga je čokoladni zec zasigurno jedna od najomiljenijih čokoladnih kreacija, što se svakako isplati uzeti u obzir za poklone. Stoga se pobrinite da čokoladni zec pronađe svoje mjesto u vašoj uskršnjoj košari i drugim poklonima!

Mojacokolada.hr - BAM Become A Master | Mojačokolada.hr BAM proizvodi namijenjeni su svima koji vole stvarati uz visokokvalitetne sastojke i sofisticirane okuse za kućnim kuhinjskim pultom.

O avtorju

Urša R.
Ustvarjalka vsebin
Postani slastičarski majstor

Postani slastičarski majstor

Prijavi se na čoko e-časopis

Prijavi se na čoko e-časopis

Unesi svoju e-mail adresu, a mi ćemo ti besplatno poslati čoko e-časopis.
Vijesti
Recepti
Aktual
Vijesti
Recepti
Aktual