BAM Čokolada

Dodaci za peku

Pokloni

BAM x FA13 FIT Produkti

Proizvodi na sniženju

Namazi i preljevi

Za čokoholičare

Prijedlozi pretraživanja

Čokoladno jaje

  • Vrijeme čitanja Vrijeme čitanja: 2 minute
cokoladno jaje

U uskršnjoj košarici ili poklonu osim čokoladnog zečića nikako ne smijemo zaboraviti čokoladno jaje, još jedan simbol proljeća.

Za uskrs u košari ili za poklon uz čokoladnog zečića svakako se mora naći i čokoladno jaje, još jedan simbol proljeća.

Uskršnje jaje je tradicionalan uskršnjipoklon koji seže duboko u povijest. Taj se običaj održao stoljećima, a u zadnje vrijeme mnogi umjesto pravih jaja poklanjaju ona čokoladna. Svi znamo da čokolada izdrži duže vremena nego jaje, a i ljudi više vole čokoladu od jaja.

Povijest uskršnjeg jaja

Jaje je još jedan od poganskih simbola za ponovno rođenje Zemlje koju su nekad častili kao boginju. Mnogi misle da je jaje kršćanski simbol, a zapravo su kršćani jaje preuzeli od poganskih naroda koji su izvodili svoje obrede puno prije njih. Tako se danas jaje u kršćanskoj kulturi smatra simbolom ponovnog rođenja Isusa. Važna je činjenica da prvobitno značenje jaja seže stoljeća unatrag, dok o kršćanskoj vjeri još nije bilo traga.

Najpoznatije uskršnje jaje je zasigurno kokošje jaje, koje bojimo raznim bojama. Izrada uskršnjih jaja danas je prava umjetnost, a umjetnički izrađena uskršnja jaja ostvaruju već gotovo vrtoglave cijene.

Čokoladno uskršnje jaje

Kod najmlađih je u vrijeme uskrsa vrlo omiljeno čokoladno uskršnje jaje. Ova čokoladna slastica svakako ne smije nedostajati u košarici ili poklon vrećici, jer bez nje uskrs nije uskrs. Prvo čokoladno uskršnje jaje nastalo je oko 1800. godine u Njemačkoj. Negdje u isto vrijeme napravili su prvog uskršnjeg zečića, a obje slastice vrlo su se brzo rasprostranile. Najprije Europom, a kasnije je čokoladno jaje otišlo i preko bare.

Prvobitna čokoladna jaja bila su punjena čokoladom jer čokoladni majstori još nisu poznavali sve tehnike proizvodnje. Izrada šupljeg čokoladnog jajeta činila im se tako komplicirana da radije nisu ni pokušavali. Najveći problem s kojim su se tada susretali bio je taj što čokolada nije bila tako tekuća kao što je danas. Danas se izrada čokolade usavršila do samih detalja, stoga čokoladni majstori mogu posebnim metodama izraditi tekuću čokoladu koju se jednostavno ulijeva u kalupe. Tada to još nije bilo poznato. Majstori su čokoladne slastice izrađivali od čokolade koja je bila sličnija gustoj pasti, nego tekućoj čokoladi.
A napredovanjem tehnike i izrade čokolade proizvođači polako su rješavali taj problem. Ubrzo nakon toga pojavila su se prva šuplja čokoladna jaja, a nakon njih uslijedili su proizvodi punjeni raznim dodacima, kao što je npr. karamela.

Danas je čokoladno jaje zasigurno jedno od najčešćih poklona za uskrs. Često ga viđamo kao ukras u uskršnjim košaricama, dodatno ukrašene umjetnom travom različitih boja, a koje je kao gnijezdo u koje stavljamo te čokoladne slatkiše. Mnogi tu košaru poklanjaju kao dar, dok drugima služi kao dekoracija. Nije važno što ćete s čokoladnim jajetom napraviti, bitno je samo da ostvari svoju svrhu, a to je uživanje u okusu. Ako dobijete na dar čokoladno jaje, uživajte u dobroj čokoladi, a pritom ne zaboravite da čokoladno jaje ima tradiciju koja traje stoljećima.

Mojacokolada.hr - BAM Become A Master | Mojačokolada.hr BAM proizvodi namijenjeni su svima koji vole stvarati uz visokokvalitetne sastojke i sofisticirane okuse za kućnim kuhinjskim pultom.

O avtorju

Urša R.
Ustvarjalka vsebin
Postani slastičarski majstor

Postani slastičarski majstor

Prijavi se na čoko e-časopis

Prijavi se na čoko e-časopis

Unesi svoju e-mail adresu, a mi ćemo ti besplatno poslati čoko e-časopis.
Vijesti
Recepti
Aktual
Vijesti
Recepti
Aktual