BAM Čokolada

Dodaci za peku

Pokloni

BAM x FA13 FIT Produkti

Proizvodi na sniženju

Namazi i preljevi

Za čokoholičare

Prijedlozi pretraživanja

Je li čokolada još uvijek poželjan rođendanski poklon?

  • Vrijeme čitanja Vrijeme čitanja: 4 minute
je li cokolada jos uvijek pozeljan rodzendanski poklon

Čokolada je nekada predstavljala poseban i dragocjeni poklon, a zatim je zbog masovne proizvodnje jeftinih čokolada postala ozloglašena – danas ponovno slovi kao poklon koji povezuje.

Čokolada je nekada predstavljala poseban i dragocjeni poklon...

A zatim je zbog masovne proizvodnje jeftinih čokolada postala ozloglašena – danas ponovno slovi kao poklon koji povezuje.

Darivanje za posebne prigode i izražavanje naklonjenosti te zahvalnosti seže u sam početak čovječanstva. Hrana je bila čest poklon jer je u ono vrijeme bila puno cjenjenija nego danas – obilje hrane značilo je dobar društveni položaj jer je upućivalo na spretnog lovca koji bez poteškoća brine za preživljavanje svoje obitelji odnosno plemena. Među prvim civilizacijama kao poklon u obliku namirnica poklanjalo se teško dostupna hrana ili namirnice koje su bile važne za trgovanje. Tako se cijenilo med, maslinovo ulje i vino. U suvremeno doba se kao česti poklon za rođendan, godišnjicu ili drugi praznik uvrstila čokolada.

Čokolada je nekada predstavljala poseban i dragocjeni poklon, a zatim je zbog masovne proizvodnje jeftinih čokolada postala ozloglašena – danas ponovno slovi kao poklon koji povezuje.

U vrijeme kada je bio kakao dragocijeni i njegova je proizvodnja bila skromna, kakao odnosno čokoladu su uživali prije svega imućni odrasli. Zašto? Jer je vrlo brzo zavladalo mišljenje da čokolada puni energijom i djeluje kao afrodizijak. Čak i Napoleon je navodno uvijek imao kod sebe pločicu čokolade kako bi se mogao okrijepiti. Djeca, posebice ona iz lošije situiranih obitelji, još u prvoj polovici 20. stoljeća o čokoladi su mogli samo sanjati. Ništa čudno da je kao takva golicala njihovu maštu i postala predmet njihove želje kao što je to u svojoj knjizi „Charlie i tvornica čokolade“ lijepo predstavio i Roald Dahl.

Današnje generacije za takav nedostatak ne znaju. Svi mi koji smo se rodili negdje od sedamdesetih godina proteklog stoljeća mogli smo ju jesti gotovo bez zadrška. Uvijek je bila prisutna kao poklon za rođendan, ali i tijekom uobičajenih dana mogli smo ju pojesti dovoljno. I možda je upravo to obilje uzrokovalo da je čokolada došla na slab glas. Danas sigurno često čujemo od roditelja da djeci ne nosimo čokolade. Imaju li pravo? Djelomično se s njima možemo složiti, djelomično ne.

Dobra čokolada je dobar poklon

Dostupnost čokolade ide s rukom u ruci i sa povećanjem suvremenih civilizacijskih bolesti. Vrlo se često krivi slatkiše to djeca češće imaju šećernu bolest, prekomjernu tjelesnu težinu, problema sa zubnim karijesom, to što su hiperaktivni i naravno ovisni o šećeru. Je li to dosita tako? Svakako! Ali tu govorimo o slatkišima i šećeru općenito, a ne o čokoladi. Kada se o čokoladi počelo govoriti kao o lošoj namirnici pojavila su se brojna istraživanja koja iznova dokazuju da su kakao i kvalitetna čokolada zdravi. Nikakvog razloga dakle nema da čokolada ne bude odličan poklon za rođendan, kako za djecu tako i za odrasle – ali potrebno je izabrati onakvu koja sadrži visoki postotak kakao dijelova i malo drugih sastojaka, a posebice onakvu koja ne sadrži šećer.

Kvalitetne tamne čokolade s puno kakaa još uvijek su odličan izvor energije, i mnogi će vam sportaši reći da je pločica ukusne čokolade puno bolja od bilo kojeg energetskog napitka – njome ćemo se napuniti energijom i tijelo opskrbiti zdravim hranjivim tvarima.

Nemojte djeci uskraćivati čokoladu!

U želji za zdravim načinom života neki roditelji idu zaista predaleko, i tvrde kako njihovo dijete ne jede čokoladu, odnosno napominju vam neka vaš rođendanski poklon ne sadrži čokoladu, vrijeme je da im servirate nekoliko činjenica. Kvalitetna čokolada nije nezdrava, već upravo suprotno. Odlično umiruje, čini nas sretnima, dobro nas nahrani i još nešto – pomaže kod emocionalnog povezivanja. Djeca koja ne smiju jesti čokoladu ili grickati komadiće kakaa i kakao zrna svakako su uskraćena.

I odrasli obožavaju slatke poklone

Biste li htjeli da vam vaš poklon za rođendan ili neku drugu prigodu pomogne da izgladite neku nesuglasicu i izrazite zahvalnost, baš onako kako su to činila prva plemena? Na nekim područjima čovječanstvo istinski je napredovalo, dok se na nekim pak drugim baš i ne razlikujemo od spiljskog čovjeka. Okusima koji će zadovoljiti naša osjetila te poklončićima koji se baršunasto tope na jeziku još uvijek možemo postići puno. Kvalitetna čokolada može poboljšati odnose i smekšati srca, a pomaže i u tome da osjetite ljubav. To posebice vrijedi kod žena – dokazano je da se one čokoladi mogu prilično teže oduprijeti nego muškarci.

Mojacokolada.hr - BAM Become A Master | Mojačokolada.hr BAM proizvodi namijenjeni su svima koji vole stvarati uz visokokvalitetne sastojke i sofisticirane okuse za kućnim kuhinjskim pultom.

O avtorju

Urša R.
Ustvarjalka vsebin
Postani slastičarski majstor

Postani slastičarski majstor

Prijavi se na čoko e-časopis

Prijavi se na čoko e-časopis

Unesi svoju e-mail adresu, a mi ćemo ti besplatno poslati čoko e-časopis.
Vijesti
Recepti
Aktual
Vijesti
Recepti
Aktual