BAM Čokolada

Dodaci za peku

Pokloni

BAM x FA13 FIT Produkti

Proizvodi na sniženju

Namazi i preljevi

Za čokoholičare

Prijedlozi pretraživanja

Je li sirova čokolada zaista zdravija od obične - online trgovina MojaČokolada.si

  • Vrijeme čitanja Vrijeme čitanja: 4 minute
je li sirova cokolada zaista zdravija od obicne - online trgovina mojacokoladasi

Sirova čokolada nije samo ukusna alternativa za običnu čokoladi već sadrži i veći udio hranjivih tvari i antioksidanta.

Ljubitelji čokolade često traže opravdanje zašto su podlegli čokoladi. Čini se da je sirova čokolada izvrsno rješenje za sve sladokusce kojima nije svejedno za svoje zdravlje. No tu su i skeptici koji kažu da je nemoguće da slastica bude zdrava – da zadovoljiti svoje osjetilo okusa slatkim nespojivo je s visokim udjelom korisnih hranjivih tvari. Zato smo odlučili istražiti što za zaista skriva iza te tajanstvene, no u zadnje vrijeme sve popularnije namrnice koju nazivamo sirovom čokoladom.

Postupak proizvodnje

Kakao zrna su u procesu proizvodnje uobičajene čokolade podvržena raznim procesom – od fermentacije do prženja koje se vrši na vrlo visokim temperaturama, što daje karakterističnu boju i okus konačnom proizvodu. Posebnost sirove čokolade jest da se umjesto prženja koristi sasvim prirodna metoda, a to je sušenje kakao zrna na suncu. To naime zahtijeva puno više vremena, a posljedično je i cijena malo veća od obične čokolade, ali upravo takav postupak izrade omogućava da se očuva puno više korisnih tvari.

Bit sirovog načina prehranjivanja je naime upravo težnja da se očuvaju hranjive tvari, a koje uobičajen način pripremanja jela zagrijavanjem na visokim temperaturama često uništava.

Sirove namirnice su dakle sve one namirnice čiji pojedini sastojci u postupku izrade nisu bile zagrijavani na više od 42 °C. Za sirovu čokoladu je svojstveno da ne sadrži nikakve prerađene sastojke (na primjer rafinirani šećer itd.), ali sadrži vrlo visok udio kakaa (najmanje 75 % posto), a obično i više kakao maslaca od drugih vrsta čokolada. Baš kao i običnim čokoladama, u procesu izrade možemo im dodati razne dodatke, recimo voće, vaniliju, metvicu, i slično.

»Superhrana« – samo mit?

O sirovoj čokoladi se često priča kao o takozvanoj superhrani. U tu skupinu spadaju i namirnice kao što su goji bobice, spirulina, kokosova voda, maca i slično. Možda se čini da se radi o prilično egzotičnim stvarima, ali oznaku superhrana imaju i brojne namirnice i biljke iz našeg okoliša, dostupne praktički na svakom koraku, i to posve besplatno. Tako je recimo obična kopriva koji mnogi smatraju korovom, zapravo vrlo korisna biljka koja sadrži puno nužno potrebnih hranjivih tvari.

I upravo visoki udio za zdravlje korisnih tvari je ono što određenu hranu »pretvara« u superhranu.

Mnogi su i skeptični do te oznake, jer smatraju da se ne radi o detaljno odnosno stručno definiranom terminu, pa su zato moguće brojne manipulacije i zloporaba izraza u marketinške svrhe. Slažemo li se s oznakom ili ne, neosporiva činjenica jest da sirova čokolada u usporedbi s običnom sadrži poprilično viši udio željeza, cinka, magnezija i vitamina C, a osim toga je i bogatija antioksidantima, dakle tvarima koje sprječavaju nastanak brojnih bolesti (između ostalog i brojne vrste raka). Funkcija antioksidanta jest da vežu štetne radikale i time sprječavaju takozvani oksidativni stres, koji se inače ne manifestira jasnim, vidljivim simptomima, već ljudskom organizmu šteti prije svega dugoročno jer je odgovoran za nastanak raznih kroničnih bolesti. Bez obzira je li sirova čokolada zaista »superhrana« ili ne, svakako je dobra alternativa većini običnih čokolada, koju si u umjerenim količinama možete priuštiti bez grižnje savjesti.

Domaće sirove slastice

Sirovu čokoladu možete jesti samostalno, a možete ju upotrijebiti i kao sastojak za pripremu slastica, običnih ili u postpunosti sirovih, u zadnje vrijeme pravi hit. Kao osnova se u takvim slasticama umjesto klasičnih biskvita od jaja, brašna itd. većinom koriste razni orašasti plodovi. Kod pripremanja morate voditi računa da je sirova čokolada nešto gorča od običnih čokolada, zato ju načelno kombiniramo sa sastojcima koji sadržavaju malo viši udio prirodng šećera (banane, datulje itd.), ali odlična je i u kombinaciji s kiselkastim šumskim vćem, naravno ako vam pašu takvi okusi. Mogućnosti dakle ima jako puno.

Recepte koji su sve češće dostupni na internetu možete primijeniti kao osnovnu ideju, a koju možete obogatiti i dozom vlastite mašte.

Slastice pripremljene na takav način ne samo što će biti iznimno ukusne i zdrave, već i sasvim unikatne, jer ćete u njih uložiti i dio sebe, što će zasigurno znati cijeniti oni kojima ćete ponuditi svoje kulinarsko remek djelo. Ne brinite ako domaće sirove slastice neće biti izgledom najprivlačnije, vrlo je važnije da su slastice napravljene s ljubavlju – i takva hrana, bez obzira na podijeljenja mišljenja stručnjaka, zaslužuje naziv »superhrana«. Pa dobar tek!

Mojacokolada.hr - BAM Become A Master | Mojačokolada.hr BAM proizvodi namijenjeni su svima koji vole stvarati uz visokokvalitetne sastojke i sofisticirane okuse za kućnim kuhinjskim pultom.

O avtorju

Urša R.
Ustvarjalka vsebin
Postani slastičarski majstor

Postani slastičarski majstor

Prijavi se na čoko e-časopis

Prijavi se na čoko e-časopis

Unesi svoju e-mail adresu, a mi ćemo ti besplatno poslati čoko e-časopis.
Vijesti
Recepti
Aktual
Vijesti
Recepti
Aktual