Jeste li znali da možete uživati u slatkome bez imalo grižnje savjesti? Predstavljamo vam vegansku čokoladu.
Može li čokolada biti veganska?
To je pitanje koje si je vjerojatno već puno ljudi postavilo. Odgovor je naravno potvrdan – čokolada naime »dolazi« od kakaovca, grma odnosno stabla, zato je već sama po sebi veganska. »Neveganska« postane tek u procesu u kojem joj dodaju mnoge aditive, uključujući šećer i mlijeko ili mliječnu mast. Kvalitetna čokolada sadrži veći udio kakaa, čiste sastojke i baš nikakve štetne dodatke. I što je udio kakaa veći to je čokolada čistija.
Unatoč tome što je zbog svih mogućih dodataka većina čokolada »neveganskih«, dobra je stvar što se neki proizvođači sve više posvećuju proizvodnji veganskih čokolada, zato je i izbor sve veći. Svima kojima nešto jači i gorči okus zbog visokog udjela kakaa ne odgovara, na raspolaganju su im i mliječne veganske čokolade. Mlijeko životinjskog porijekla u tom slučaju zamjenjuje bademovo ili rižino mlijeko.
Brojne prednosti
Konzumiranje visokokvalitetne veganske čokolade ima mnoge prednosti. Istraživanja su na primjer pokazala da je tamna čokolada bogata flavonoidima koji imaju iznimna antioksidativna svojstva jer naše tijelo štite od raznih bolesti, na primjer bolesti srca ili nekih malignih bolesti, a ujedno usporavaju proces starenja te time potpomažu da se osjećate bolje i da mladolikije izgledate.
Obožavate čokoladu, a istovremeno ste i ljubitelj životinja pa ju zbog toga rađe ne jedete?
Vjerojatno nije ni potrebno posebno naglašavati da zbog sadržavanja mnogih korisnih tvari, a ujedno i manje količine za zdravlje štetnih tvari, ne samo što pozitivno utječu na fizičko, već i na psihičko zdravlje.
Gdje tražiti?
Ako ste odlučili probati vegansku čokoladu, ali niste sigurni hoćete li izabrati pravu, savjetujemo vam da prilikom kupnje obratite pažnju na primjerenu oznaku na ambalaži. Postoji i nekoliko veganskih čokolada koje ne sadrže sastojke životinjskog porijekla i štetnih dodataka, a da to nije nigdje označeno. Stoga je smisleno pročitati i popis sastojaka, a izbjegavati čokolade s dugim popisom sastojaka jer nemalo puta to su samo nekvalitetna i jeftina punjenja.
Visoki udio kakaa
Veganska čokolada obično sadrži udio kakaa viši od 55 %, ali naravno ključni sastojak čiste čokolade je kakao maslac. No bez briga, iako zvuči drugačije, kakao maslac je biljnog porijekla i zato je primjereno za ljubitelje životinja.
Ako ste dosad bili naviknuti na mliječnu čokoladu, za prvi put čokoladu s više od 70 % kakaa savjetujemo samo onim hrabrijim jer je razlika u udjelu kaka u mliječnoj i tamnoj čokoladi znatna. Istini za volju, što je veći udio kakaa to je i čokolada gorča i intenzivnijeg okusa. Možda je za »početnike« zato najprimjerenija čokolada s 55 % kakaa, no svakako prije nego čokoladu kupite pročitajte sastojke jer neke čokolade s visokim udjelom kakaa sadrže sastojke od mlijeka.
Veganska čokolada ne samo što je korisna vašem zdravlju, korisna je i za mnogo drugih ljudi i okoliš. Puno proizvođača uključeno je u pravednu trgovinu čime se zabranjuje rad djece, potiče ravnopravnost spolova, sigurne, zdrave i poštene uvjete za rad i zaštitu okoliša. A time i se omogućavaju i optimalni uvjeti za život na Zemlji.
Veganska čokolada postaje jedna od najomiljenijih vrsta čokolade. Ako je oduševila i vas evo savjeta – baš kao i svaku drugu vrstu čokolade možete ju koristiti za pečenje čokoladnih slastica, izradu čokoladnog sladoleda, ali i ukusnog domaćeg čokoladnog mlijeka!
>> Najbolji veganski čokoladni namaz <<