|
|
Nemojte odustajati, zapravo je vrlo jednostavno i ne oduzima previše vremena.
Ako niste previše zahtjevni, izabranu slasticu možete ukrasiti običnom tamnom, poluslatkom ili mliječnom čokoladom. Ako pak želite da se čokolada lijepo rastopi i da je vaša čokoladna dekoracija bez grudica, upotrijebite čokoladu koja je posebno namijenjena dekoriranju. Čokoladni preljev ili kuvertura posebno je praktična za dekoriranje jer sadrži više kakao maslaca od drugih vrsta čokolade. Kakao maslac brine za bogat i kremast okus čokolade, kao i za to da se čokolada prilikom stvrđivanja lijepo sjaji, a prilikom ugriza nježno puca.
Ako ste tek početnik odnosno početnica u kuhinji, možete najprije pomoću vrećice za dekoriranje, koju ste prethodno napunili rastopljenom čokoladom, na voštanom papiru oblikovati jednostavna slova, geometrijske likove ili vaše najdraže uzorke. Čak i ako vam neki od uzoraka ili slova ne uspiju, nećete uništiti cijeli kolač, keks, tortu ili štogod budete radili, već ćete jednostavno napraviti novu dekoraciju i slasticu ukrasiti tek kada budete potpuno zadovoljni svojom kreacijom.
1. Čokoladu rastopite u vodenoj kupelji
U manji lončić nalomite komadiće čokolade te ga postavite u veći koji ste prethodno napunili vodom. Pritom pazite da manji lončić ne dodiruje vodu. Vodu polako zagrijavajte na srednjoj vatri, a čokoladu nježno miješajte sve dok se potpuno ne rastopi.
2. S rastopljenom čokoladom napunite vrećicu za dekoriranje
Ako nemate vrećicu za dekoriranje možete upotrijebiti vrećicu za zamrzavanje hrane s patentnim zatvaračem, kojoj ćete prethodno nožem odrezati jedan od uglova na dnu, ili upotrijebite praznu plastičnu ambalažu sa špicastim vrhom.
3. Započnite s kreiranjem
Kao što smo već napomenuli, na voštanom papiru možete se prepustiti mašti i stvarati do mile volje. Možete si također pomoći šablonama za dekoraciju kojima ćete oblikovati slova i uzorke pravilnih oblika, što će vam pomoći stvoriti dojam da ste pravi čokoladni majstor.
Nemojte odustajati, zapravo je vrlo jednostavno i ne oduzima previše vremena.
Nakon što završite s kreiranjem, dekoracije stavite u hladnjak da se stvrdnu. Nakon toga pažljivo iz izvadite iz voštanog papira kako se ne bi raspale te njima ukrasite tortu, kolačiće ili neku drugu slasticu. Tijekom nanošenja pazite da ih previše ne pritisnete jer se mogu brzo raspasti. Ako tijekom samog dekoriranja vaše dekoracije zbog previsoke temperature počnu gubiti pravi oblik, možete ih na kratko staviti u hladnjak da se ponovno stvrdnu.
Što je šarenije, ljepše će ispasti vaša čokoladna dekoracija. Unatoč tomu što je dekoriranje s čokoladom jednostavno i relativno brzo rješenje za atraktivniju slasticu, svakome će oduzeti dah.
>> Pogledajte izbor čokolada za izradu dekoracija <<