Iskoristi popust za dobrodošlicu. Unesi kod WELCOME i smanji svoju narudžbu za 10%. 😎

BAM Čokolada

Dodaci za peku

Paketi

BAM x FA14 FIT proizvodi

Proizvodi na sniženju

Namazi i preljevi

Za čokoholičare

Prijedlozi pretraživanja

jednostavna čokoladna dekoracija koja oduzima dah

  • Vrijeme čitanja Vrijeme čitanja: 3 minute
jednostavna cokoladna dekoracija koja oduzima dah

I vama često pogled zastane na prekrasno ukrašenim slatkim delicijama, no nemate dovoljno hrabrosti sami se uhvatiti u koštac s dekoriranjem čokolade?

Nemojte odustajati, zapravo je vrlo jednostavno i ne oduzima previše vremena.

Koja je čokolada najbolja za dekoriranje?

Ako niste previše zahtjevni, izabranu slasticu možete ukrasiti običnom tamnom, poluslatkom ili mliječnom čokoladom. Ako pak želite da se čokolada lijepo rastopi i da je vaša čokoladna dekoracija bez grudica, upotrijebite čokoladu koja je posebno namijenjena dekoriranju. Čokoladni preljev ili kuvertura posebno je praktična za dekoriranje jer sadrži više kakao maslaca od drugih vrsta čokolade. Kakao maslac brine za bogat i kremast okus čokolade, kao i za to da se čokolada prilikom stvrđivanja lijepo sjaji, a prilikom ugriza nježno puca.

Koje su dekoracije najjednostavnije za izradu?

Ako ste tek početnik odnosno početnica u kuhinji, možete najprije pomoću vrećice za dekoriranje, koju ste prethodno napunili rastopljenom čokoladom, na voštanom papiru oblikovati jednostavna slova, geometrijske likove ili vaše najdraže uzorke. Čak i ako vam neki od uzoraka ili slova ne uspiju, nećete uništiti cijeli kolač, keks, tortu ili štogod budete radili, već ćete jednostavno napraviti novu dekoraciju i slasticu ukrasiti tek kada budete potpuno zadovoljni svojom kreacijom.

Kako započeti s dekoriranjem?

1. Čokoladu rastopite u vodenoj kupelji

U manji lončić nalomite komadiće čokolade te ga postavite u veći koji ste prethodno napunili vodom. Pritom pazite da manji lončić ne dodiruje vodu. Vodu polako zagrijavajte na srednjoj vatri, a čokoladu nježno miješajte sve dok se potpuno ne rastopi.

2. S rastopljenom čokoladom napunite vrećicu za dekoriranje

Ako nemate vrećicu za dekoriranje možete upotrijebiti vrećicu za zamrzavanje hrane s patentnim zatvaračem, kojoj ćete prethodno nožem odrezati jedan od uglova na dnu, ili upotrijebite praznu plastičnu ambalažu sa špicastim vrhom.

3. Započnite s kreiranjem

Kao što smo već napomenuli, na voštanom papiru možete se prepustiti mašti i stvarati do mile volje. Možete si također pomoći šablonama za dekoraciju kojima ćete oblikovati slova i uzorke pravilnih oblika, što će vam pomoći stvoriti dojam da ste pravi čokoladni majstor.

Nemojte odustajati, zapravo je vrlo jednostavno i ne oduzima previše vremena.

Nakon što završite s kreiranjem, dekoracije stavite u hladnjak da se stvrdnu. Nakon toga pažljivo iz izvadite iz voštanog papira kako se ne bi raspale te njima ukrasite tortu, kolačiće ili neku drugu slasticu. Tijekom nanošenja pazite da ih previše ne pritisnete jer se mogu brzo raspasti. Ako tijekom samog dekoriranja vaše dekoracije zbog previsoke temperature počnu gubiti pravi oblik, možete ih na kratko staviti u hladnjak da se ponovno stvrdnu.

Još nekoliko korisnih savjeta koji će obogatiti vašu slasticu:

  • Čokolada je vrlo svestrana i prilagodljiva za kreiranje, no morate ju vrlo pažljivo tretirati. Ima naime nisku temperaturu tališta pa zato morate paziti i na vanjsku temperaturu; idealna temperatura za kreiranje s čokoladom je oko20 °C.
  • Čokolada je vrlo zahvalna za čuvanje budući da u optimalnim uvjetima može izdržati i više od godinu dana (iako ne vjerujemo da toliko dugo može ostati nedotaknuta). Važno je samo da ju zaštitite od topline, vlage i snažnih mirisa.
  • Najbolje je čuvati ju na temperaturi od oko17 °C, u suhom i tamnom prostoru. Izlaganjem čokolade visokim temperaturama, čokolada može početi cvjetati, do čega dolazi kada kakao maslac u čokoladi dođe na površinu te se na njoj stvara bijele mrlje. One doduše nisu štetne, no vaša čokoladna dekoracija neće lijepo sjajiti. 
  • Svaku čokoladnu dekoraciju uvijek lijepo dopunjavaju razni bombončići i mrvice, orašasti plodovi, krema ili voće. Posebno crveno voće, kao što su jagode, maline i trešnje, pa i naranča, čija aroma može biti uključena u sam preljev čokolade, a možete ju upotrijebiti i kao kontrast boja pri dekoraciji.

Što je šarenije, ljepše će ispasti vaša čokoladna dekoracija. Unatoč tomu što je dekoriranje s čokoladom jednostavno i relativno brzo rješenje za atraktivniju slasticu, svakome će oduzeti dah.

>> Pogledajte izbor čokolada za izradu dekoracija <<

Mojacokolada.hr - BAM Become A Master | Mojačokolada.hr BAM proizvodi namijenjeni su svima koji vole stvarati uz visokokvalitetne sastojke i sofisticirane okuse za kućnim kuhinjskim pultom.

O avtorju

Urša R.
Ustvarjalka vsebin
Postani slastičarski majstor

Postani slastičarski majstor

Prijavi se na čoko e-časopis

Prijavi se na čoko e-časopis

Unesi svoju e-mail adresu, a mi ćemo ti besplatno poslati čoko e-časopis.
Vijesti
Recepti
Aktual
Vijesti
Recepti
Aktual