Dobro ste čuli, predstavljamo vam čokoladni kebab!
Kako izgleda?
Vjerojatno je to prvo pitanje koje vam je pritom palo na pamet. Radi se o slatkoj verziji svima poznatog kebaba koja postaje sve raširenija i omiljenija po svijetu. Čokoladni kebab ili čokokebab podsjeća na pravi kebab samo po svom obliku, budući da se zapravo radi o čokoladi omotanoj u palačinku ili tortilju, koju kao i meso nježno sastružu s postolja koje se okreće.
Umjesto svinjskih, telećih, purećih i janjećih narezaka, na tanke kriške narežu bijelu, mliječnu ili tamnu čokoladu.
Umjesto svinjskih, telećih, purećih i janjećih narezaka, na tanke kriške narežu bijelu, mliječnu ili tamnu čokoladu (ili pak kombinaciju sve tri), a povrće zamijene voćem, sladoledom, kokosom, lješnjacima, bademima ili drugim orašastim plodovima, ovisno o ukusu pojedinca. Umak može zamijeniti čokoladni namaz s lješnjacima ili neki drugi slatki preljev. Na samom kraju, poslasticu zamotanu u palačinku odnosno tortilju odlično će dopuniti slatko vrhnje.
Odakle potječe?
O njegovom izvoru postoji nekoliko različitih priča, a najpoznatija kaže da potječe iz susjedne Italije. Neki Talijan je prilikom posjeta prijatelja u Njemačkoj, nakon što su pojeli kebab, htio pojesti nešto slatko, no nije pronašao ništa što bi mu odgovaralo u tom trenutku. Prijatelju je rekao da bi trebala postojati slastica kao što je recimo kebab – brza i jednostavna za pripremu. I tako se porodila ideja o čokokebabu.
U narednim godinama do pojedinosti je razradio svoju ideju, što mu je oduzelo dosta vremena budući da je morao naučiti kako ga pripremiti, odnosno koji su sastojci i oprema potrebni za njegovu pripremu. Dandanas postoji toliko različitih varijacija čokoladnih kebaba, a po svijetu se otvara sve više prodavaonica i putujućih štandova koji nude ovu ukusnu slasticu. I u Sloveniji također!
Možemo li čokoladni kebab pripremiti u vlastitoj kuhinji?
Naravno, budući da njegova priprema nije toliko zahtjevna. No potrebno je uzeti u obzir da u prodavaonicama i na štandovima svejedno imaju opremu prilagođenu za njegovu pripremu. Zbog toga će možda doma pripremljen čokoladni kebab biti malo drugačiji – no unatoč tome iznimno ukusan!
Nudimo vam nekoliko savjeta na što morate paziti prilikom pripreme čokokebaba:
Obični kebabi sadrže mekanu, ali jaku koru koja čvrsto obuhvaća meso i različite dodatke. Isto vrijedi i za čokoladni kebab – preporučujemo vam da popečete tortilje, koje moraju biti mekane i savitljive, a istovremeno dovoljno tvrde kako slatki sastojci ne bi poispadali iz njih.
Dok običan kebab sadrži meso, njegova čokoladna verzija može bit punjena i nekim drugim slatkim sastojcima. Sastojci mogu biti jednostavni pa takotortilju možete napuniti samo rastopljenom čokoladom odnosno različitim vrstama čokolade, a taj božanstveni čokoladni okus možete dodatno začiniti voćem i sladoledom koji posebno prija u toplim ljetnim danima.
Dodaci – ne škrtarite s njima! Što više dodataka ima obični kebab, to je bolji. Isto vrijedi i za čokoladni kebab. Čokoladu i voće ili sladoled pospite kokosom ili orašastim plodovima, a možete također dodati i čokoladne mrvice ili vaše omiljene zdrobljene kekse – tako će između ostalog ova brzo pripremljena slastica biti još i hrskava!
Nema kebaba bez dobrog umaka – bio to pikantni umak od čilija, češnjaka ili samo kečap i majoneza, umak je ono što kebabu daje točku na i. Priprema čokoladnog kebaba nudi još mnogo više mogućnosti: njegov okus možete dopuniti jednostavnim desertnim preljevom od jagode, čokolade ili karamele ili ga pak obogatiti tučenim vrhnjem. Ako ste malo hrabriji, možete dodati svega po malo i uživati u harmoniji slatkih okusa!
>> Poslovni pokloni za poduzeća <<