BAM Čokolada

Dodaci za peku

Pokloni

BAM x FA13 FIT Produkti

Proizvodi na sniženju

Namazi i preljevi

Za čokoholičare

Prijedlozi pretraživanja

Kako i gdje čuvati čokoladu

  • Vrijeme čitanja Vrijeme čitanja: 4 minute
kako i gdje cuvati cokoladu

Čokolada se treba čuvati na temperaturi nižoj od 20 °C. Najprikladnija temperatura je između 15 i 20 °C.

Čokolada je neizostavan slatkiš u našem domu. Jedna je od najboljih, čak najzdravijih slatkiša, ako ju konzumiramo u umjerenim količinama. Bogata je mineralima, antioksidantima i drugim sastojcima koji imaju korisne učinke na naše zdravlje. Čokolada jača imunološki sustav, diže energiju, posebno kod fizičkih aktivnosti. Djeluje protiv starenja, dobar je antidepresiv i čak djeluje kao afrodizijak. Čokolada je pored svega tako ukusna, da se vjerojatno pitate zašto bi ju uopće spremali ako ju možemo odmah pojesti. Čokolada je hrana koju svi volimo imati »na zalihama«, slažete se? Čokoladu ćemo sigurno moratiu na duže vrijeme spremiti nakon kakvog slavlja.

Znate i sami, da je čokolada odličan poklon. Kada dođe trenutak da treba spremiti čokoladu, držite se sljedećih savjeta. Zašto? Da ostane još uvijek jednako ukusna i privlačna na pogled.

Čokoladu čuvajte na hladnom i suhom mjestu

Čokoladu treba čuvati na temperaturi ispod 20 °C. Najprimjernija temperatura je negdje između 15 i 20 °C. Optimalna relativna vlažnost je od 60 do 68 % - kod takvih uvjeta će slasna mješavina kakaa i kakao maslaca ostati iste kvalitete više mjeseci. Svakako pazite da temperatura ne prijeđe 25 °C jer se na toj temperaturi kakao maslac otopi i pojavi se čokoladne ploščice bijeli sloj na površini. Čokolada sigurno nije više tako ukusna, što će primijetiti prije svega oni koji su strastveni konzumenti čokoladnih delicija.

Čokolade ne čuvajte u hladnjaku

Ako čokoladu čuvate u prehladnom prostoru, na primjer u hladnjaku, doći će do reakcije koja će pkvariti izgled čokolade, ali ne i okus. Naime, šećer u čokoladi kristalizira odnosno laički rečeno, šećer se odvaja od čokoladne mješavine i izađe na površinu. Tako čokolada izgubi svoju boju. Još jedna loša strana čuvanja čokolade u hladnjaku je ta da nakon što čokoladu stavite na sobnu temperaturu, čokolada kondenzira, a na površini se pojave kapljice. Općenito treba izbjegavati velike promjene temperature, na što treba paziti već prilikom kupnje čokolade odnosno na putu od trgovine do doma.

Zaštitite ju od direktnog svijetla

Govorimo o direktnom izlaganju suncu i općenito svjetlosti, jer i svjetlost šteti čokoladi. Čokoladu zato čuvajte u tamnom prostoru. Ako je čokolada duže vremena izložena direktnoj svjetlosti, oksidira. Okus čokolade se zaista pogorša, a miris, također, nije više onaj pravi.

Čokoladu čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi

Znači, čokoladu je najbolje čuvati u tamnom, hladnom i relativno suhom prostoru. Bitno je znati da čokolada lako preuzima miris druge hrane koju spremimo u blizini. Zato ju čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi, što je prije svega preporučljivo nakon što otvorimo ambalažu.

Rok upotrebe

Koliko vremena je čokolada upotrebljiva ovisi o sastojcima i našem načinu pohrane. Najduži rok upotrebe ima tamna čokolada, ona s većim udjelom kakaa. Može izdržati više od dvije godine. Mliječna čokolada uobičajeno ima više šećera, zato ima rok upotrebe oko godinu dana, a bijela čokolada čak i manje. Svakako uvijek provjerite rok upotrebe na ambalaži. Rok može biti duži od predviđenoga ako čokoladu skladištite pravilno. Može se dogoditi da nakon dužeg vremena čokolada nije više tako ukusna, ali je još uvijek primjerena za konzumiranje.

Mali savjeti

Ako ste u situaciji gdje temperatura svugdje prelazi 20 °C i hladnjak je jedini prostor gdje će čokolada zadržati svoj oblik, predlažemo vam sljedeće. Prije nego spremite čokoladu u hladnjak, umotajte ju, na primjer, u kuhinjski papirnati ručnik te ju zatvorite u hermetičku posudu. Kad zaželite čokoladu, izvadite posudu s čokoladom iz hladnjaka i pustite ju u posudi na sobnoj temperaturi neko vrijeme. Time ćete izbjeći preveliki temperaturni šok, ručnik u koji je čokolada umotana pomaže kod upijanja vlage koja dolazi s kondenzacijom na višoj temperaturi.

Čokolade želite spremiti na duže vrijeme?

U tom slučaju upotrijebite hladnjak i zamrzivač. Postupak je sljedeći. Najprije čokoladu jedan dan čuvajte u hladnjaku (umotanu u papirnati kuhinjski ručnik, zatvorenu u hermetičkoj posudi). Nakon toga ju premjestite u zamrzivač na koliko dugo želite. Kada budete htjeli upotrijebiti čokoladu, izvadite ju iz zamrzivača te ju prvo na jedan dan ponovo stavite u hladnjak. Nakon toga ju ostavite na sobnoj temperaturi, pritom ju još uvijek pustite u posudi umotanu u kuhinjski papirnati ručnik. Kad čokolada dostigne sobnu temperaturu, odmotajte ju i pojedite. Tim postupkom ćete se pobrinuti da ne dođe do temperaturnih šokova, štetnih za ukus i izgled čokolade.

Sad znate sve o pravilnom skladištenju čokolade, zato možete napraviti zalihe bez da vas peče savjest. Tako ćete uvijek moći imati čokoladu pri ruci kad ju budete trebali za dizanje energije ili kad budete htjeli nekoga iznenaditi slatkim iznenađenjem u obliku slasne čokoladne pločice.

Mojacokolada.hr - BAM Become A Master | Mojačokolada.hr BAM proizvodi namijenjeni su svima koji vole stvarati uz visokokvalitetne sastojke i sofisticirane okuse za kućnim kuhinjskim pultom.

O avtorju

Urša R.
Ustvarjalka vsebin
Postani slastičarski majstor

Postani slastičarski majstor

Prijavi se na čoko e-časopis

Prijavi se na čoko e-časopis

Unesi svoju e-mail adresu, a mi ćemo ti besplatno poslati čoko e-časopis.
Vijesti
Recepti
Aktual
Vijesti
Recepti
Aktual