|
|
Posvećujete li i vi kušanju čokolade svu svoju pažnju?
Užitak kušanja kvalitetne čokolade je iskustvo bez konkurencije. Bogat i kompleksan okus probudit će naša osjetila i odvesti nas na slatko putovanje u prekrasan čokoladni svijet. Budući da čokolada ima više od 400 različitih kemijskih spojeva, sam postupak njene izrade vrlo je važan, s obzirom da igra veliku ulogu pri njenom konačnom okusu. Na okus utječu prirodni čimbenici, kao što su vrsta kakaa, veličina pojedinačnih zrna kakaa i podnebni uvjeti, kao i male te na prvi pogled nevažne razlike u temperaturi i vremenu tijekom same proizvodnje.
Da li dok jedete čokoladu uzimate trenutak da svu svoju pažnju posvetite samo i isključivo čokoladi? Ako na to pitanje niste kimuli glavom, provjerite kako pravilno jesti čokoladu, kao svaki pravi čokoholičar:
Ako u ustima još uvijek imate okus po hrani koju ste prethodno jeli, isperite ih gaziranom vodom, ili pojedite komadić jabuke ili kruha; samo ćete tako moći osjetiti pravi okus čokolade. Neka to bude pravilo za kušanje različitih vrsta čokolade – preporučljivo je da prilikom kušanja različitih vrsta čokolada malo pričekate kako se okusi ne bi međusobno pomiješali.
Udobno se smjestite tamo gdje vas ništa ne ometa. Pustite svoju omiljenu glazbu, priuštite si pogled na ulicu ili promatrajte ljepotu prirode … Nekima najviše odgovara kušanje čokolade u tišini – izbor je vaš!
Prilikom kušanja čokolade nikako ne gledajte televiziju ili čitajte knjigu, ne razgovarajte s drugima i ne mislite na stvari koje vas brinu. Ne bavite se ničime i nikime drugim osim samom čokoladom; samo će tako njen okus doći do pravog izražaja.
Duboki udisaji pomoći će vam da se smirite i usredotočite samo na kušanje čokolade – tako ćete osjetiti harmoniju okusa i samu teksturu čokolade kao nikada prije; možete također zatvoriti oči i pomirisati ju.
Svoju pažnju možete posvetiti i samom izgledu čokolade, od glatke i sjajne površine pa sve do različitih boja i dekoracija. Uhvatite ju među prste i opipajte njenu teksturu . Ako je hladna na dodir, pričekajte da se zagrije na sobnu temperaturu, budući da ćete tako lakše osjetiti sve okuse koje skriva u sebi
Zubima i jezikom čokoladu razlomite na manje komade te ih rasporedite po ustima. Možete ju zadržati na nepcu 30 sekundi da se rastopi. Svu svoju pažnju posvetite okusu – je li sladak, gorak, slan, kiselkast ili pak kombinacija svega navedenog?
Dok dišete, zamislite da u svojim ustima stvarate prostor između nosa i nepca. Tako ćete možda osjetiti različite nove okuse koji se skrivaju u čokoladi, odnosno barem one koji prevladavaju.
Na kraju ne zaboravite reflektirati svoje iskustvo i promatrajte što se događa s vašim tijelom. Osjećate li bolji protok energije? Možda malo viši puls? Jeste li možda bolje volje nego prije samog kušanja?
Pravilno kušanje čokolade može pozitivno utjecati na različite vidike vašeg života.