BAM Čokolada

Dodaci za peku

Paketi

FIT proizvodi

Proizvodi na sniženju

Namazi i preljevi

Za čokoholičare

Prijedlozi pretraživanja

Kako pripremiti čokoladne praline poput vrhunskih majstora

  • Vrijeme čitanja Vrijeme čitanja: 3 minute
kako pripremiti cokoladne praline poput vrhunskih majstora

Čokoladne praline jedne su od najpopularnijih čokoladnih slastica. Osim toga da već na prvi pogled izgledaju fantastično, posebne su i zbog samog iznenađenja prilikom ugriza.

Čokoladne praline jedne su od najpopularnijih čokoladnih slastica. Osim toga da već na prvi pogled izgledaju fantastično, posebne su i zbog samog iznenađenja prilikom ugriza jer nikad ne znamo kakav nas okus očekuje unutar praline.

Istina je također da su praline poprilično zahtjevne za spremanje te recept za izradu pralinu ne spada među one najjednostavnije.

No unatoč tome za vas smo pripremili prilog o tome kako izraditi čokoladne praline. Možda će vam trebati neko vrijeme da postupak usavršite, ali uvjereni smo da će vaše praline uz malo strpljenja i ustrajnosti vrlo brzo izgledati prekrasno.

Priprema:


Prije nego li započnete s pripremanjem pralina, potrebno je čokoladu temperirati. Ujedno moramo pripremiti i kalupe jer moraju biti odgovarajuće zagrijani. Idealno je da su zagrijani na 26° do 27°C. Kod zagrijavanja možete upotrijebiti sušilo za kosu, ali pazite da ne budu topliji od same čokolade. Kad su kalupi i čokolada spremni možemo početi s izradom pralina.

Postupak:

1. U kalupe najprije izlite rastopljenu čokoladu dok ih ne napunite do kraja. Kalupe za praline držite na jednom kraju i drugom rukom uz pomoć lopatice sastružite višak čokolade s vrha i rubova kalupa.

2. Kalupima lagano udarite o radnu površinu kako bi iz čokolade uklonili eventualne mjehuriće zraka.

3. Zatim iz kalupa izlite višak čokolade i provjerite jesu li kalupi sa svih strana jednakomjerno preliveni.

4. Lopaticom ponovno uklonite sve ostatke čokolade s vrha kalupa i rubova.

5. Kalupe zatim pustite da odstoje 5 minuta kako bi se čokolada slegla. Iznad papira za pečenje nagnite kalupe i pustite da još i onaj zadnji višak čokolade iscuri na papir.

6. Zadnji korak pripreme omotnice vaših pralina jest da ponovno sastružete ostatke čokolade s vrha kalupa i na nekoliko minuta ih stavite u hladnjak da se stvrdnu. Omotnica vaših pralina je tako spremna za punjenje.

7. Sljedeći korak, time i drugi dio u postupku pripreme jest punjenje čokoladnih pralina. Punjenje može biti po želji, ali ne smije biti topliji od 25°C. Kod punjenja koristite plastičnu vrećicu koju na jednom rubu probušite. To će vam pomoći da praline napunite što preciznije. Napunite ih do 2 mm iznad ruba, ali nemojte zaboraviti na dno vaših pralina. Nakon završenog punjenja pričekajte da punjenje splasne.

8. Praline morate još naravno zatvoriti. Kalupe na vrhu najprije malo zagrijte. Zatim na kalup nanesite malu količinu temperirane čokolade i lopaticom ju razmažite preko cijele površine kalupa. Preporučujemo vam da čokoladu dodajete postupno.

9. Višak čokolade s vrha potrebno je ponovno sastrugati. Kalupe zatim na pola sata ponovno stavite u hladnjak.

10. I zadnji korak je vađenje pralina iz kalupa. Pritom ponovno upotrijebite lopaticu kojom lagano lupkajte po zadnjoj strani kalupa. Zatim oprezno izvadite kalupe iz pralina i stavite ih na papir za pečenje ili pladanj.

Vaše čokoladne praline su tada gotove i spremne za serviranje. Iako postupak uopće ne zvuči zahtjevno, ipak je potrebno poprilično spretnosti i znanja da praline zaista izgledaju estetski (najviše poteškoća uzrokuje upravo sjaj i blistavost pralina - za dobar sjaj morate upotrijebiti kvalitetnu čokoladu). Ne zaboravite da s punjenjima vaših pralina možete eksperimentirati i uvijek imati drugi okus.

Za one koji bi htjeli naučiti više o izradi pralina, nudimo različite čokoladne tečajeve izrađivanja pralina, gdje iz prve ruke možete od poznatih čokoladnih majstora saznati više o izradi vrhunskih pralina. A ako ipak izradu pralina radije prepuštate drugima, pozivamo vas na večernji događaj Kušanje čokolada, gdje ćemo kušati više od 22 različite čokoladne praline + čokoladno vino. Vidimo se?

Mojacokolada.hr - BAM Become A Master | Mojačokolada.hr BAM proizvodi namijenjeni su svima koji vole stvarati uz visokokvalitetne sastojke i sofisticirane okuse za kućnim kuhinjskim pultom.

O avtorju

Urša R.
Ustvarjalka vsebin
Postani slastičarski majstor

Postani slastičarski majstor

Prijavi se na čoko e-časopis

Prijavi se na čoko e-časopis

Unesi svoju e-mail adresu, a mi ćemo ti besplatno poslati čoko e-časopis.
Vijesti
Recepti
Aktual
Vijesti
Recepti
Aktual