Dandanas na policama trgovina možemo naći jako puno proizvoda pod nazivom "topla čokolada". Načina pripreme tople čokolade ima više, a zato što je za početak dobro znati samu osnovu, u ovome ćemo se članku usredotočiti prije svega na to.
Toplu čokoladu možemo napraviti od čokolade same ili od kakaa. Oba načina vrlo su jednostavna, a o vama ovisi koji će vam biti draži.
Najjednostavniji način: Instant tople čokolade.
Prvi način pripremanja tople čokolade: Od kakaa
Za jednu šalicu napitka trebat će nam:
- 2 žličice kakao
- 1-2 žličice šećera (po želji)
- prstohvat soli
- 1 šalica (2dl) mlijeka
- 1/4 čajne žličice ekstrakta od vanilije
- kukuruzni škrob*
*Kukuruzni škrob utječe na gustoću naše tople čokolade, dakle što ga više dodamo naša će topla čokolada biti gušća. Umjesto toga možemo upotrijebiti i puding. A ako ne želimo gustu toplu čokoladu, taj sastojak možemo naprosto samo izostaviti jer to ne utječe na okus naše tople čokolade.
Načina pripreme tople čokolade ima više.
Najprije u malom lončiću pomiješamo kakao, šećer, sol, kukuruzni škrob i približno 2 žličice mlijeka. Lončić pristavimo na srednje veliku vatru i pričekamo da se šećer i kakao polako rastope (Šećer u toploj čokoladi možete vrlo jednostavno zamijeniti i drugim sladilima kao što je javorov sirup, med, agavin sirup itd.) Zatim dodamo ostatak mlijeka i polako miješamo. Naš napitak je tako spreman za serviranje.
Drugi način pripremanja tople čokolade: od čokolade
Za jednu šalicu napitka trebat će nam:
Baš kao i prethodni, i ovaj je recept vrlo jednostavan. Čokoladu najprije nalomimo na komadiće ili narežemo. U lončiću zagrijemo mlijeko i dodamo narezanu čokoladu. Pričekamo da se čokolada rastopi i stalno ju miješamo da ubrzamo topljenje. I čokolada je gotova. Po želji možemo i ovoj toploj čokoladi dodati malo kakaa.
Prijedlog za one malo odvažnije: Vašu toplu čokoladu uvijek možete obogatiti raznim notama za točku na i. Možete dodati malo cimeta, metvice, čilija, đumbira, možda čak i malo papra, sve ovisi koliko se usudite. Uz toplu čokoladu odlično paše rum, a na vrh možete naravno staviti šlag. Eksperimentirajte i isprobavajte razne okuse, uvjereni smo da ćete uspjeti pronaći svoju najdražu kombinaciju.