|
Vjerujem da se svakome od nas već događalo, dok smo uživali u prhkim keksima s maslacem, da smo se upitali smijemo li si priuštiti još jednog ili smo za taj dan već odradili svoje. Probleme obično uzrokuju klasični sastojci koje koristimo za pečenje, a to su bijelo pšenično brašno, bijeli šećer, mast i tako dalje. A njih možemo vrlo lako zamijeniti drugim sastojcima. Zašto se dakle ne bi pobrinuli da vaše slastice budu ne samo dobrog okusa, već i bolje za zdravlje? Dajemo vam nekoliko korisnih savjeta koje možete isprobati.
Bijelo pšenično brašno je još uvijek najčešće korišteno brašno, a to vrijedi i kod pečenja slastica. Ako zaista želite upotrijebiti pšenično brašno, umjesto bijelog koristite integralno. No znamo i za puno drugih alternativa. Prva od njih jesz pirino brašno. U usporedbi s pšeničnim brašnom lakše je probavljivo, ima manje kalorije i puno više bjelančevina. Za pečenje pšenično brašno u potpunosti možemo zamijeniti pirinim.
Sve više na tržištu susrećemo i kamutovo brašno, primjereno je za osobe s alergijama na pšenično brašno.
Sve više na tržištu susrećemo i kamutovo brašno, primjereno je za osobe s alergijama na pšenično brašno, a ujedno je i vrlo zasitno, i isto kao i pirino, pšenično brašno može u potpunosti zamijeniti. Pri upotrebi kamutovog brašna imajmo na umu da mu dodamo malo više tekućine i ostavimo da se diže malo više vremena.
Iduće alternativno brašno jest kokosovo. Sadrži puno vlakana i bez glutena je, ali nažalost u receptima ju ne možemo zamijeniti u potpunosti, već samo z ¼. Slična svojstva ima i zobeno brašno koje isto tako ne možemo samostalno upotrebljavati, a kao i kokosovo brašno ne sadrži gluten. Upotrijebiti naravno možete i druga brašna kao npr. heljdino, rižino, raženo,...
Bijeli šećer je taj koji je najkaloričniji i najčešće je upotrebljavan. Nažalost pa ni smeđi šećer ne sadrži gotovo ništa manje kalorija, stoga umjesto bijelog i smeđeg šećera možemo upotrijebiti različita prirodna sladila, a koja će za naše tijelo biti manje kalorična i ujedno zdravija. Sve se češće koristi prirodno, antičko sladilo pod imenom stevia. Stevia ne sadrži baš ništa kalorija i vrlo je slatka, već samo jedna čajna žličica njenog ekstrakta zamijenjuje čak cijelu zdjelicu šećera, zato moramo u doziranju biti vrlo oprezni.
Jedno od sladila koje možete isto tako upotrijebiti jest agaving sirup. Na prvi pogled djeluje kao med, ali puno je slađi od njega, a ujedno ima niski glikemijski indeks. Kod pečenja u potpunosti može zamijeniti šećer. Kao prirodno sladilo možemo upotrijebiti i lucumu. Lucuma je južnoameričko voće čiji je okus sličan mangu koji svi jako dobro znamo. Sadrži puno vitamina, minerala i vlakana. Na tržištu je naravno još jako puno drugih sladila kojima možete zamijeniti bijeli šećer.
Zato što kravlje mlijeko sadrži puno masti, na tržištu možemo naći različite biljne vrste mlijeka. Primjerene su za vegetarijance, vegane i ljude osjetljive na laktozu. Kravlje mlijeko možemo zamijeniti sojinim mlijekom, koje mu je po udjelu bjelančevina još i najsličnije. Znamo još i za konopljino mlijeko, lako je probavljivo i odličan izvor omega 3 masnih kiselina.
U receptima sirovih slastica često vidimo bademovo mlijeko koje možete napraviti i sami kod kuće. Spada među zdravije vrste mlijeka i odličnog je okusa, a osim toga puno je bjelančevina, kalcija i vitamina E. Naravno, ne smijemo zaboraviti na zobeno mlijeko, ono ne sadrži kolesterol i puno je vlakana, vitamina i fotokemikalija koje su za naše tijelo vrlo zdrave. Čak i zobeno mlijeko možete vrlo lako napraviti sami.
Za kraj prilažem još recept za ukusne, sirove i zdrave kekse od lješnjaka s kakaom.
Potrebno nam je:
Recept je vrlo kratak i jednostavan. Najprije sameljemo lješnjake u brašno. To ćemo najlakše napraviti mlincem za kavu. Zatim to brašno zajedno s datuljama, kakaom u prahu, rastopljenim kakao maslacem i vanilijom promiješamo dok ne dobijemo glatku smjesu. Masi dodamo kakao u komadićima i sve zajedno još jednom promiješamo. Od mase rukama oblikujemo po želji velike kekse i na nekoliko sati stavimo u hladnjak. I naši zdravi keksi su gotovi.