BAM Čokolada

Dodaci za peku

Pokloni

FIT proizvodi

Proizvodi na sniženju

Namazi i preljevi

Za čokoholičare

Prijedlozi pretraživanja

Kako znati kada su keksi i peciva idealno pečeni

  • Vrijeme čitanja Vrijeme čitanja: 3 minute
kako znati kada su keksi i peciva idealno peceni

Za svaku pečenu slasticu postoji optimalno vrijeme pečenja koje je potrebno da bi desert bio odličan.

Za svaku pečenu slasticu postoji optimalno vrijeme pečenja koje je potrebno da bi desert bio odličan. Naravno da je za njen okus, oblik i izgled to vrlo bitno. To vrijedi također i za kekse, browniese, tortu, stoga smo vam pripremili nekoliko savjeta koji vam mogu poslužiti kao pomoć kako idući put znati da su vaše slastice pečene.

Keksi

Kada pečete kekse provjerite u kakvom su stanju nakon minimalnog vremena pečenja kao što je navedeno u receptu. Zato što keksi nisu baš debeli, već i jedna sama minuta za njih može značiti bitnu razliku. Odmah čim su pečeni uklonite ih s papira za pečenje na pladnju, osim ako recept od vas zahtijeva drugačije. Ako se keksi prilijepe za papir za pečenje, to može biti znak da su se na njemu predugo hladili.

Keksi su pečeni kada su čvrsti i posmeđe, to naravno ovisi i o samom receptu.

Kada keks lagano dotaknete prstom, na njemu ne smije ostati gotovo nikakav trag. Za pravu mjeru potamnjelosti pratite upute vašega recepta.

Browniesi

Torti slični browniesi gotovi su kada se na rubu počinju odvajati od pladnja i ako u njih zabodena čačkalica, kad je izvadite, bude gotovo čista. Ako ne želite da vaši browniesi budu suhi, možete ih izvaditi iz pećnice i kada se na čačkalici nađu mali suhi djelići mase i kada je čačkalica obojana blago smeđe. Pritom naravno pazite da ih iz pećnice ne izvadite prerano dok browniesi možda još nisu pečeni.

Torti slični browniesi gotovi su kada se na rubu počinju odvajati od pladnja i ako u njih zabodena čačkalica, kad je izvadite, bude gotovo čista.

U slučaju ako vaši browniesi sadrže komadiće čokolade, čačkalicu je potrebno malo detaljnije pregledati. Ako ste ju zaboli baš u komadić rastopljene čokolade, čačkalica je naime bit mokra, a što naravno nije znak premalo pečenog tijesta. U tom slučaju je najbolje da uzmete više čačkalica i zabodete ih na različita mjesta.

Torta

I za tijesto torte vrijedi da je vrijeme pečenja od iznimnog značenja. Nitko ne želi sirovo tijesto, ali ni suho tijesto nije dobro.

Za provjeravanje pečene torte možemo primijeniti dvije metode. Prva je standardna i vrlo poznata metoda koju smo spomenuli već za browniese i to je metoda s čačkalicom. Čačkalicu zabodemo u sredinu tijesta i provjerimo do koje mjere je pečeno. Ako je čačkalica još uvijek mokra i na njoj se nalaze komadići tijesta, onda torta još nije pečena. U slučaju ako je čačkalica suha ili ako se na njoj nalazi samo malo već gotovo suhih djelića tijesta, torta je gotova.

Dobro je znati da suha čačkalica može značiti i da je tijesto prepečeno, što će se odraziti na nesočnost torte.

Druga metoda je za one malo vještije i za nju nam je potreban samo dlan ruke. Čisti dlan široko rastvorimo i stavimo na sredinu naše torte. Blago pritisnemo tortu i ako ne popusti pod pritiskom i ostane čvrsta, onda je pečena. Naravno ako jako pritisnete torta će se spoljoštiti, a što svakako ne želimo, zato je kao što smo i spomenuli ovo metoda samo za one malo iskusnije.

Provjerite široku ponudu personaliziranih slatkih poklončića >>

Mojacokolada.hr - BAM Become A Master | Mojačokolada.hr BAM proizvodi namijenjeni su svima koji vole stvarati uz visokokvalitetne sastojke i sofisticirane okuse za kućnim kuhinjskim pultom.

O avtorju

Urša R.
Ustvarjalka vsebin
Postani slastičarski majstor

Postani slastičarski majstor

Prijavi se na čoko e-časopis

Prijavi se na čoko e-časopis

Unesi svoju e-mail adresu, a mi ćemo ti besplatno poslati čoko e-časopis.
Vijesti
Recepti
Aktual
Vijesti
Recepti
Aktual