Iskoristi promo kodu WELCOME5 ✨

BAM Čokolada

Dodaci za peku

Pokloni

FIT proizvodi

Proizvodi na sniženju

Namazi i preljevi

Za čokoholičare

Prijedlozi pretraživanja

Kalorijska vrijednost čokolade

  • Vrijeme čitanja Vrijeme čitanja: 3 minute
kalorijska vrijednost cokolade

Mmmm, čokolada! Tako je slasna i donosi toliko užitaka i lijepih trenutaka ali i kilogrami se brzo nakupljaju.

Zanima li vas zašto?

Jeste li znali da čokolada ima puno pozitivnih učinaka?

Čokolada je slaba točka za mnoge ljude, pogotovo one koji se bore izgubiti višak kilograma. Činjenica je da sadrži puno kalorija i masti, što je vjerojatno jedan od glavnih razloga zašto ju čak i većina strastvenih čokoholičara jede manje nego što bi htjeli. No srećom nije sve tako crno - dok jedemo kvalitetnu čokoladu u umjerenim količinama, nema razloga za brigu. Prava čokolada naime sadrži niz iznimno korisnih antioksidanta koji mogu smanjiti rizik od određenih vrsta raka i srčanih bolesti. I ne samo to - kakao, glavni sastojak u čokoladi, pomaže sniziti krvni tlak, izuzetno je dobar za kožu, a istovremeno poboljšava naše raspoloženje.

Kalorije - nužno zlo u čokoladi

Kalorije su, pojednostavljeno rečeno, jedinice energije, u tijelo ih unosimo hranom. Ta energija treba našem tijelu za obavljanje svakodnevnih aktivnosti, kao što su metabolički procesi. Željeli to ili ne, ne možemo ih izbjeći. Ali zašto onda čokolada, čiji je glavni sastojak kakao koji je pun vitamina, minerala i antioksidanta, ima negativan utjecaj na naše zdravlje? Razlog tome su dodaci koji često poboljšavaju njezin izgled i okus, a istodobno smanjuju njezine pozitivne učinke. Naravno, tu je i razlika između vrsta čokolade - ona koja sadrži najniži postotak kakaa (bijela čokolada), a time sadrži i puno više aditiva, te je štetnija nego što je, recimo, tamna koja sadrži najveći udio kakaa, a time i manje šećera te drugih dodataka.

4 trika za manje kalorija

Svakom čokoholičaru je teško odoljeti čokoladi, pogotovo ako pazi na dnevni unos kalorija u svoje tijelo. Svaki napor da se smanje kalorije dodatno otežavaju bombonjere i čokoladni bomboni u vrećicama, jer je teže izmjeriti koliko smo pojeli. Ako želite smanjiti unos kalorija, prije nego što počnete jesti čokoladu ili druge slatkiše, odredite koliko najviše smijete pojesti, a ostatak spremite u ormar. Iz iskustva znamo da je tvrdokornim čokoholičarima posebno teško odoljeti pločici čokolade, pa smo zato predstavili neke jednostavne, ali učinkovite trikove kako i u najtežim trenucima pojesti što manje čokolade i na taj način smanjiti unos kalorija u tijelo.

1. Kombinirajte ju s jagodama, malinama ili borovnicama

Savršeno će nadopuniti njezin okus, jer su pune vlakana, brže ćete se zasititi i tako manje pojesti.

2. Podijelite ju s prijateljem ili prijateljicom

Ako je on ili ona barem upola čokoholičar kao što ste vi, jamčimo da nećete pojesti koliko bi inače, a istovremeno ćete se oboje dobro provesti.

3. Odaberite tamnu čokoladu

Tamna čokolada nema manje kalorija od mliječne ili bijele, ali sadrži veći postotak kakaa, a time je bogatija antioksidansima, koji imaju brojne pozitivne učinke na naše tijelo. Veći udio kakaa sadrži čokolada, sadrži manje šećera, mlijeka i raznih štetnih aditiva.

4. Nikako na prazan želudac

Mogućnost da ćete pojesti previše čokolade mnogo je veća ako ju jedete na prazan želudac. Radije pojedite kakav komadić nakon obroka, tako ćete manje pojesti.

Kada sljedeći put poželite komad čokolade, ne uzimajte si to previše k srcu. Da vas malo utješimo da je za naše užitke u slatkoj hrani djelomično kriva evolucija, jer je za kiselu i gorku hrane u prošlosti postojala veća vjerojatnost da sadrži otrovne tvari i zato je definitivno bilo primamljivije jesti slađu hranu. Podsjetite se na to kada sljedeći put budete imali grižnju savjesti, jer ste jeli previše čokolade!

>>Provjerite našu ponudu čokolada bez dodanog šećera, koje će omogućiti zaslađivanje bez grižnje savjesti. <<

Mojacokolada.hr - BAM Become A Master | Mojačokolada.hr BAM proizvodi namijenjeni su svima koji vole stvarati uz visokokvalitetne sastojke i sofisticirane okuse za kućnim kuhinjskim pultom.

O avtorju

Urša R.
Ustvarjalka vsebin
Postani slastičarski majstor

Postani slastičarski majstor

Prijavi se na čoko e-časopis

Prijavi se na čoko e-časopis

Unesi svoju e-mail adresu, a mi ćemo ti besplatno poslati čoko e-časopis.
Vijesti
Recepti
Aktual
Vijesti
Recepti
Aktual