Jabuke su jedno od najpopularnijih voća u našoj zemlji, jer su pristupačne, ukusne i svestrane u kuhinji. Imamo i neke izvrsne domaće sorte koje možete jednostavno uklopiti u svoje svakodnevne recepte. U ovom ćemo članku odgovoriti na pitanja o tome koje vrste jabuka poznajemo, koja su njihova svojstva i kako ih najbolje iskoristiti u kuhanju i pečenju. Za kraj donosimo jednostavan recept za pečene jabuke s orasima, savršen jesenski zalogaj.
Koje vrste jabuka poznajemo?
Ovdje su najčešće sorte gala jabuke, topaz jabuke i elstar jabuke, a svaka ima svoje prednosti koje se mogu koristiti u različitim jelima.
1. Topaz jabuke
Topaz jabuke jedna su od najpopularnijih sorti domaćeg porijekla. Čvrste su teksture i blago kiselkastog okusa koji se tijekom pečenja lijepo balansira slatkim sastojcima.
Topaz jabuke su izvrsne za jabuke pečene u pećnici ili jabuke od lisnatog tijesta. Zbog svoje čvrstoće i kiselosti idealne su i za kuhanje kompota te pripremu kolutova od jabuka.
2. Gala jabuke
Gala jabuke poznate su po svojoj slatkoći i sočnosti. Njihova hrskava tekstura čini ih izvrsnim za konzumaciju svježih, ali se mogu koristiti i u mnogim slasticama.
Zbog slatkog okusa mogu se koristiti u receptima u kojima ne želimo dodavati previše šećera. Gala jabuke idealne su za pripremu slastica kao što su pečene jabuke s orasima ili pržene jabuke.
3. Elstar jabolka
Elstar jabuke su nešto kiselije i hrskavije od gala jabuka, ali imaju izuzetnu aromu koja posebno dolazi do izražaja prilikom pečenja.
Elstar jabuke izvrstan su izbor za pečenje i pripremu klasičnih slastica kao što su pite od jabuka, rolade i crumbles. Odlično funkcioniraju i u kombinaciji s orasima i BAM čokoladom.
Upotreba jabuka u kuhanju
Jabuke su iznimno svestrane, jer se mogu koristiti u salatama, kompotama, desertima ili čak glavnim jelima. Evo nekoliko ideja kako ih možemo uklopiti u našu kuhinju:
1. Pečene jabuke u pećnici
Pečene jabuke u pećnici jednostavan su, ali u isto vrijeme vrlo ukusan desert. Jabuke se mogu puniti orasima, grožđicama i medom i peći dok ne porumene. Možemo koristiti topaz jabuke ili gala jabuke, jer će obje vrste dati savršenu teksturu i okus.
2. Pržene jabuke
Ako smo ljubitelji brzih slastica, pržene jabuke su pravi izbor. Jednostavno se režu na kolutove, uvaljaju u tijesto i prže dok ne porumene. Mogu se poslužiti posute šećerom u prahu ili prstohvatom cimeta.
3. Jabuke u lisnatom tijestu
Jabuke u lisnatom tijestu idealan su izbor kada želimo na brzinu pripremiti nešto slatko, au isto vrijeme impresivno. Jednostavno ih zamotajte u lisnato tijesto, dodajte malo cimeta i šećera i pecite. Ovako ukusne rolice od jabuka možete poslužiti uz kuglicu sladoleda od vanilije ili naribanu BAM čokoladu.
Jednostavan recept za pečene jabuke s orasima
Predstavljamo recept, koja se može pripremiti za samo nekoliko minuta – pečene jabuke s orasima. Možemo dodati i BAM čokoladne namaze koji će našim pečenim jabukama dati još slađi štih.
Sastojci:
Postupak:
Jabuke operite i izdubite im jezgru, pazeći da ne probušite dno.
U posudi pomiješajte smeđi šećer, cimet, mješavinu začina BAM Strudelj & Pita, orahe i grožđice. Tom smjesom se zatim pune jabuke. U svaku jabuku dodajte mali komad maslaca.
Jabuke stavite u lim za pečenje i pecite ih u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 25-30 minuta, dok ne omekšaju i porumene.
Pečene jabuke prelijte medom ili javorovim sirupom i po želji dodajte BAM slatke namaze. Mogu se poslužiti i uz kuglicu BAM sladoleda.
Ovdje imamo sreću da možemo birati između izvrsnih lokalnih sorti jabuka kao što su gala jabuke, elstar jabuke i topaz jabuke. Od njih se mogu napraviti mnoga ukusna jela, od jednostavnih pečenih jabuka do sofisticiranijih slastica poput jabuka u lisnatom tijestu ili prženih jabuka. Kako god ih koristili, jabuke će uvijek biti središnji dio naših jesenskih i zimskih kulinarskih užitaka.