BAM Čokolada

Dodaci za peku

Pokloni

BAM x FA13 FIT Produkti

Proizvodi na sniženju

Namazi i preljevi

Za čokoholičare

Prijedlozi pretraživanja

Kava, čaj ili topla čokolada?

  • Vrijeme čitanja Vrijeme čitanja: 4 minute
kava caj ili topla cokolada

Svi ljubitelji kave, čaja i tople čokolade odani su svom vlastitom napitku. Zanima li vas što je ključno pri njihovom izboru?

S toplim napicima kojima si mi odrasli rado »začinimo« dan, imamo dosta emotivan odnos. Neki se zaklinju da ih čaj umiruje i istovremeno probudi njihove osjećaje, drugi ne mogu zamisliti jutro bez kave, sve više je onih koji se kunu na toplu čokoladu. Unatoč tome da su po okusima i izgledu dosta različiti, sva tri napitka imaju dosta zajedničkih točaka – možda baš zbog toga ne možemo nikada doći do zaključka koji je napitak najbolji!

Koliko kofeina vam treba?

Kad spomenemo kofein uvijek prvo pomislimo na kavu. Različite mješavine kave naše tijelo opskrbljuju sa 200 miligrama kofeina po šalici, a koliko ga naše tijelo zahtijeva ovisi prije svega o tome kakve su naše navike ispijanja kave. Tijelo se navikne na kofein, zato redoviti konzumenti kave ne mogu bez nje, a onaj tko ju ne pije redovito može već nakon jedne šalice osjetiti slabost, šum u ušima i treskavicu.

Ako mislite da trebate kofein zbog lakšeg buđenja i bolje usredotočenosti na poslu, možete si pripremiti i čaj. Šalica crnog čaja ima u sebi oko 80 miligrama tog stimulansa. Ako se želite umiriti i opustiti, onda se bolje odlučiti za zeleni ili biljni čaj.

Topla čokolada? Unatoč tome da ju najradije koristimo za opuštanje, ona nas isto diže, jer u jednoj šalici ima i do 70 miligrama kofeina. Većina marki tople čokolade više-manje ne prelazi 10 miligrama, što znači da topla čokolada nije napitak koji bi vas držao budnima noću, iako malo »digne« receptore za kofein. . Topli čokoladni napitak je najskromniji kofeinom zbog čega ga mogu konzumirati i djeca. Naravno, taj svoj »nedostatak« nadoknadi na drugom području: bogatim okusom!

Što nam nudi najveću raznolikost okusa?

Kod sva tri napitka okus ovisi od samog biljnog dijela, znači od vrste čajnih listića te zrna kave i kakaa, od uvjeta za rast, od obrade biljnog izvora i pripreme konačnog napitka. To znači da zapravo ne uspoređujemo međusobno tri osnovna napitka, nego cijeli spektar njihovih varijacija – i ako se već ljubitelji kave ne mogu usuglasiti koja je marka bolja te koja je priprema kave najbolja, onda ne možemo očekivati da ćemo naći zajedničko mišljenje o tome koji bi topli napitak morao dobiti pobjedničko mjesto.

Svi ljubitelji kave, čaja i tople čokolade odani su svom vlastitom napitku. Zanima li vas što je ključno pri njihovom izboru?

Najviše prirodnih varijacija nudi čaj jer je njegov uzgoj već stoljećima vrlo intenzivan i na raspolaganju su nam različite vrste. Kava je kod nas dosta dugo bila nešto kod čega se nismo bavili samim okusom – tek zadnjih godina se prepoznaju specijalne kave s porijeklom te organiziraju degustacije s kojima se predstavljaju različite specijalizirane pržionice. Topla čokolada isto tako ne zaostaje. Utvrđuju se marke koje rade na kvaliteti i visokom udjelu kakao čestica, brinu za posebne uvjete fermentacije zrna, posebne uvjete prženja, pored toga majstorski kombiniraju sve tri vrste kakaovca: criollo, forastero i trinitario. Čokoladi i toploj čokoladi možemo dodati okuse: čili, kokos, lješnjak, vanilija, naranča, metvica ili banana potpuno mijenjaju naše iskustvo. Što je to što je preuzelo naš okus i zbog čega se odlučujemo za kavu, čaj ili toplu čokoladu? Zapravo razlog za individualnu odluku ne tražimo kod samih napitaka.

Mozak također miriše i kuša!

Osjet za miris i osjet za okus su praktični alati koji našem mozgu dostavljaju informacije o slasnom i manje slasnom – a mozak je taj koji se na kraju odlučuje što mu godi. Svaki čovjek kroz život na drugačiji način razvije otkrivanje mirisa i okusa, posljedično dolazi do različitih moždanih uzoraka – ono što nekome miriše na ljubičice može drugoga podsjećati na jagode, ono što nekome izuzetno miriši, može nekog drugoga ostaviti posve ravnodušnim. Ali to nije jedini razlog zašto volimo različite stvari, da se zaklinjemo na kavu, čaj ili toplu čokoladu.

Većina naših procjena mirisa i okusa razvija se iz iskustava iz prvih deset godina našeg života i sve što detektiramo kao odrasli podsvjesno nas vodi u to razdoblje. Jesu li su vaši roditelji svako jutro popili kavu kod kuće? Ako da, onda ste najvjerojatnije i sami zbog nje uzbuđeni. Je li je bakina kuća mirisala na čaj? To je najvjerojatnije i vaš prvi izbor. Nikada nećete zaboraviti kako je mirisalo u slastičarnici ili trgovini s čokoladom, kamo ste odlazili s roditeljima za posebne prilike? Napravite si toplu čokoladu – neka vas smiri, toplo zagrli i odvede u naručje najljepših osjećaja.

Mojacokolada.hr - BAM Become A Master | Mojačokolada.hr BAM proizvodi namijenjeni su svima koji vole stvarati uz visokokvalitetne sastojke i sofisticirane okuse za kućnim kuhinjskim pultom.

Naruči sastojce uz 10% popusta:

Vrhunski BAM proizvodi za pečenje.

Popust na proizvode korištene u receptu - 10%:
-3,84 €
Skupaj:
34,56 €

O avtorju

Urša R.
Ustvarjalka vsebin
Postani slastičarski majstor

Postani slastičarski majstor

Prijavi se na čoko e-časopis

Prijavi se na čoko e-časopis

Unesi svoju e-mail adresu, a mi ćemo ti besplatno poslati čoko e-časopis.
Vijesti
Recepti
Aktual
Vijesti
Recepti
Aktual