Naruči sastojce uz 10% popusta:
Vrhunski BAM proizvodi za pečenje.

Kolač od jogurta pravi je izbor za sve one koji žele uživati u ukusnim slasticama bez pretrpavanja namirnicama. S jednostavnom bazom od jogurta, šećera i brašna možeš napraviti ukusna peciva koja su sočna i lagana, a dodaj i prstohvat mješavine začina BAM Mješavina začina Keksi i kolači za prekrasan miris i fantastičan okus.
U ovom članku ćemo ti pokazati različiti načini pravljenja kolača od jogurta, uključujući ukusne recepte koji će zadovoljiti sve sladokusce.
Kolači od jogurta popularni su u mnogim zemljama, posebice na Balkanu: u Grčkoj i Turskoj često se poslužuju u posebnim prilikama ili kao desert nakon jela. U zapadnim zemljama kao što su Amerika i neke europske zemlje postaje sve popularniji kao lagan i zdrav desert koji se može pripremiti kod kuće.
Kolači od jogurta izvrstan su izbor za sve koji traže jednostavno i brzo rješenje za desert. Sastojci su obično jednostavni i mogu se pronaći u vašoj kuhinji. Osim toga, jogurt dodaje vlažnost i bogat okus pecivu, osiguravajući da svaki komad bude ukusno slan. Vrlo je lako prilagoditi kolače od jogurta svojim željama - dodaj voće, komadiće čokolade ili orašaste plodove kako bih stvorili vlastite jedinstvene varijacije!
Za početak, trebat će ti osnovni recept, koji zatim možeš prilagoditi svojim željama.
• 1 šalica jogurta (običnog ili grčkog)
• 1 šalica šećera
• 4-5 prskanja BAM ekstra djevičanskog maslinovog ulja u spreju
• 3 komada jaja
• 2 šalice brašna
• 1 prašak za pecivo
• 1 žličica BAM paste od vanilije
• prstohvat soli
Pripremi pećnicu i pleh: Zagrij pećnicu na 180 °C i pripremi pleh (24 cm) tako da ga namastiš ili obložiš papirom za pečenje.
Mokri sastojci: U velikoj zdjeli pomiješaj jogurt, šećer i ulje. Dodaj jaja i pastu od vanilije i dobro promiješaj.
Suhe sastojke: U drugoj zdjeli pomiješaj brašno, prašak za pecivo i sol. Polako dodaj suhe sastojke mokrim sastojcima i miksaj dok ne postane glatko.
Pečenje: Smjesu izlij u pripremljeni kalup za pečenje i peci 30-35 minuta dok ne porumeni (možeš isprobati čačkalicom: kada je zabodeš u biskvit, trebao bi izaći čist; tada znaš da je biskvit dobro pečen).
Hlađenje: Pecivo nekoliko minuta ohladi u plehu, pa ga pažljivo prebaci na rešetku da se potpuno ohladi.
Kolači s jogurtom izuzetno su raznovrsni, pa evo nekoliko varijanti koje možeš isprobati:
Za osvježenje okusa u smjesu možeš dodati sok i naribanu koricu jednog limuna. Ovo pecivo ima osvježavajuću citrusnu notu koja je taman za kiseljenje.
• 1 šalica jogurta (običnog ili grčkog)
• 1 šalica šećera
• 4-5 prskanja BAM ekstra djevičanskog maslinovog ulja u spreju
• 3 komada jaja
• sok i korica 1 naribanog limuna
• 2 šalice brašna
• 1 prašak za pecivo
• 1 žličica BAM paste od vanilije
• prstohvat soli
Pripremi pećnicu i pleh: Zagrij pećnicu na 180 °C i pripremi pleh (24 cm) tako da ga namastiš ili obložiš papirom za pečenje.
Dodaj mokre sastojce: U velikoj zdjeli pomiješaj jogurt, šećer i ulje. Dodaj jaja i pastu od vanilije i dobro promiješaj. Dodaj sok i korico 1 naribanog limuna.
Suhe sastojke: U drugoj zdjeli pomiješaj brašno, prašak za pecivo i sol. Polako dodaj suhe sastojke mokrim sastojcima i miksaj dok ne postane glatko.
Pečenje: Smjesu izlij u pripremljeni kalup za pečenje i peci 30-35 minuta dok ne porumeni.
Hlađenje: Pecivo nekoliko minuta ohladi u plehu, pa ga pažljivo prebaci na rešetku da se potpuno ohladi.
Ako ste veliki ljubitelj čokolade, u osnovnu smjesu možete dodati 1/3 šalice kakaa u prahu.
• 1 šalica jogurta
• 1 šalica šećera
• 4-5 prskanja BAM ekstra djevičanskog maslinovog ulja u spreju
• 3 jaja
• 1 3/4 šalice brašna
• 1/3 šalice kakaa u prahu
• 1 žličica BAM paste od vanilije
• 1 prašak za pecivo
• prstohvat soli
Postupak je isti kao i za prethodne dvije varijante, samo što se nešto razlikuju sastojci i nešto manja količina brašna.
Pripremi pećnicu i pleh: Zagrij pećnicu na 180 °C i pripremi pleh (24 cm) tako da ga namastiš ili obložiš papirom za pečenje.
Dodaj mokre sastojce: U velikoj zdjeli pomiješaj jogurt, šećer i ulje. Dodaj jaja i pastu od vanilije i dobro promiješaj.
Suhe sastojke: U drugoj zdjeli pomiješaj brašno, prašak za pecivo i sol. Polako dodaj suhe sastojke mokrim sastojcima i miksaj dok ne postane glatko.
Pečenje: Smjesu izlij u pripremljeni kalup za pečenje i peci 30-35 minuta dok ne porumeni.
Hlađenje: Pecivo nekoliko minuta ohladi u plehu, pa ga pažljivo prebaci na rešetku da se potpuno ohladi.Ako ste veliki ljubitelj čokolade, u osnovnu smjesu možete dodati 1/3 šalice kakaa u prahu.
U temeljnu smjesu dodaj svježe ili smrznute jagode. Ova verzija tvojem desertu dodaje ukusnu voćnu notu i osvježava tvoje pecivo.
• 1 šalica jogurta
• 1 šalica šećera
• 4-5 prskanja BAM ekstra djevičanskog maslinovog ulja u spreju
• 3 jaja
• 2 šalice brašna
• 1 žličica BAM paste od vanilije
• 1 prašak za pecivo
• 1 šalica svježih ili smrznutih jagoda narezanih na komadiće
Postupak je isti kao i za osnovni recept, samo što ovaj put smjesa sadrži i sočne jagode.
Jogurt je bogat proteinima i probioticima, što znači da je odličan izbor za zdravu prehranu i uravnotežen način života. Konzumacija jogurta može poboljšati rad crijeva i ojačati imunološki sustav.
Osim toga, jogurt dodaje bogatstvo i kremastu teksturu, što je bitno u pekarskim proizvodima.
Postoji nekoliko načina posluživanja kolača od jogurta. Možeš ga ukrasiti posutim šećerom u prahu, preljevom od čokolade ili poslužiti sa šlagom. Možeš dodati i voće ili jagode za dodatnu svježinu.
Odličan je i uz šalicu čaja ili kave, što je posebno fino u zimskim danima, jednostavan su i ukusan izbor za sve koji vole peći. S jednostavnim sastojcima i različitim varijacijama možeš stvoriti nešto stvarno posebno.