Gdje je popularan?
Kolači od jogurta popularni su u mnogim zemljama, posebice na Balkanu: u Grčkoj i Turskoj često se poslužuju u posebnim prilikama ili kao desert nakon jela. U zapadnim zemljama kao što su Amerika i neke europske zemlje postaje sve popularniji kao lagan i zdrav desert koji se može pripremiti kod kuće.
Zašto odabrati kolače od jogurta?
Kolači od jogurta izvrstan su izbor za sve koji traže jednostavno i brzo rješenje za desert. Sastojci su obično jednostavni i mogu se pronaći u vašoj kuhinji. Osim toga, jogurt dodaje vlažnost i bogat okus pecivu, osiguravajući da svaki komad bude ukusno slan. Vrlo je lako prilagoditi kolače od jogurta svojim željama - dodaj voće, komadiće čokolade ili orašaste plodove kako bih stvorili vlastite jedinstvene varijacije!
Osnovni recept za kolač od jogurta
Za početak, trebat će ti osnovni recept, koji zatim možeš prilagoditi svojim željama.
Sastojci:
• 1 šalica jogurta (običnog ili grčkog)
• 1 šalica šećera
• 4-5 prskanja BAM ekstra djevičanskog maslinovog ulja u spreju
• 3 komada jaja
• 2 šalice brašna
• 1 prašak za pecivo
• 1 žličica BAM paste od vanilije
• prstohvat soli
Postupak:
Pripremi pećnicu i pleh: Zagrij pećnicu na 180 °C i pripremi pleh (24 cm) tako da ga namastiš ili obložiš papirom za pečenje.
Mokri sastojci: U velikoj zdjeli pomiješaj jogurt, šećer i ulje. Dodaj jaja i pastu od vanilije i dobro promiješaj.
Suhe sastojke: U drugoj zdjeli pomiješaj brašno, prašak za pecivo i sol. Polako dodaj suhe sastojke mokrim sastojcima i miksaj dok ne postane glatko.
Pečenje: Smjesu izlij u pripremljeni kalup za pečenje i peci 30-35 minuta dok ne porumeni (možeš isprobati čačkalicom: kada je zabodeš u biskvit, trebao bi izaći čist; tada znaš da je biskvit dobro pečen).
Hlađenje: Pecivo nekoliko minuta ohladi u plehu, pa ga pažljivo prebaci na rešetku da se potpuno ohladi.
Varijacije peciva od jogurta
Kolači s jogurtom izuzetno su raznovrsni, pa evo nekoliko varijanti koje možeš isprobati:
Kolač s jogurtom i limunom
Za osvježenje okusa u smjesu možeš dodati sok i naribanu koricu jednog limuna. Ovo pecivo ima osvježavajuću citrusnu notu koja je taman za kiseljenje.
Sastojci:
• 1 šalica jogurta (običnog ili grčkog)
• 1 šalica šećera
• 4-5 prskanja BAM ekstra djevičanskog maslinovog ulja u spreju
• 3 komada jaja
• sok i korica 1 naribanog limuna
• 2 šalice brašna
• 1 prašak za pecivo
• 1 žličica BAM paste od vanilije
• prstohvat soli
Postupak:
Pripremi pećnicu i pleh: Zagrij pećnicu na 180 °C i pripremi pleh (24 cm) tako da ga namastiš ili obložiš papirom za pečenje.
Dodaj mokre sastojce: U velikoj zdjeli pomiješaj jogurt, šećer i ulje. Dodaj jaja i pastu od vanilije i dobro promiješaj. Dodaj sok i korico 1 naribanog limuna.
Suhe sastojke: U drugoj zdjeli pomiješaj brašno, prašak za pecivo i sol. Polako dodaj suhe sastojke mokrim sastojcima i miksaj dok ne postane glatko.
Pečenje: Smjesu izlij u pripremljeni kalup za pečenje i peci 30-35 minuta dok ne porumeni.
Hlađenje: Pecivo nekoliko minuta ohladi u plehu, pa ga pažljivo prebaci na rešetku da se potpuno ohladi.
Ako ste veliki ljubitelj čokolade, u osnovnu smjesu možete dodati 1/3 šalice kakaa u prahu.
Sastojci:
• 1 šalica jogurta
• 1 šalica šećera
• 4-5 prskanja BAM ekstra djevičanskog maslinovog ulja u spreju
• 3 jaja
• 1 3/4 šalice brašna
• 1/3 šalice kakaa u prahu
• 1 žličica BAM paste od vanilije
• 1 prašak za pecivo
• prstohvat soli
Postupak:
Postupak je isti kao i za prethodne dvije varijante, samo što se nešto razlikuju sastojci i nešto manja količina brašna.
Pripremi pećnicu i pleh: Zagrij pećnicu na 180 °C i pripremi pleh (24 cm) tako da ga namastiš ili obložiš papirom za pečenje.
Dodaj mokre sastojce: U velikoj zdjeli pomiješaj jogurt, šećer i ulje. Dodaj jaja i pastu od vanilije i dobro promiješaj.
Suhe sastojke: U drugoj zdjeli pomiješaj brašno, prašak za pecivo i sol. Polako dodaj suhe sastojke mokrim sastojcima i miksaj dok ne postane glatko.
Pečenje: Smjesu izlij u pripremljeni kalup za pečenje i peci 30-35 minuta dok ne porumeni.
Hlađenje: Pecivo nekoliko minuta ohladi u plehu, pa ga pažljivo prebaci na rešetku da se potpuno ohladi.Ako ste veliki ljubitelj čokolade, u osnovnu smjesu možete dodati 1/3 šalice kakaa u prahu.
U temeljnu smjesu dodaj svježe ili smrznute jagode. Ova verzija tvojem desertu dodaje ukusnu voćnu notu i osvježava tvoje pecivo.
Sastojci:
• 1 šalica jogurta
• 1 šalica šećera
• 4-5 prskanja BAM ekstra djevičanskog maslinovog ulja u spreju
• 3 jaja
• 2 šalice brašna
• 1 žličica BAM paste od vanilije
• 1 prašak za pecivo
• 1 šalica svježih ili smrznutih jagoda narezanih na komadiće
Postupak:
Postupak je isti kao i za osnovni recept, samo što ovaj put smjesa sadrži i sočne jagode.
Zašto je jogurt odličan dodatak?
Jogurt je bogat proteinima i probioticima, što znači da je odličan izbor za zdravu prehranu i uravnotežen način života. Konzumacija jogurta može poboljšati rad crijeva i ojačati imunološki sustav.
Osim toga, jogurt dodaje bogatstvo i kremastu teksturu, što je bitno u pekarskim proizvodima.
Kako ga poslužiti?
Postoji nekoliko načina posluživanja kolača od jogurta. Možeš ga ukrasiti posutim šećerom u prahu, preljevom od čokolade ili poslužiti sa šlagom. Možeš dodati i voće ili jagode za dodatnu svježinu.
Odličan je i uz šalicu čaja ili kave, što je posebno fino u zimskim danima, jednostavan su i ukusan izbor za sve koji vole peći. S jednostavnim sastojcima i različitim varijacijama možeš stvoriti nešto stvarno posebno.