Kategorije

Za čokoholičare

Prijedlozi pretraživanja

Kući pripremljena šećerna pjena

 • Vrijeme čitanja Vrijeme čitanja: 4 minute
kuci pripremljena secerna pjena

Postoji li itko tko ne zna za šećernu pjenu, unikatnu slasticu, neizostavnu na različitim zabavama festivalima i zabavnim parkovima?

Ako se i vi nalazite među njenim ljubiteljima, dopustite da vas razveselimo informacijom ako biste se željeli njome zasladiti, ne morate izlaziti iz kuće – možete ju pripremiti u svojoj vlastitoj kuhinji.

Prvu šećernu pjenu je napravio stomatolog

Šećerna pjena iznenađujuće nije moderan izum od prije nekoliko godina. Upravo suprotno – prvi su je navodno napravili kreativni talijanski kuhari još u 15. stoljeću! Ova zanimljiva slastica po svijetu se raširila zajedno s razvojem šećerne industrije. Ispočetka je njena izrada bila vrlo zahtjevan proces, sve dok nije američki stomatolog William Morrison (da, dobro ste pročitali) udružio snage s lokalnim slastičarom Johnom Whartonom. Godine 1897. su izumili prvi električni stroj za izradu šećerne pjene, koji je šećer topio u sirup, a sirup pretvarao u slasnu vatu. Nije trebalo puno i šećerna pjena je već osvojila mase po cijelom svijetu – najveći uspjeh je doživjela kada su u 70. godinama 20. stoljeća patentirali stroj za njenu masovnu proizvodnju odnosno automatsko izrađivanje i pakiranje. Omiljena je svugdje po svijetu, među različitim kulturama ne samo što se razlikuje izgledom već i imenom.

Postoji li itko tko ne zna za šećernu pjenu, unikatnu slasticu, neizostavnu na različitim zabavama festivalima i zabavnim parkovima?

U Americi ju nazivaju cotton candy, u Australiji fairy floss, u Iranu pashmak, u Turskoj pişmaniye, u Indiji sohan papdi, u Kini dragon's beard candy, a u Koreji kkul-tarae. U nekim zemljama ju poslužuju čak u obliku kocki, negdje pak dolazi kao dodatak uz voće, torte, sladoled, puding i druge slastice.

Znate li kako nastaje šećerna pjena?

Vjerojatno niste jedini koji ste se još kao dijete pitali kako se izrađuje šećerna pjena. U posebnoj napravi za izradu šećerne pjene najprije se šećer rastopi u sirup, glava koja se okreće u tom sirupu stvara vrlo male rupice. Njima se sirup hladi i pretvara u duge, vrlo tanke niti koje stvaraju nekakvu vatu. Ova unikatna struktura nastaje zato jer se šećer hladi tako brzo da se njegove čestice ne mogu potpuno rekristalizirati, već ostaju u polutekućem stanju, što nije vidljivo golim okom.

Različite boje i okusi

Pitate li se kako šećerna pjena dobiva svoju značajnu roza ili plavu boju, možda ćete biti iznenađeni da je zapravo baš kao i šećer prirodno bijele boje. Roza odnosno plava boja nastaje zbog jestivih boja, a kada ih međusobno pomiješaju nastaju i ljubičasta, žuta i zelena boja. Osim toga je dostupna i u različitim okusima. Najpopularniji su naravno okusi sladoleda i žvakače gume, a često ju možemo naći i u drugim prirodnim i umjetnim okusima – sve od okusa manga, banane, maline, vanilije, lubenice, mentola, čokolade i karamele, pa do okusa zelenog čaja, čak i limunade od jagode.

Kući pripremljena šećerna pjena u samo 3 koraka

Dobra vijest za sve njene ljubitelje jest da ju možete napraviti i u vlastitoj kuhinji uz pomoć aparata za izrađivanje šećerne pjene, a ako ga nemate, možete ju pripremiti u samo 3 jednostavna koraka.

Sastojci:

 • 4 zdjelice šećera
 • 1 zdjelica kukuruznog šećernog sirupa
 • 1 zdjelica vode
 • ¼ čajne žličice soli
 • 1 čajna žličica arome po ukusu (možete upotrijebiti aromu voća, čokolade, vanilije odnosno onog okusa koji vam najviše odgovara)
 • 2 kapljice jestive boje po izboru
 • štapići za izradu lizalica

Pribor:

 • lončić
 • kuhinjski termometar
 • plitka vatrostalna posuda
 • papir za pečenje
 • metlica

Postupak:

1. korak:

U lončiću na srednjoj vatri miješajte šećer, kukuruzni šećerni sirup, vodu i sol, dok se šećer potpuno ne rastopi. Zatim sastojke zagrijte do temperature od 160 °C (za mjerenje upotrijebite kuhinjski termometar). Vruću tekućinu ulijte u plitku vatrostalnu posudu. Dodajte aromu i jestivu boju te sastojke dobro promiješajte.

2. korak:

Papir za pečenje postavite po radnoj površini. Metlicu uronite u posudu i zatim ju pridržite iznad nje te na sekundu pustite da nekoliko kapljica smjese padne natrag u posudu. Zatim metlicu pridržite iznad papira za pečenje i pomičite ju gore dolje kako bi se na papiru počele oblikovati vrlo tanke niti šećera. S postupkom nastavite onoliko puta dok na papiru ne nastane nekakvo gnjezdo. Ta šećerna pjena neće biti potpuno ista kao ona koju inače kupujete na štandu, ali će imati jednako božanstveni okus.

3. korak:

Pojedinačne kuglice šećerne pjene omotajte oko štapića za izradu lizalica, ali pripazite da to napravite
prije nego li šećerna pjena postane lomljiva. Tako pripremljenu šećernu pjenu još samo poslužite i uživajte u njenom božanstvenom okusu i teksturi. Dobar tek!

Mojacokolada.hr - BAM Become A Master | Mojačokolada.hr BAM proizvodi namijenjeni su svima koji vole stvarati uz visokokvalitetne sastojke i sofisticirane okuse za kućnim kuhinjskim pultom.

O avtorju

Urša R.
Ustvarjalka vsebin
Postani slastičarski majstor

Postani slastičarski majstor

Prijavi se na čoko e-časopis

Prijavi se na čoko e-časopis

Unesi svoju e-mail adresu, a mi ćemo ti besplatno poslati čoko e-časopis.
Vijesti
Recepti
Aktual
Vijesti
Recepti
Aktual