Možda je LCHF način prehrane pravi za vas.
Kao što i ime samo govori (LCHF – low-carb, high-fat), LCHF dijeta odnosno ketogena dijeta bazira se na prehrani s malo ugljikohidrata i puno (zdravih) masti. Velika prednost ovog načina prehranjivanja, koji postaje sve omiljeniji, prije svega jest da tijelo optimalno iskorištava masti za energiju, što znači da se masti ne nakupljaju u masne zalihe koje tijelo ne bi moglo iskoristiti. To se ne odražava samo u tome što se bolje osjećamo i gubimo suvišne kilograme – već se poboljšava i probava, snižavaju se krvni tlak i šećer u krvi, a uz pomoć ove dijete moguće je liječiti i neke kronične bolesti.
Jeste li jedni od onih koje su ljetni mjeseci potakli na razmišljanje o tome što unosite u svoje tijelo?
Izbjegavanjem unošenja šećera i škroba razina inzulina naime pada, a time tijelo za energiju troši više masti, zbog čega dobivamo osjećaj sitosti i zato nećemo posegnuti za grickalicama. Čokoholičari, jeste li se uplašili zbog ove zadnje rečenice? Bez straha, nije potrebno u potpunosti se odreći slatkiša. Ovaj način prehranjivanja naime omogućuje povremeno uživanje tamne čokolade s najmanje 70 % udjela kakaa i vrlo niskom količinom šećera – a još je bolje ako ga uopće ne sadrži. Inače je najbolje da izaberete čokoladu koja je napravljena od pravog kakaa i kakao maslaca te ne sadrži gluten.
Tamna čokolada – superhrana
Mnogi bi možda na sam spomen toga odmahnuli glavom u smislu kako može čokolada biti superhrana. No u toj je tvrdnji puno istine – tamna čokolada je naime puna hranjivih tvari, vlakana i jakih antioksidanta – zapravo ih sadrži čak više nego borovnice, a koje su posebice poznate kao izvor antioksidanta. Tamnu čokoladu ne odlikuje samo bogat okus, već i njeni brojni ljekoviti učinci. Između ostalog dokazano snižava srčani tlak, povisuje razinu dobrog kolesterola i snizuje otpornost na inzulin.
Na što moram paziti ako kad prekršim dijetu?
LCHF dijeta od pojedinca zahtijeva popriličnu dozu samokontrole, ali ipak smo svi ljudi i ponekad nečemu naprosto ne možemo odoljeti. Ako i prekršimo dijetu, onda napravimo to pametno – za pomoć prikupili smo nekoliko ključnih savjeta:
- Ako kršite dijetu, napravite to u malim porcijama
Pokušajte pojesti što manje čokolade, ako je moguće samo za okus. Kada budete unos čokolade u tijelo ograničili, toliko ćete više cijeniti trenutke kada si ju budete priuštili.
- Prekršite dijetu nakon obroka
Naši roditelji te bake i djedovi učili su nas da slatkiše možemo jesti tek nakon obroka – i imali su pravo. Nakon obroka imamo naime manje apetita, zato ćemo i manje pojesti. A ujedno prethodni obrok, bogat proteinima i mastima usporava apsorpciju glukoze u krvi.
- Sagriješite što kasnije u danu
Time ćete postići dvije stvari – što budete imali manje vremena prije spavanja, manje ćete imati volje da sagriješite nego što bi to ranije učinili, a ujedno će i tijelo tijekom dana ostati naviknuto na prehranu s malo ugljikohidrata.
- Prekršite dijetu sa što manje šećera
Time što ćete se naviknuti na prehranu s malo ugljikohidrata, odviknut ćete se od vrlo slatke hrane. Iskoristite tu prednost i kupujte čokoladu sa što manje šećera, a jela i pića ako je moguće nemojte zaslađivati – manje je više!
A što ako bez šećera ne ide?
A ako se slatkog ne želite ili ne možete odreći, ne brinite, na raspolaganju su vam prirodna sladila koja su zdrava zamjena za šećer. Slična su šećeru po strukturi i okusu, a imaju niži glikemijski indeks (ili je on jednak 0), i zato ne utječu na podizanje šećera u krvi. Uz to su puna vitamina, minerala i antioksidanta, a sadrže manju količinu fruktoze ili glukoze.