Što je to čemu nitko ne može odoljeti? Što je to tako dobro i ukusno? To je čokolada Lindt. Ta božanstvena stvar (čokolada) je nastala kada su u Americi našli zrno kakaa, donijeli ga u Europu gdje su od toga napravili prvu čokoladu. Kasnije su se recepti za čokoladu samo unaprjeđivali i tako smo dobili današnju čokoladu. A da bi nastala čokolada morali su najprije plod kakaa ubrati, obraditi ga i poslati u tvornicu Lindt. Sjemenke tu očiste, drobe, dodaju im posebne tvari, melju i dobivaju kakao maslac odnosno pastu. Na kraju pomiješaju čokoladnu pastu, čokoladni maslac, mlijeko i šećer i tako nastaje čokolada. A tvornica Lindt je nastala kada je Rudolf Sprungli doživio veliki uspjeh na području izrađivanja čokolade i udružio se s Radolphe Lindtom. Radolphe je ubrzo pronašao način kako će se čokolada sama rastopiti u ustima. To je obojici donijelo veliki uspjeh koji se samo povećavao. Danas je čokolada Lindt svjetski poznata zbog svoje kvalitete, priznate i ISO 9001 standardom.
Kratka povijest tvornice Lindt
Priča počinje 1845. godine. Slastičar, David Sprungli-Schwarz i njegov snalažljivi sin, Rudolf Sprungli-Ammann bili su vlasnici male slastičarne na tržnici u gradu Zurichu. Odlučili su se za neki novi recept iz Italije. To se ljudima toliko svidjelo da su nakon 2 godine preselili čokoladnu proizvodnju iz male pekare u malu tvornicu na kraju jezera Zurick. Godine 1859. otac i sin otvorili su drugu i veću slastičarnicu u Zurich's Paradeplatz. Dvije godine kasnije kupili su posjed. Godine 1870. je bila čokoladna proizvodnja preseljena u veće prostore.
Godine 1892. je Rudolf Sprungli postigao veliki uspjeh zbog kvalitete svojih proizvoda. Posao je razdijelio među sinovima. Pod njegovim osobnim vodstvom i kasnije pod dobrim vodstvom njegovih obiteljskih nasljednika Slastičarna Sprungli postala je poznata i imala veliki ugled po cijelom svijetu. Stariji brat, Johann Rudolf Sprungli Schifferli je dobio čokoladnu tvornicu. Tu je tvornicu povećao, moderno opremio, no to mu nije bilo dovoljno, zato je 1899. našao primjerenu parcelu i izgradio novu tvornicu.
Godine 1859. otac i sin otvorili su drugu i veću slastičarnicu u Zurich's Paradeplatz.
Vlasnik male, ali poznate čokoladne tvornice, Rodolphe Lindt iz Berne u to mu je vrijeme ponudio suradnju. Taj je korak rezultirao novom tvornicom i novim proizvođačkim tajnama, ali i novim imenom: Lindt & Sprüngli & Sprüngli. Radolphe Lindt je bio najvjerojatnije najpoznatiji proizvođač svog vremena. Godine 1879. je otkrio tehniku za proizvodnju čokolade. Ta tehnika (conche) je bila najbolja od svih jer se čokolada lako topila u ustima. To je pridonijelo svjetskom uspjehu Švicarske čokolade.
U prva dva desetljeća prošlog stoljeća je švicarska čokoladna industrija doživjela gotovo nepojmljivo širenje, a najviše u izvoznim trgovinama. Lindt & Sprüngli su odigrali važnu ulogu u prvom svjetskom ratu. U 1915. godini je poduzeće izvozilo oko tri četvrtine svoje proizvodnje u 20 zemalja svijeta. Između 1920. i 1945. tvrtka se morala suočiti s brojnim izazovima i poteškoćama: gubitak stranih prodavaonica. Ali i za vrijeme trajanja drugog svjetskog rata su se pojavljivala: ograničenja šećera i kakaa.
Cijene su od 1919. do 1946. prestale rasti, ali Lindt & Sprüngli su porast cijene opravdavali kvalitetom. Htjeli su najbolju čokoladu i zato je bila cijena viša. Nakon rata je uspjeh u inozemstvu osjetno porastao. Uspjeh se očitovao i kod kuće. Tako je nastala a.
Kvaliteta čokolade Lindt
Više od 150 godina se Lindt & Sprüngli odlučno drži načela visoko cijenjene kvalitete. Lindt & Sprüngli rade sve što je u njihovoj moći da zadrže povjerenje njihovih vjernih obožavatelja čokolade. Marka "LINDT" jamči da je čokolada napravljena vrlo pomno od najboljih sastojaka, a poznata je po svojoj iznimnoj mekoći, karakterističnom okusu i mirisu.
Određivanje kvalitete:
Kvaliteta i inovacije su broj jedan u Lindtu. Lind izrađuje i prodaje superiornu čokoladu, jer njihova je filozofija da:
- Koriste samo najbolje sastojke i materijale: Od najboljih kakao zrna do najboljih omota za čokoladu.
- Primjenjuju i unaprjeđuju stare recepte: Primjenjuju stare tradicionalne recepte, ali u svojim istraživačkim laboratorijima dolaze do novih.
- Njihova je proizvodnja na viskom nivou: Profinjen, visok kompleks metoda i strojeva.
- Zapošljavaju visoko kvalificirane ljude: svi su kreativni, inovativni, vješti su know-how principa s istančanim osjećajem za kvalitetu.
Garancija kvalitete
Godine 1992. je čokoladna tvornica Lindt & Sprüngli bila prvo društvo u prehrambenoj industriji u Švicarskoj koja je osvojila visoko cijenjen Certifikat za garanciju kvalitete, to jest ISO 9001 standard. Lindt je ponosan što su danas taj standard postigle sve njihove tvornice, čak i drugdje po svijetu i trude se da ga zadrže.
Kušanje čokolade
Prije nego li zagrizete čokoladu - pomirišite ju, udahnite njenu aromu i dobro ju pogledajte. Sjaji li se ili ne? Kakva je njena boja i površina? Kao i degustatorima vina, i čokoladnim degustatorima bitan je izgled, miris i okus. Pravi kušači čokolade puste da im se čokolada rastopi na jeziku i onda uživaju u različitim okusima.
Vir: old.gimvic.org