BAM Čokolada

Dodaci za peku

Pokloni

BAM x FA13 FIT Produkti

Proizvodi na sniženju

Namazi i preljevi

Za čokoholičare

Prijedlozi pretraživanja

Liofilizirano voće: zdravo, ukusno i praktično

  • Vrijeme čitanja Vrijeme čitanja: 3 minute
liofilizirano voce: zdravo ukusno i prakticno

Što je liofilizirano voće?

Proces sušenja zamrzavanjem, poznat i kao sušenje smrzavanjem, tehnika je uklanjanja vode iz voća na vrlo niskim temperaturama. Voće se najprije brzo zamrzne, a potom se uz pomoć vakuuma u obliku pare odstrani voda iz njega. Ovim postupkom voće zadržava svoju prirodnu aromu, boju, oblik i prije svega hranjive tvari. Sušenje zamrzavanjem jedan je od najučinkovitijih načina očuvanja kvalitete voća za dugotrajno skladištenje.


Gubi li voće sušenjem smrzavanjem sve svoje hranjive tvari?


Jedna od najčešćih briga o liofiliziranom voću je gubi li ono tijekom procesa hranjive tvari. Dobra vijest je da se sušenjem zamrzavanjem čuva većina hranjivih tvari prisutnih u svježem voću. Dok neki vitamini poput vitamina C mogu izgubiti dio svog sadržaja zbog izlaganja svjetlu i kisiku nakon sušenja, taj je gubitak minimalan u usporedbi s drugim metodama sušenja kao što je dehidracija na visokim temperaturama. Proteini, minerali i većina vitamina ostaju gotovo nepromijenjeni, što znači da liofilizirano voće zadržava visoku nutritivnu vrijednost.


Prednosti liofiliziranog voća


  • Očuvanje svježine i okusa voća: Proces sušenja smrzavanjem čuva prirodnu aromu, boju i okus voća. Voće zadržava svoj izvorni oblik i teksturu, što mu omogućuje upotrebu na razne načine kao da je svježe.


  • Dugotrajno skladištenje bez potrebe za hlađenjem: Liofilizirano voće ima vrlo dug rok trajanja i može se čuvati na sobnoj temperaturi bez potrebe za hlađenjem ili zamrzavanjem. To je posebno korisno za dugotrajno skladištenje i za hitnu upotrebu.


  • Jednostavan za transport i skladištenje: Liofilizirano voće je izuzetno lagano i kompaktno, što ga čini lakim za transport i skladištenje. Budući da je voda uklonjena, voće zauzima manje prostora i težine, što je idealno za putnike, planinare i sve one koji žele zdravo prezalogajiti u pokretu.


  • Smanjenje otpada: Sušenje smrzavanjem omogućuje korištenje cijelog voća jer se uklanja samo voda. Time se smanjuje količina otpada, jer nema potrebe za odbacivanjem dijelova voća zbog kvarenja ili kvarenja.


Kako čuvati liofilizirano voće?


Liofilizirano voće lako se skladišti. Budući da je uklonjena voda, ne kvari se tako brzo kao svježe voće.Najbolje ga je čuvati u zatvorenim posudama ili vrećicama kako bi spriječili ulazak vlage. Liofilizirano voće čuvajte na suhom i hladnom mjestu, daleko od izravnog sunčevog svjetla.

Ako slijedite ove jednostavne savjete, liofilizirano voće ostat će svježe i jestivo mjesecima ili čak godinama.


Kako možemo koristiti liofilizirano voće?


Smrznuto sušeno voće iznimno je svestrano i može se koristiti na razne načine. Evo pet primjera kako ga možete uključiti u svoju prehranu:


  • Čokoladne pločice sa liofiliziranim voćem:Čokoladu je moguće temperirati i pripremiti čokoladice koje je moguće obogatiti raznim orašastim plodovima ili liofiliziranim voćem. Liofilizirano voće daje čokoladi ugodnu hrskavost i intenzivan voćni okus. Preporučamo za pripremu čokoladica BAMbastic paket čokolade, gdje se skupljaju osnovne čokolade. Zbog svog oblika, manjih kapsula, brzo se otapa i izvrsna je za kaljenje.


  • Sadni prah za kremu u biskvitu:Liofilizirano voće može se samljeti u fini prah koji se potom može umiješati u kreme za torte i kekse. Tako svojim slatkišima dodajemo dašak boje i voćnog okusa. Voćni prah izvrsna je alternativa umjetnim bojama i okusima.


  • Slatki dodatak žitaricama:Smrznuto sušeno voće može se umiješati u žitarice za doručak. Tako liofilizirane jagode kao maline može se dodati i u jogurt ili svježi sir. Ovo je izvrstan način da svoju jutarnju rutinu obogatite dodatnim vitaminima i mineralima.


  • Zdrav međuobrok: Smrznuto sušeno voće odličan je zdravi međuobrok ispred TV-a ili između obroka. Prirodno je slatko, hrskavo i bez dodanog šećera i konzervansa. Tako možemo bez grižnje savjesti uživati u zalogajima.


  • Ukras za slatkiše: Liofilizirano voće može se koristiti kao ukras za torte, kolače ili druge slastice. Osim vizualne privlačnosti, dodaje i ugodan voćni okus i teksturu. Rasporedite ga na svoje slastice i impresionirajte goste bojom i okusom.Liofilizirano voće izuzetno je hranjiva, ukusna i praktična namirnica koja se može koristiti na razne načine. Zadržava većinu hranjivih tvari, ima dugi rok trajanja i lako se skladišti i transportira. Ove ga prednosti čine sve popularnijim među onima koji traže zdrava i praktična prehrambena rješenja. Bez obzira koristimo li ga u čokoladicama, kao dodatak slasticama ili kao zdravi međuobrok, sigurno ćemo uživati u njegovom autentičnom okusu i nutritivnim vrijednostima.
Mojacokolada.hr - BAM Become A Master | Mojačokolada.hr BAM proizvodi namijenjeni su svima koji vole stvarati uz visokokvalitetne sastojke i sofisticirane okuse za kućnim kuhinjskim pultom.

Naruči sastojce uz 10% popusta:

Vrhunski BAM proizvodi za pečenje.

Popust na proizvode korištene u receptu - 10%:
-2,95 €
Skupaj:
26,53 €

O avtorju

Maja K.
Ustvarjalka vsebin
Postani slastičarski majstor

Postani slastičarski majstor

Prijavi se na čoko e-časopis

Prijavi se na čoko e-časopis

Unesi svoju e-mail adresu, a mi ćemo ti besplatno poslati čoko e-časopis.
Vijesti
Recepti
Aktual
Vijesti
Recepti
Aktual