|
Medenjaci su sinonim za blagdansko vrijeme. Njegov miris koji se širi kuhinjom budi najljepše uspomene i stvara toplinu u domu. U ovom ćemo članku istražiti povijest medenjaka, podijeliti savjete za njihovu pripremu i ponuditi neke jednostavne i ukusne recepte kako bi tvoja kuhinja mirisala na Božić!
Medenjaci imaju bogatu povijest koja datira još od starih Egipćana kada se med koristio kao zaslađivač za jednostavna peciva.
U srednjem vijeku medenjaci su se proširili Europom, uglavnom zbog dostupnosti egzotičnih začina poput cimeta, klinčića i đumbira.
U 16. stoljeću postale su neizostavan dio božićnih sajmova na kojima su ih majstori pekli u raznim oblicima, od zvjezdica do srca.
Europa je pravo srce tradicije medenjaka. Većina se jede tijekom blagdana kada ukrašavaju božićne stolove ili služe kao slatki dar.
Nijemci su pravi majstori medenjaka poznatih kao Lebkuchen. Često su obogaćeni orašastim plodovima, suhim voćem i začinima poput cimeta, klinčića i kardamoma. Nürnberg, grad s dugom tradicijom pečenja medenjaka, poznat je po svom zaštitnom znaku „Nürnberger Lebkuchen“.
Šveđani imaju svoju verziju medenjaka pod nazivom pepparkakor, koji je tanak, hrskav i pomalo začinjen. U njima se često uživa uz kuhano vino (glögg).
U Hrvatskoj licitari imaju dugu tradiciju koja se uglavnom veže uz blagdane, sajmove i važne događaje. Tradicionalno najprepoznatljiviji su licitarski medenjaci (licitarsko srce) koji su čest dio božićnih sajmova, vjenčanja, krštenja i drugih svečanih prigoda. Uglavnom se peku za blagdane, a posebno za Božić, kada su neizostavan dio blagdanskog stola.
U SAD-u i Kanadi medenjaci nisu samo desert već i kreativna aktivnost! Tradicija izrade kućica od medenjaka postala je simbol božićnih blagdana, inspirirana pričom braće Grimm o Hanselu i Gretel.
Djeca i odrasli uživaju u ukrašavanju kućica, figurica i drugih oblika šarenim bombonima i čokoladama. Taj je običaj postupno došao i do nas, a sve je popularnije kititi kućice od meda s djecom, podsjećajući na onu iz bajke.
Glavni sastojak koji medenjacima daje prepoznatljiv okus su začini. Klinčići, cimet, đumbir i muškatni oraščić tipični su začini koji ne samo da obogaćuju okus, već su u prošlosti bili i znak prestiža.
Ovi dragocjeni sastojci bili su razlog zašto su medenjaci u početku bili dostupni samo bogatima. Danas su univerzalno popularni.
Da ti medenjaci mirišu na Božić, posegni za BAM Mješavino začina Keksi i kolači.
U mnogim kulturama medenjak je više od običnog keksa; nosi simboličko značenje. U Hrvatskoj su ostatke srca smatrali darom ljubavi, darivali su ga na sajmovima ili festivalima. U drugim zemljama često su dio svečanih darova kojima se iskazuje pažnja i zahvalnost ljudi.
Medenjaci su savršeni simbol blagdana zbog dugog roka trajanja, jednostavnosti pripreme i dekorativnih mogućnosti.
Također se lako transportiraju, što ih čini idealnim za darivanje.
Od prekrasnih oblika do bogatog okusa, medenjaci su jednostavno neizostavni u blagdansko vrijeme.
Za meke i mirisne medenjake ključna je pravilna kombinacija sastojaka i nekoliko trikova za pečenje.
✦ Kvalitetan med: Uvijek koristite prirodni cvjetni med, jer će kolačićima dati bogat okus.
✦ Začini: Svježe mljeveni začini (cimet, đumbir, kardamom) dat će intenzivniju aromu i okus, ali ako želiš to olakšati, isprobaj BAM Mješavinu začina Keksi i kolači.
✦ Ostavi tijesto da odmori. Tako će se okusi još više sjediniti.
✦ Nemoj prepeći. Odlaganjem na lim za pečenje dodatno će se stvrdnuti.
● 300 g glatkog brašna
● 100 g meda
● 50 g šećera u prahu
● 30 g BAM Vanilin šećera s pravom vanilijom
● jedno jaje
● 50 g maslaca
● jedna žličica BAM Mješavine začina Keksi i kolači
● jedna žličica sode bikarbone
● 30 ml mlijeka
► Zagrij med i maslac dok ne postanu tečni, zatim ohladi.
► Pomiješaj suhe sastojke: brašno, šećer u prahu, vanilin šećer, sodu bikarbonu i začine.
► Dodaj smjesu jaja, mlijeka i meda i maslaca. Dobro umijesi. Tijesto zamotaj u prozirnu foliju i stavi u hladnjak na najmanje 12 sati.
► Pećnicu zagrij na 180 °C. Tijesto razvaljaj na oko 5 mm debljine i izrezuj oblike.
► Peci 8-10 minuta. Po želji ih ohlađene ukrasi šećernom glazurom.
● 200 g bademovog brašna
● 50 g kokosovog brašna
● 100 g meda
● 60 g BAM Kokosovog ulja
● jedno jaje
● jedna žličica cimeta
● ½ žličice đumbira
● ½ žličice praška za pecivo
► Pomiješaj suhe sastojke: bademovo brašno, kokosovo brašno, cimet, đumbir i prašak za pecivo. ► U posebnoj zdjeli pomiješaj med, kokosovo ulje i jaje.
► Pomiješaj mokre i suhe sastojke i umijesi tijesto.
► Tijesto oblikuj u disk, omotaj ga prozirnom folijom i ohladi 30 minuta.
► Zagrij pećnicu na 175 °C. Tijesto oblikuj u kuglice, malo spljošti i peci 10-12 minuta.
Ovi medenjaci spajaju bogate okuse lješnjaka i čokolade, što ih čini savršenim dodatkom svečanom stolu. Dodatak vruće čokolade s lješnjacima daje prekrasan miris i mekanu teksturu koja se topi u ustima.
● 250 g glatkog brašna
● 100 g meda
● 80 g šećera u prahu
● 50 g maslaca
● 1 jaje
● 80 g mljevenih lješnjaka
● 50 g nasjeckanih lješnjaka
● 50 ml BAM Vruće čokolade s lješnjacima
● jedna žličica cimeta
● 1/2 žličice sode bikarbone
► Pripremi vroću čokoladu s lješnjacima i ostavi da se malo prohlade.
► Med i maslac zagrij dok ne postanu tečni, zatim ohladi.
► Pomiješaj suhe sastojke: brašno, šećer u prahu, sodu bikarbonu, cimet i mljevene lješnjake.
► Dodaj ohlađeni med i maslac, jaje i pripremljenu vruću čokoladu s lješnjacima u suhe sastojke.
► Zamijesi tijesto u glatku smjesu. Na kraju lagano umiješaj nasjeckane lješnjake.
► Tijesto zamotaj u prozirnu foliju i ostavi da odstoji u hladnjaku najmanje 2 sata.
► Zagrij pećnicu na 180 °C. Tijesto razvaljaj na oko 5 mm debljine i izrezuj oblike po želji.
► Peci kekse na plehu obloženom papirom za pečenje oko 8-10 minuta, dok lagano ne porumene.
► Ohlađene medenjake ukrasi otopljenim po želji čokolade ili šećera u prahu.
Ovi medenjaci s daškom hrskavosti orašastih plodova savršen su izbor za blagdansko vrijeme. Dodatak mljevenih i sjeckanih oraha obogaćuje okus i daje posebnu teksturu koja će oduševiti svakoga.
Sastojci:
● 250 g glatkog brašna
● 100 g meda
● 80 g šećera u prahu
● 50 g maslaca
● jedno jaje 80 g mljevenih oraha
● 50 g nasjeckanih oraha
● jedna žličica cimeta
● 1/2 žličice sode bikarbone
► Zagrij med i maslac dok ne budu tečni, a zatim ohladi.
► Pomiješaj suhe sastojke: brašno, šećer u prahu, sodu bikarbonu, cimet i mljevene orahe.
► Dodaj ohlađeni med i maslac te jaje i zamijesi glatko tijesto. Na kraju umiješaj nasjeckane orahe.
► Tijesto zamotaj u prozirnu foliju i ostavi u hladnjaku najmanje 2 sata.
► Zagrij pećnicu na 180 °C. Tijesto razvaljaj na oko 5 mm debljine i izreži oblike po želji.
► Biskvite peci na plehu obloženom papirom za pečenje oko 8-10 minuta, dok lagano ne porumene. ► Ohlađene medenjake po želji ukrasi šećernom glazurom ili ih ostavi prirodnim da dođe do izražaja orašasti okus.
Medenjaci su idealni za darivanje - zamotaj ih u uredne kutije ili celofan sa svečanom vrpcom. Kako bi ostali mekani, čuvaj ih u dobro zatvorenoj posudi s kriškom jabuke da zadrži vlagu.
Izrada medenjaka nije samo pečenje; također se radi o stvaranju nezaboravnih trenutaka. Bilo da se radi o tradicionalnom receptu ili modernoj preradi, medenjaci će uvijek ostati u srcu božićnog ugođaja. Uživajte u pripremi i dijeljenju ovih slatkih poslastica sa svojim najdražima!