Na spomen riječi »čokolada« mnogi pomisle na čokoladu, koju zbog njenog sastava, pravilno nazivamo mliječnom čokoladom. Za tu čokoladu zasigurno znaju svi na svijetu jer je najprodavanija čokolada, a od nje proizvođači čokolada proizvode i druge čokoladne slastice i deserte za kojima su svi ludi.
Istina je da mliječna čokolada nije tako poznata po svojim korisnim svojstvima na tijelo kao na primjer tamna čokolada. No zasigurno ima mliječna čokolada nekoliko dobrih svojstava za ljudski organizam, a koji dolaze do izraža posebice onda kada je uživanje mliječne čokolade u granicama normale. Kao i kod svih ostalih stvari, i kod uživanja mliječne čokolade važna je umjerenost.
Učinak na mozak
Znanstvenici dolaze do zaključka da ima mliječna čokolada puno učinaka na mozak. Vjerovali ili ne, neku učinci su kod tog slatkiša čak izraženiji nego kod tamne čokolade, poznate kao zdrava čokolada koju možemo jesti bez straha.
Tako su najnovije studije pokazale da mliječna čokolada jača moždane funkcije cak više nego tamna čokolada. Istraživanje koje su proveli u SAD-u je pokazalo da su oni ispitanici koji su pojeli 85g mliječne čokolade, imali najbolje rezultate iz zadataka kojima su znanstvenici testirali verbalno i vizualno pamćenje. Ostali ispitanici koji su pojeli druge vrste čokolada (tamna, bijela), iz tih su testova postigli lošije rezultate. To znači da ima mliječna čokolada pozitivne učinke na neke moždane funkcije, kao na primjer pamćenje.
Uživanje i mliječne kao i tamne čokolade isto je tako povezano s boljim vremenom reagiranja koje je vjerojatno posljedica budnosti, a koju uzrokuju kofein, teobromin te teofilin, koji se nalaze u čokoladi. Te tvari nakon konzumiranja uzrokuju čokolade bolju koncentraciju, budnost i fokusiranost na rad, kao i nakon šalice zelenog čaja ili kave.
Zbog sadržavanja feniletilamina (u 100g čokolade ga je približno 0,7g) čokolada podiže i raspoloženje te brine o psihičkoj ravnoteži. Šećer koji mliječna čokolada sadrži bitno više od njene tamne varijante, uzrok je što tijelo počinje proizvoditi veće količine serotonina koji neki nazivaju i hormonom sreće. Posljedica toga je da se nakon što smo pojeli čokoladu osjećamo bolje. Opušteniji smo i sretniji, zato je čokolada i vrlo omiljena kod nježnijeg spola.
Drugi učinci na tijelo
Dugo je vrijedilo krivo mišljenje da čokolada deblja te da je krivac za prištiće. Zadnja istraživanja su pokazala da čokolada, ako ju jedemo u umjerenim količinama, ne dovodi do toga. No istina jest da čokolada u većim količinama može uzrokovati naslage masti po tijelu, stoga je zaista bitno da mliječnu čokoladu jedemo samo onda kada bismo se zasladili nečime, a ne kao hranu za svakodnevnu konzumaciju.
Problem koji se može pojaviti ako čokoladu jedemo u većim količinama jest zatvor. Stoga se uživanje čokolade ne preporučuje onima koji imaju problema sa zatvorom, jer će čokolada njihove tegove samo pogoršati, umjesto da ih se riješe.
Već su i stari Asteci znali da je čokolada afrodizijak. Uživali su ju prije nego li su odlazili svojim ljubavnicama. Stoga možda nije na odmet savjet da posegnete za čokoladom prije nego li se prepustite tim vrstama užitaka. Kombinacija tvari koje dobro utječu na raspoloženje i tvari koje djeluju kao afrodizijak, zasigurno će začiniti vaš seksualni život.