Naruči sastojce uz 10% popusta:
Vrhunski BAM proizvodi za pečenje.

Porijeklo muffina seže u Europu. Smatra se da je riječ "muffin" nastala od francuskog izraza "moufflet", što je značilo mekani kruh. Međutim, moderni muffin kakvog danas poznajemo razvijen je u Sjedinjenim Državama u 19. stoljeću. Engleski doseljenici donijeli su tradicionalne recepte za muffine, no ubrzo su se pojavile američke verzije koje su stvorile gušću, slađu i više nalik kolaču.
Maffini su cijenjeni u različitim dijelovima svijeta, a njihova popularnost nadilazi geografske granice. U Sjevernoj Americi muffini su čest sastojak doručka. Često se konzumiraju uz šalicu kave ili čaja, a dostupni su u pekarnicama, kafićima i trgovinama mješovitom robom. U Velikoj Britaniji se muffini obično peku, cijepaju i namažu maslacem ili džemom. Oni su važan dio tradicionalnog popodnevnog čaja.
Postoji mnogo opcija za preljev za muffine. Popularni dodaci za slatke muffine su streusel (mrvica od brašna, šećera i maslaca), šećer od cimeta, šećer u prahu, glazure (kao što su limun ili čokolada) ili čak kapljica meda. Slatki muffini također mogu imati ukusne nadjeve kao što su komadići čokolade, borovnice, maline, banane, orašasti plodovi ili sušeno voće za dodavanje okusa i teksture. Za bogatiji okus prelijte ih voćem ili slatkim preljevima.
Slani muffini rjeđi su, ali jednako impresivni. Ove verzije često sadrže sastojke kao što su sir, začinsko bilje, povrće ili meso. Dodaci za slane muffine mogu biti naribani sir, začinsko bilje, sušene rajčice, nasjeckane masline ili čak pesto. Slani muffini izvrstan su prilog uz juhe, variva ili salate.
Zahvaljujući primamljivoj pahuljastoj teksturi mogu se uklopiti u razna jela. Evo nekoliko ideja:
Za divan zaokret u ovom klasičnom desertu zamijenite tradicionalni tart mljevenim slatkim muffinima. Prelijte mrvicama za muffine svježim jagodama i tučenim vrhnjem.
Ostatke od muffina možete pretvoriti u prekrasan puding od kruha tako da ih umočite u smjesu od vrhnja i pečete dok ne porumene. U ovom desertu možete uživati s prelivom karamel umaka ili kuglicom sladoleda od vanilije.
Slatke muffine izlupajte na žlicu za sladoled i prelijte omiljenim preljevima za sladoled poput preljeva od bijele čokolade, karamela i pospite prženim bademima.
Slatki muffini koji su zgnječeni, preliveni šlagom ili kremom i svježim voćem, stavljaju se u čašu kako bi se stvorio vizualno privlačan, ali ukusan desert.
Napravite francuski kolač od tijesta s narezanim slatkim muffinima. Umočite ploške muffina u mješavinu jaja, mlijeka i začina, zatim pecite dok ne porumene i poslužite s javorovim sirupom.
Za hranjiv i ukusan doručak ili užinu, izmrvljene slatke muffine prelijte grčkim jogurtom, medom, svježim jagodama ili narezanim voćem.
Izmrvite slatke muffine u tijesto za palačinke kako biste stvorili jedinstveni štih klasičnih palačinki. Pecite ih dok ne porumene, a zatim ih poslužite sa sirupom ili voćnim preljevima.
Pomiješajte izmrvljene slatke muffine sa sladoledom i mlijekom kako biste stvorili prekrasan milkshake s okusom muffina. Dodajte malo tučenog vrhnja i malo cimeta za dodatni užitak.
Pomiješajte mljevene slatke muffine s raznim svježim voćem poput jagoda, borovnica i breskvi kako biste jednostavno napravili jedinstvenu i ukusnu voćnu salatu.
V tradicionalni recept za s'mores, graham krekere zamjenjujemo slatkim polovicama muffina. Ispecite mini šećerne marshmallowe i stavite ih između polovica muffina s komadićem čokolade za zabavnu i ukusnu poslasticu.
1. Muffini i kolačići mogu se činiti sličnima, ali postoje neke ključne razlike. Cupcakesi su obično slađi i laganije teksture, dok su muffini često gušći i manje slatki.
2. Najveći ikad napravljeni muffin težio je 1663 kilograma! Pečen je u Manchesteru u Engleskoj 2011.
3. Smatra se da su muffini dobili ime po starofrancuskoj riječi ''moufflet'', što znači ''meki kruh''.
4. Prvi kalupi za muffine nisu bili poput ovih koje koristimo danas. Prvi mafini su se pekli u glinenim kalupima zvanim bule, a često su se pekli direktno na ognjištu ili u posudama na otvorenoj vatri.
5. Muffini s borovnicama jedan su od najpopularnijih okusa muffina. Kombinacija trpkih borovnica i slatkog tijesta popularna je u cijelom svijetu.
6. Vjerojatno najpopularniji muffini s borovnicama u Sjedinjenim Državama su muffini s borovnicama na svijetu, budući da je 11. srpnja čak postao Nacionalni dan muffina s borovnicama!
7. Često se najukusnijim dijelom smatraju vrhovi muffina, odnosno zaobljeni dijelovi koji prelaze preko kalupa za muffine. Zapravo, postoji čak i Seinfeldova epizoda posvećena ljubavi prema vrhovima muffina!
8. Muffini mogu biti zdravija alternativa drugim pekarskim proizvodima. Uključujući integralno brašno, zobene pahuljice, voće i orašaste plodove, muffini mogu biti hranjiv izbor za doručak ili užinu.
9. Svjetski rekord za najviše muffina ispečenih u jednom satu je 5058 muffina. Ovo ludo postignuće postignuto je u Australiji 2017.
10. Muffini nisu ograničeni na slatke okuse. Slane verzije kao što su muffini od kukuruznog kruha, muffini sa sirom i začinskim biljem ili muffini sa slaninom i cheddarom sve su popularniji i donose nove mogućnosti okusa u svijet muffina.
Bez obzira preferirate li slatko ili slano, muffini, sa svojom raznolikošću slatkih i slanih okusa, savršena kulinarska kreacija.