BAM Čokolada

Dodaci za peku

Pokloni

BAM x FA13 FIT Produkti

Proizvodi na sniženju

Namazi i preljevi

Za čokoholičare

Prijedlozi pretraživanja

Okusna dilema: Sladoled, sorbet ili granita, što odabrati?

  • Vrijeme čitanja Vrijeme čitanja: 5 minuta
okusna dilema: sladoled sorbet ili granita sto odabrati
Sladoled, sorbet i granita - tri raskošne slastice koje nas osvježavaju u vrućim ljetnim danima ili razmaze nas kad poželimo nešto hladno i slatko.

Ovako su ove slastice na prvi pogled slične, razlikuju se po sastavu, teksturi i postupku pripreme. U ovom ćemo članku pažljivo istražiti sličnosti i razlike između triju popularnih slatkiša, otkriti odakle potječu, proniknuti u njihova jedinstvena svojstva i upoznati se s procesima njihove pripreme.



SLADOLED


  • Povijest sladoleda

Sladoled, popularna slastica ima bogatu povijest koja seže još u drevne kulture. Prije više tisuća godina ljudi su uživali u rashlađenim slasticama koje su se pripremale na razne načine. Prvi zapisi o sladoledu datiraju iz kineske dinastije Tang, gdje su koristili snijeg pomiješan s voćnim sokom i medom.

Slične rashlađene slastice poznavale su i druge drevne kulture, uključujući Rimljane i Perzijance. Ipak, sladoled, kakvog ga danas poznajemo, počeo se oblikovati tek u 16. stoljeću u Italiji. Tamo su ga počeli pripremati kombinirajući smrznuti šećer, mlijeko i razne arome.



  • Karakteristike sladoleda

Sladoled je mliječni desert koji impresionira svojom kremastom teksturom i bogatim okusom. Njegov osnovni sastav uključuje mlijeko, vrhnje, šećer i razne dodatke odn arome. Zahvaljujući udjelu mlijeka i vrhnja, sladoled je izrazito kremast i bogat, prepoznatljive glatke teksture.



  • Izrada sladoleda

Kod izrade sladoleda ključno je napraviti bazičnu mliječnu smjesu koja će osigurati kremastu i bogatu teksturu slastice. U zdjeli pomiješajte mlijeko, vrhnje, šećer i dodatke. okuse poput vanilije ili kakaa. Zatim se smjesa zagrijava na niskoj temperaturi da se šećer potpuno otopi i sastojci dobro povežu. Nakon što postignete željenu konzistenciju, ohlađenu smjesu stavite u hladnjak da se ohladi; barem nekoliko sati ili još bolje preko noći. Ovaj korak je ključan jer omogućuje da se okusi sladoleda dobro razviju i da tekstura postane još kremastija. Kad je smjesa potpuno ohlađena, ulijte je u aparat za sladoled ili u plitku tepsiju, ovisno o priboru koji imate. Kada je sladoled gotov, možete ga poslužiti i uživati u slasnim i osvježavajućim zalogajima.



Ako se odlučite napraviti ukusan domaći sladoled, a imate ograničeno vrijeme, toplo ga preporučamo BAM mješavine za sladoled.

S ovom mješavinom možete jednostavno napraviti izuzetno ukusan, pahuljast i lagan sladoled s okusom mliječnog cvijeta, bez potrebe za posebnim aparatom za sladoled. Priprema ovog sladoleda je izuzetno jednostavna, jer u smjesu za sladoled umiješate samo tučeno slatko vrhnje.

Za dodatnu raznolikost okusa u sladoled možete umiješati slasne BAM Gotov sam ili preliti po vrhu serviranog sladoleda BAM preljevi.

Ovo brzo i jednostavno rješenje omogućuje vam da u samo nekoliko koraka pripremite ukusnu domaću slasticu koja će oduševiti sve gurmane.



SORBET


  • Povijest sorbeta

Sorbet, osvježavajuća voćna poslastica, potječe s drevnog Bliskog istoka, gdje su osvježavajuće slastice na bazi voća i leda bile cijenjene od davnina. Prvi zapisi o sorbetu datiraju iz Perzijskog Carstva, gdje se pripremala mješavina smrvljenog leda, voćnog soka i šećera. Pojam sorbeta potom se proširio srednjovjekovnom Europom, a potom i Francuskom, gdje su razvijeni profinjeniji recepti za ovu osvježavajuću slasticu.



  • Karakteristike sorbeta

Sorbet je voćni desert poznat po svojoj laganoj i osvježavajućoj prirodi. Sastoji se od voćnog soka ili pirea, šećera i vode, najčešće bez mlijeka ili vrhnja. S obzirom da nema mliječnih proizvoda, sorbet je laganiji i osvježavajući od sladoleda. Tekstura mu je više ledena i slična sladoledu na štapiću, što omogućuje da se svaki zalogaj prepusti čistom i intenzivnom voćnom okusu. Kada se sorbet topi u ustima, za sobom ostavlja osjećaj osvježenja koji je savršen za tople ljetne dane.



  • Priprema sorbeta

Za izradu sorbeta potrebno je malo vremena i strpljenja, a ključni su koraci pravljenje voćnog pirea, dodavanje šećera, vode i zamrzavanje. Prvo pripremamo voćni pire tako da voće operemo, ogulimo, narežemo na komadiće i usitnimo u blenderu da dobijemo glatki pire. Pireu dodajte šećer i dobro miješajte dok se potpuno ne otopi, zatim postupno dodajte vodu dok ne dobijete željenu gustoću sorbeta. Pripremljeni pire izlijte u plitku tepsiju i stavite u zamrzivač uz povremeno miješanje tijekom procesa da se ne stvore kristalići leda. Kada je sorbet potpuno smrznut, spreman je za posluživanje



GRANITA


  • Povijest granite

Granita, jedinstvena slastica, svoje korijene vuče iz sunčane Sicilije, talijanskog otoka u Sredozemnom moru. Naziv "granita" dolazi od latinske riječi "granum" što znači zrno, što se odnosi na zrnastu teksturu ove slastice. Izvorno se granita pripremala na jednostavan način - svježe cijeđeni voćni sok ili kava zamrzavali su se u metalnim posudama. Zatim su vilicom ili žlicom povremeno miješali smjesu kako bi formirali sićušne kristale leda koji granitu daju njegovu jedinstvenu granularnu strukturu.



  • Karakteristike granite

Granita je poznata po svojoj gruboj teksturi koju stvaraju sitni kristalići leda. Ovo hrskanje pruža drugačiji doživljaj u usporedbi s kremastim desertima, budući da svaki zalogaj donosi osvježavajuću eksploziju okusa i teksture. Osim toga, granita nudi široku paletu okusa jer se može pripremiti od različitih tekućina poput kave, voćnih sokova ili čak sirupa različitih aroma.



  • Priprema granite

Izrada granite je jednostavna, ali zahtijeva nekoliko osnovnih koraka kako bi gotov proizvod imao željenu teksturu i okus.


Prije svega potrebno je krenuti s pripremom zaslađenog napitka koji će biti osnova za granitu. Možemo birati različite tekućine poput kave ili voćnog soka. Pripremljeni napitak ohladite na sobnu temperaturu. Važno je da piće bude zaslađeno jer će šećer pomoći u održavanju prave konzistencije granita. Kad je zaslađeni napitak gotov, ulijte ga u plitku posudu i stavite u zamrzivač.

Tijekom procesa zamrzavanja ključno je piće povremeno promiješati vilicom. To sprječava stvaranje većih kristala leda u piću, umjesto stvaranja sitnih kristala koji granitu daju njegovu karakterističnu granularnu strukturu. Svakih sat vremena promiješajte dok se granita potpuno ne smrzne. Kada je granita gotova možete je poslužiti i uživati u osvježavajućim ljetnim zalogajima.




ZAKLJUČAK

Sladoled, sorbet i granita tri su ukusna deserta koja vam mogu dočarati ugodne trenutke slatkog užitka. Iako imaju neke sličnosti, razlikuju se po sastavu, teksturi i postupku pripreme. Bez obzira odlučite li se za kremasti sladoled, osvježavajući sorbet ili granitu u zrnu, ove će delicije zajamčeno razveseliti vaša osjetila i dočarati ugodne trenutke slatkog užitka. Svaka od ovih slastica ima svoj šarm i jedinstven okus koji će vas oduševiti i osvježiti u vrućim ljetnim danima.

Mojacokolada.hr - BAM Become A Master | Mojačokolada.hr BAM proizvodi namijenjeni su svima koji vole stvarati uz visokokvalitetne sastojke i sofisticirane okuse za kućnim kuhinjskim pultom.

Naruči sastojce uz 10% popusta:

Vrhunski BAM proizvodi za pečenje.

Popust na proizvode korištene u receptu - 10%:
-0,69 €
Skupaj:
6,21 €

O avtorju

Maja K.
Postani slastičarski majstor

Postani slastičarski majstor

Prijavi se na čoko e-časopis

Prijavi se na čoko e-časopis

Unesi svoju e-mail adresu, a mi ćemo ti besplatno poslati čoko e-časopis.
Vijesti
Recepti
Aktual
Vijesti
Recepti
Aktual