Kategorije

Za čokoholičare

Prijedlozi pretraživanja

Pasta od vanilije: što je to i za što se upotrebljava?

  • Vrijeme čitanja Vrijeme čitanja: 4 minute
pasta od vanilije: sto je to i za sto se upotrebljava

Vanilija je kraljica začina. Uz cimet je najčešće upotrebljavana u slasticama. Osim toga, utječe na naše raspoloženje, pa čak pomaže i kod umora i tjeskobe. Ali kako je upotrijebiti?

Osim što vanilija ima izvrstan okus, opojno miriše i s njom tvoje slastice izgledaju još bolje, vanilija ima i druga zanimljiva svojstva. Između ostalog, vanilija je kraljica začina i time je drugi najskuplji začin odmah nakon šafrana. Vanilija se može dobiti u raznim oblicima, a meni je od svega najdraža u pasti. Uz cimet, baš se ona najčešće upotrebljava u slasticama. Utječe i na naše raspoloženje, pa čak pomaže kod umora i tjeskobe. Prije svega, savršeno se slaže s osnovnim sastojcima kao što su brašno, jaja i mlijeko. Dostupna je u više oblika, na primjer, u obliku šećera ili ekstrakta. Sve je popularnija i upotreba mahuna vanilije ili paste od vanilije.

1. Što je to pasta od vanilije?

Pasta od vanilije očarat će svojim bogatim okusom vanilije, opojnim mirisom i svojom pravom aromom. BAM pasta od vanilije originalni je koncentrat Bourbon vanilije s Madagaskara i potpuno je bez alkohola. Pasti su dodane i sjemenke vanilije, koje izgled jela čine još atraktivnijim. S tobom želim podijeliti par savjeta ili zanimljivosti za koje sam sigurna da ih još ne znaš.

„Kvalitetna pasta od vanilije ima crne točkice. Ako toga nema, nije kvalitetna.”

Ne, nije istina. Pasta od vanilije priprema se od mljevenih mahuna vanilije, pa se crne točkice u njoj ne mogu izbjeći. Dakle, svaka pasta sadrži crne točkice, što nije znak kvalitete, već joj samo daje prepoznatljivost. Kvalitetu pasti od vanilije daje struktura, pa je kvalitetna pasta od vanilije gusta, a u deklaraciji takve paste naveden je visoki postotak vanilije. Uz strukturu važna je i država proizvodnje. Ako na pasta od vanilije stoji oznaka Madagaskar, Bourbon i slično, imaš posla s kvalitetnom pastom od vanilije.

„Pasta od vanilije skup je umjetnih sastojaka.”

Ne, nije istina. Opojni miris daje joj pravi koncentrat Bourbon vanilije koji dobivamo iz mahuna vanilije. To da je gusta i kao takva se najčešće upotrebljava za pripremu slastica, osiguravaju voda i zgušnjivač. Ako se neprimjereno i nepravilno upotrebljava, pasta od vanilije može ispasti kao aromat ružne smeđo-narančaste boje.

2. Upotreba paste od vanilije

Upotreba paste od vanilije kroz povijest se uvelike mijenjala. Prvi se put pojavila na tanjurima američkog stanovništva. Preciznije rečeno, u staklenkama, jer se upotrebljavala kao dodatak mliječnim napicima i drugim pićima. Tek kad je stigla na španjolske i europske jelovnike, njena se aromatičnost pokazala kao izvrsna poveznica sastojaka potrebnih za pripremu slastica.

Pasta od vanilije obično se u pripremi slastica upotrebljava kad želimo da vanilija bude kraljica recepta. Dakle tada, kad želimo da desert oduševi kako mirisom, tako i izgledom. To možeš postići i struganjem mahune vanilije, ali je to dugotrajno i skuplje.

Pasta od vanilije daje odlične rezultate u pripremi kremšnita. BAM mješavini za sladoled dodaj BAM pastu od vanilije i tako pripremi odličan sladoled od Bourbon vanilije.

U pripremi jednostavnih recepata pasta od vanilije ponaša se gotovo kao glavni sastojak jer jamči da se okusi još bolje međusobno povežu. Za pripremu suhih smjesa radije upotrijebi šećer od vanilije jer smjesa brzo postane tekuća.

Prikladna je i za pripremu slastica u čašama, a sve se češće upotrebljava i za pripremu keksa. Uz jutarnju kavu, neka ti dan uljepšaju i popularni američki piškoti, koje jednostavno možeš pripremiti prema ovom receptu.

Možeš je upotrijebiti i za ukrašavanje torti. Kao recimo kad pred sobom imaš „golu” tortu koju treba ukrasiti. Preljevu od bijele čokolade možeš dodati još čajnu žličicu ili dvije (ovisno o količini preljeva) paste od vanilije i tako bijeli preljev nadograditi crnim točkicama iz paste od vanilije.

3. Kakva je razlika između paste od vanilije, ekstrakta vanilije i mahuna vanilije?

Vanilija je kao kraljica začina dostupna u raznim oblicima. Nalazimo je u pasti od vanilije, ekstraktu vanilije, dobro poznatim mahunama vanilije, šećeru od vanilije i sigurna sam da bih je pronašla još negdje drugdje. Kakva je zapravo razlika između tih oblika i kada je prikladno upotrijebiti pastu od vanilije, kada ekstrakt i kada mahune?

Velika većina vjeruje da na samu pripreme slastice oblik nema poseban učinak, uzimamo ono što nam je pri ruci. Pa nije baš tako. Pasta od vanilije izvrsno funkcionira kao dodatak preljevima, tučenom slatkom vrhnju, sladoledu, pudingu, dok ekstrakt vanilije najbolje funkcionira u pripremi čokoladnih slastica, vruće čokolade i kolača od miješanog tijesta.

Ekstrakt vanilije u principu ne sadrži crne točkice, pa je pogodan za slastice u kojima je miris vanilije važniji od izgleda. Mahuna vanilije upotrebljava se isto kao i pasta od vanilije, jer je baš ona jedan od potrebnih sastojaka za proizvodnju paste od vanilije.

Pri upotrebi mahuna vanilije pažljivo sastruži sjemenke (pulpu) i prije svega: nikada nemoj „štediti”. Struganje mahuna vanilije dugo traje, a ako ti za pripremu treba veća količina, može biti i prilično skupo. Pasta od vanilije u ovom je slučaju izvrsna zamjena. Mahune vanilije upotrijebi onda kad ti za pripremu slastice treba manja količina.

Mojacokolada.hr - BAM Become A Master | Mojačokolada.hr BAM proizvodi namijenjeni su svima koji vole stvarati uz visokokvalitetne sastojke i sofisticirane okuse za kućnim kuhinjskim pultom.

O avtorju

Urša R.
Ustvarjalka vsebin
Postani slastičarski majstor

Postani slastičarski majstor

Vijesti
Recepti
Aktual
Vijesti
Recepti
Aktual