BAM Čokolada

Dodaci za peku

Pokloni

BAM x FA13 FIT Produkti

Proizvodi na sniženju

Namazi i preljevi

Za čokoholičare

Prijedlozi pretraživanja

Poklon za oca

 • Vrijeme čitanja Vrijeme čitanja: 5 minuta
poklon za oca

Dan očeva je dan u čast očeva i očinstva. Tada se slavi njihova uloga i važnost u obitelji i ispravno je da se i svojim očevima zahvalimo za svu ljubav koju nam nesebično daju.

Slavljenje ovoga dana diljem svijeta

Počeci slavljenja sežu još u srednji vijek kada su u katoličkim dijelovima Europe dan očeva slavili 19. ožujka, na dan svetog Josipa. Tradiciju slavljenja Španjolci su i Portugalci prenijeli i u Ameriku, a u Latinskoj Americi se i danas slavi baš na taj dan. Većina europskih država i SAD ovaj praznik obilježavaju treću subotu u lipnju. Različiti dijelovi svijeta slave na različiti dan, ali većina ih je u travnju, svibnju i lipnju.

Baš kao i majčin dan, slavljenje dana očeva treće subote u lipnju potječe iz SAD-a. Uz majčin dan, 1909. godine je Sonora Smart Dodd zaključila da i očevi zaslužuju svoj dan. Unatoč njenom trudu, tek 1972. američki je predsjednik proglasio ovaj dan nacionalnim praznikom.

Tada se slavi njihova uloga i važnost u obitelji i ispravno je da se i svojim očevima zahvalimo za svu ljubav koju nam nesebično pružaju.

Tog datuma, osim u Americi, slavi se još u Kanadi, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Indiji, u Japanu, Kini te još u nekim drugim državama. U Rusiji se slavi 23. veljače, prve nedjelje u lipnju slavi se u Švicarskoj, druge nedjelje u lipnju u Austriji i Belgiji, na prvi dan ljeta pak u Libanonu, Siriji, Egiptu i Jordanu, a dok u Australiji i na Novom Zelandu slave prve nedjelje u rujnu.

I u Sloveniji također sve više dolazi do izražaja, možda upravo zbog činjenice da muškarci sve više sudjeluju u odgoju djece i brizi za njih. No unatoč tome proslava dana očeva u našim krajevima nije tako raširena kao u drugim državama i puno je manje razvikana od proslave majčinog dana koji se obilježava 25. ožujka. U Sloveniji je najzastupljenji običaj slavljenja 10. ožujka, zapravo je to dan mučenika, odnosno dan namijenjen svim muškarcima, a ne samo očevima.

Najprimjereniji poklon za oca

Unatoč tome što dan očeva kod nas još nije toliko popularan kao u nekim drugim državama, možemo im se svejedno barem jednom godišnje zahvaliti za sve što čine za nas. Kada kupujemo poklon povedimo računa o tome da izaberemo nešto korisno ili nešto što naš otac već dugo želi. Prije kupovanja moramo svakako razmisliti o tome što naš otac voli raditi, čemu namijenjuje svoje slobodno vrijeme, što ga veseli, što zaista već dugo želi ali si to sam nikada neće kupiti i sl. Odgovori na pitanja bit će naše glavno ishodište za biranje poklona tako da isti bude i lijep, ali i koristan.

Nekoliko ideja za poklone ako možemo malo dublje posegnuti u džep:

 • Ako je spretan s ručnim radovima, možemo mu kupiti neki novi alat ili stroj koji će mu pomoći u radu.
 • Ljubitelj adrenalina obradovat će se ulaznicom za adrenalinski park, rafting ili skok s padobranom.
 • Uvijek aktualni pokloni su sat i novčanik.
 • Teško ćemo pogriješiti i kupnjom poklon bona, to baš svakoga razveseli. Opcija je zaista neograničeno. Od bona za njegovu najdražu trgovinu do bona za masažu, večeru ili izlet.
Smisleno je također razmisliti kakvi su njegovi hobiji. Strastveni ribič oduševit će se priborom za ribolov, ako je zaljubljenik u sport onda je tu sportska oprema ili sportska odjeća, ljubitelj kulture i umjetnosti bit će presretan kartom za kazalište ili koncert njegovog omiljenog izvođača.

Poklon može biti i skromniji i osobniji. Neke od ideja:

 • Možemo uokviriti našu sliku iz djetinjstva na kojoj smo s tatom.
 • Možemo mu izraditi čestitku i napisati neki lijep citat ili misao.
 • Za njega ispeći njegovu najdražu slasticu.
 • Možemo mu napraviti personaliziranu šalicu za kavu.
 • Možemo mu pokloniti majicu s natpisom "Najbolji otac na svijetu!"
 • Možemo ga pozvati na bowling, u kino ili na večeru u njegov omiljeni restoran.
Možemo mu pokloniti i najuniverzalniji poklon s kojim ne možemo pogriješiti. To je čokolada. Možemo mu pokloniti:
 • Čokoladno vino; crno s dodanom tamnom čokoladom ili pak bijelo čokoladno vino, napravljeno od sorti chardonnay, sauvignon i laški rizling, u kojem se skrivaju note slatke bijele čokolade, vanilije, sherryja, kave i butter keksa.
 • Premium poklon paket koji sadrži vrhunski slovenski Limbay Gin te 8 čokoladnih kuglica u kojima se skriva slasna krema s dodatkom gina.
 • Sve ljubitelje dobrog konjaka i cigara oduševit će poklon paket koji sadrži bocu odličnog Meukow konjaka, čokoladne cigare s tamnom čokoladnom kremom i trufflese, punjene odličnom konjak kremom.
 • Ljubitelji voća bit će oduševljeni kruškama prelivenim ukusnom čokoladom, ručno napravljenim i pakiranim u elegantnu poklon ambalažu.
 • Pčelare možemo razveseliti baš posebnom bombonijerom koja je napunjena pralinama u obliku pčelica, ručno izrađenim u Sloveniji. U poklon paketu se skriva 16 pčelica, napravljenih od najslađe mliječne čokolade s medom.
 • Odličan poklon je također Čokoladna Slovenija, sastavljena od dvanaest ručno izrađenih komadića čokolade koji kroz svoj 3D reljef i okus predstavljaju raznolikost ove zemlje. Svaka regija je unikatna i od ostalih se vrlo razlikuje, baš kao i dijelovi Čokoladne Slovenije.
 • Osobniji čokoladni poklon pak predstavlja personalizirana čokoladna pločica ili personalizirana bombonijera. Za čokoladnu pločicu možemo sami birati vrstu čokolade (bijelu, mliječnu, tamnu ili šarenu), zatim izaberemo natpis po svojim željama te različite posipe kao što je liofilizirano i kandirano voće, različite vrste orašastih plodova i začina. Za bombonijeru sami odabiremo 6, 12 ili 24 ručno izrađenih pralina koje sadrže prirodne i kvalitetne sastojke. Na raspolaganju je više od 35 različitih okusa, tako da svatko može naći onakve praline kakve obožava njegov otac.
Više od bilo kakvog poklona za oca važnije je da ga se sjetimo i zahvalimo mu, pa makar to bilo samo riječima i zagrljajem. Puno će mu značiti da izdvojimo vrijeme i provedemo dan u njegovom društvu i zajedno radimo stvari koje on voli.
Mojacokolada.hr - BAM Become A Master | Mojačokolada.hr BAM proizvodi namijenjeni su svima koji vole stvarati uz visokokvalitetne sastojke i sofisticirane okuse za kućnim kuhinjskim pultom.

O avtorju

Urša R.
Ustvarjalka vsebin
Postani slastičarski majstor

Postani slastičarski majstor

Prijavi se na čoko e-časopis

Prijavi se na čoko e-časopis

Unesi svoju e-mail adresu, a mi ćemo ti besplatno poslati čoko e-časopis.
Vijesti
Recepti
Aktual
Vijesti
Recepti
Aktual