Glavni sastojak preljeva od karamele, dakle karamela, iznimno je jednostavna poslastica; za osnovnu varijantu naime trebate samo šećer po izboru koji ćete zatim zagrijavati do približno 170 °C. Bit ovog procesa, zvanog i karamelizacija, jest da dođe do raspadanja molekula odnosno preoblikovanja njihovog sastava, a posljedično dolazimo do mirisa, boje i strukture, značajnih za karamelu.
Naravno da se karameli mogu zatim dodavati razni sastojci po želji i tako nastaju nove slastice – od karamelnih bombona i pralina pa sve do torte od karamele. Jedna od mogućnosti je naravno i preljev od karamele, svestrano je koristan, posebice je iznimno ukusan dodatak brojnim jelima …
Zanimljive činjenice o karameli
Počeci »proizvođenja« karamele sežu sve do 17. stoljeća kada su novi doseljenici na današnjem teritoriju SAD-a slučajno došli do toga kako može biti ukusan rezultat spomenutog načina zagrijavanja šećera. Dodatne prednosti ovog novog otkrića bile su što ga je jednostavno pripremiti kod kuće, dostupni i jeftini sastojci te nije bio potreban poseban način čuvanja – karamela ima zaista dug rok trajanja.
Zanimljiva priča povezana je i s etimologijom same riječi karamela; prema jednom od objašnjenja izraz navodno potječe iz arapske riječi kora-mochalla, što znači »kuglica slatkoće« – naziv koji svakako i više nego odgovarajuće obuhvaća bit karamele, čija se popularnost održala i do danas. O tome svjedoči i činjenica da američki ljubitelji karamele svake godine 5. travnja obilježavaju i poseban praznik, a to je nacionalni dan karamele. Na taj dan organizirane su i posebne manifestacije gdje je »počasni gost« tko drugi nego naša »kuglica slatkoće« i brojne slastice, napravljene od nje.
Gdje sve možemo upotrijebiti preljev od karamele?
Uporaba karamele kao glavnog sastojka za druge slastice započela je malo kasnije, i to oko 1850. godine kada su bili »izumljeni« karamel bomboni. Vrlo su se brzo nakon toga pojavile i nove ideje o tome kako još iskoristiti karamelu, a njena popularnost rasla je ekspresnom brzinom. Među najomiljenije proizvode napravljene na bazi karamele danas zasigurno spada preljev od karamele, sve češće ga se koristi i u našim krajevima. Možete ga upotrijebiti na brojne načine, tu je samo vaša mašta granica- Ali unatoč tome za vas smo pripremili nekoliko ideja za najukusnije kombinacije koje je moguće napraviti od preljeva od karamele. Te ideje neka budu samo kao osnova koju ćete obogatiti vlastitim željama i okusima.
- Palačinke s preljevom od karamele
Preljev od karamele možete upotrijebiti kao dodatak kojim ćete preliti palačinke punjene vašim omiljenim punjenjem, ili pak kao glavno punjenje, čime će njegov okus još više doći do izražaja. Ako budete upotrijebili kvalitetan preljev, zasigurno vam neće nedostajati drugi dodaci. Palačinke možete pripremiti prema klasičnom receptu ili se umjesto toga možete odlučiti za takozvane američke palačinke, što će ovu kombinaciju napraviti još ukusnijom. Američke palačinke nešto su manjeg promjera, ali su zato deblje od običnih palačinki,a posljedično i mekše. U masu možete umiješati i malo borovnica. Na takav način pripremljene palačinke u kombinaciji s preljevom od karamele vaše osjetilo okusa neće ostaviti ravnodušnim.
- Preljev od karamele u kombinaciji sa svježim voćem
U slučaju ako želite nešto zdraviju, ali još uvijek ukusnu slasticu, možete na manje komadiće narezati svoje omiljeno voće koje ćete zatim preliti preljevom od karamele, a po želji možete dodati još malo čokoladnog preljeva . Kombiniranjem okusa čokolade s okusom karamele put do uspjeha je zajamčen. Osnova ove poslastice jest svježe voće, stoga nemojte previše brinuti o kalorijama jer si ju možete priuštiti bez grižnje savjesti.
- Klasika: Sladoled s preljevom od karamele
Jedan od omiljenijih načina primjene preljeva od karamele zasigurno je onaj u kombinaciji sa sladoledom. Najraširenija je varijanta sa sladoledom od vanilije, ali zašto biste se ograničavali samo na to. Možda nemate takav osjećaj, ali uz karamelu pašu i voćni okusi, recimo sladoled od borovnice ili od šumskog voća. Eksperimentirajte i otkrijte svoju omiljenu kombinaciju …
Uvjereni smo da vam ideja za proslavu idućeg 5. travnja zasigurno neće nedostajati...