Naruči sastojce uz 10% popusta:
Vrhunski BAM proizvodi za pečenje.

Prosena kaša već je dugo dio naše kulinarske tradicije, no posljednjih je godina možda zanemarena. Iznimno je hranjiv, jednostavan za pripremu, pogodan za slatka i slana jela, izvrstan je izvor vlakana i vitamina. U ovom ćemo članku istražiti kako se može koristiti u svakodnevnim jelima te podijeliti nekoliko ukusnih recepata koji će zadovoljiti sve ukuse - ljubitelje slatkog i slanog.
Prosena kaša, dobivena od prosa, žitarica je bez glutena koju mnogi poznaju kao dio tradicionalne slovenske kuhinje. Proso je jedna od najstarijih uzgajanih žitarica, a potječe iz Afrike i Azije. Danas ga se može pronaći u svakom kutku svijeta i izuzetno je koristan u svim vrstama jela.
Prosena kaša bogata je mineralima poput magnezija, željeza i fosfora, a odličan je izbor i za one koji traže izvor biljnih proteina . Također je lako probavljiva pa je pogodna i za one s osjetljivim želucem.
Prosena kaša izuzetno je bogata hranjivim tvarima. Sadrži složene ugljikohidrate koji osiguravaju dugotrajan izvor energije, a izvrstan je i izvor vlakana koja pridonose zdravoj probavi. Visok sadržaj željeza čini ga izvrsnim za one koji pate od anemije ili s niskim željezom. Magnezij u prosu pomaže u poboljšanju rada mišića i živaca.
Prosena kaša vrlo je popularna kao osnova za slatke doručke ili deserte jer ima blago neutralan okus koji se može mijenjati različitim dodacima. Evo nekoliko ideja kako ga pripremiti na slatki način.
Jabuke i cimet savršen su par za jesenske dane kada tražimo nešto toplo i ugodno. Ovo je savršen doručak za napraviti unaprijed. Prosenu kašu skuhaš u vodi ili mlijeku, a zatim pečene jabuke dodaš u med i prstohvat cimeta.
Umjesto prosene kaše s jabukama možeš probati i BAM zobenu kašu Pita od jabuka, zdrav obrok prepun esencijalnih nutrijenata i proteina
Puding od prosa s bananama i čokoladom odličan je način za uživanje u prosenoj kaši kao desertu. Ovaj recept je jednostavan i savršen za sve koji žele nešto slatko i hranjivo.
Sastojci:
- 100 g prosene kaše
- 400 ml kokosovog mlijeka
- 2 zrele banane
- 2 žlice BAM kakaa u prahu
- 2 žlice meda ili agave
- 1 žličica BAM paste od vanilije
- Prstohvat soli
- 50 g nasjeckane BAM tamne čokolade bez dodanog šećera
Način:
Zakuhaj kokosovo mlijeko u loncu s prstohvatom soli. Dodati prosenu kašu i kuhati na laganoj vatri 15-20 minuta dok ne postane mekana i kremasta. Dok se kaša kuha, zgnječi zrele banane dok ne postanu glatke. Dodaj kakao, med, pastu od vanilije i nasjeckanu čokoladu i dobro promiješaj. Kad je kaša kuhana dodaj smjesu od banana i promiješaj. Kuhaj još 5 minuta da se svi sastojci sjedine. Puding sipati u čaše i ohladiti u frižideru. Posluži hladno, po želji ukrašeno kriškama banane ili dodatnom čokoladom.
Prosena kaša odlična je i u slanim jelima jer je možeš kombinirati s raznim prilozima od povrća i mesa.
Evo nekoliko jednostavnih recepata za slana jela.
Ovo jednostavno jelo prepuno je vitamina i minerala. Povrće, feta sir i prosena kaša čine izuzetno hranjivu i ukusnu kombinaciju.
Sastojci:
- 150 g prosene kaše
- 1 paprika
- 1 tikvica
- 1 rajčica
- 50 g feta sira
- 1 žlica maslinovog ulja
- Sol, papar, svježe začinsko bilje
Postupak:
Proso skuhaj dok se povrće pirja na maslinovom ulju. Na kraju umiješaj posni sir i začine te posluži kao samostalno jelo ili prilog.
Za sve ljubitelje gljiva ova kombinacija bit će prava poslastica. Gljive i češnjak daju dubinu okusu, dok prosena kaša daje punu teksturu.
Sastojci:
- 150 g prosene kaše
- 200 g gljiva
- 2 češnja češnjaka
- 1 žlica maslinovog ulja
- Sol, papar, svježi peršin
Postupak:
Poprži češnjak i gljive na maslinovom ulju. Prosenu kašu skuhajt pa je pomiješajte s gljivama, začini solju, paprom i svježim peršinom.
Proso je izuzetno svestran i može postati dio vašeg svakodnevnog jelovnika na mnogo načina. Njegova nutritivna vrijednost i jednostavnost pripreme čine ga savršenim za doručak, ručak ili večeru. Također je pristupačan i pogodan za osobe s intolerancijom na gluten.
Može se kombinirati s najrazličitijim namirnicama, tako da možete biti slatki ili slani, ovisno o vašim preferencijama.
Također, prosena kaša sadrži mnoge važne hranjive tvari koje doprinose općem blagostanju. Njegovo željezo i magnezij čine ga izvrsnim za sportaše jer pomažu u obnovi mišića, a njegova vlakna pomažu osigurati zdravu probavu.
Prije kuhanja proso uvijek dobro isperi pod tekućom vodom. Time ćeš se riješiti svih nečistoća i poboljšati okus.
Idealan omjer je 1:3, odnosno jedan dio kaše na tri dijela vode ili mlijeka ako pripremaš slatko jelo.
Prosena kaša treba se kuhati oko 15 minuta dok ne omekša. Kad je kuhano, možete ga ostaviti da se još malo prokuha s vodom ili mlijekom.
Prosena kaša odlična je namirnica koja nudi ogroman izbor mogućnosti za stvaranje u kuhinji. Od slatkih doručaka do slanih ručkova, ovu svestranu žitaricu svakako vrijedi ponovno otkriti.
Zdrav je, jednostavan za pripremu i vrlo fleksibilan. Tražiš li način da začiniš svoj jelovnik, prosena kaša je svakako pravi izbor.