Što kada biste, malo za promjenu, sami napravili domaću čokoladu? Ne samo što je priprema iznimno jednostavna, ovo može biti savršen slatki poklon za vaše bližnje. Najbolje kod domaće čokolade jest da ju možete posuti čime god poželite, sve od orašastih plodova, suhog i kandiranog voća pa do keksa. Tako će čokolada biti baš onakva kakvu želite.
Čokoladni kalupi
Dobra stvar kod ovoga jest što nam nisu potrebni posebni i skupi kalupi za pripremu pločica. Naravno ako imate kalup upotrijebite ga, u suprotnom će gotovo bilo koja plastična posudica biti dovoljna. Ako kući imate recimo plastične posude od sladoleda, iste mogu biti odličan kalup za pločice.
Temperiranje čokolade
Kod pripremanja pločica dobro je da čokoladu temperiramo. Istina je da će nam to možda uzeti malo više vremena, ali vjerujte da će se na kraju isplatiti. Posljedice netemperirane čokolade su sive crte koje uopće ne izgledaju privlačno, a posebice ako želimo čokoladicu nekome pokloniti. Postupak je zapravo brz i jednostavan. Čokoladu najprije zagrijemo i pripazimo da se ne zagrije na više od 50 stupnjeva. Pustimo ju da se ohladi, zatim ju ponovno zagrijemo. Više o temperiranju možete pročitati u našem članku o temperiranju.
Dodaci
Kod dodataka za vašu čokoladu imate zaista slobodne ruke. Posuti ju možete čime god želite. Pazite samo kod dodavanja svježeg voća. To obično ne ispadne baš najbolje jer voćka poprimi vlagu, stoga je čokoladicu u tom slučaju potrebno pojesti brzo.
Ako želite čokoladi dodati malo okusa, u mješavinu možete dodati malo kapljica peperminta, soka limuna ili par kapljica ulja. Znajte da ne smijete dodavati ništa što sadrži alkohol ili vodu, jer bi se čokolada zbog toga sljepila i tako postala neupotrebljiva.
Kratak recept za pripremu sirove pločice čokolade
Sastojci:
- 1/4 zdjelice kokosovog ulja
- 1/4 zdjelice kakaa u prahu
- 2-3 (po želji) žličice javorovog sirupa ili meda
- prstohvat soli
U maloj zdjeli dobro promiješamo sve sastojke tako da u masi ne bude grudica. Zatim masu ulijemo u kalupe i pričekamo da se stvrdne. Prije nego li se sasvim stvrdne možete po njoj posipati posipe po želji. Čokoladu zatim čuvajte u hladnjaku.
Kreiraj bombonijeru po svojim željama, izaberi Moju Bombonijeru >>