BAM Čokolada

Dodaci za peku

Pokloni

BAM x FA13 FIT Produkti

Proizvodi na sniženju

Namazi i preljevi

Za čokoholičare

Prijedlozi pretraživanja

Savjeti za pripremu keksa

  • Vrijeme čitanja Vrijeme čitanja: 5 minuta
savjeti za pripremu keksa

Pečenje keksa zvuči vrlo jednostavno no dobro znamo da ponekad keksi ne ispadnu onako kao što smo željeli.

Zamislite da zagrizete keks koji je savršeno prhki, savršeno sladak i tako dobrog okusa da ćete ga poželjeti svi narednih dana. Pečenje keksa zvuči vrlo jednostavno, no dobro znamo da ponekad nešto krene naopako i keksi nisu tako dobri kao što smo željeli. Nudimo vam nekoliko savjeta uz koje će vaši keksi uvijek biti odlični.

Budite pažljivi s mjerama

Ponekad nam se čini da za pečenje keksa ne trebamo baš precizno vagati sastojke tj. da ih možemo dodati malo "od oka". Očito takav dojam daju stare iskusne domaćice koje kažu da su dodale malo ovog, malo onog i to je bilo to. No ako još niste testirali recept, bolje je da se ne držite toga. Istina da za dodavanje dodataka, kao što su različiti ekstrakti, oraščići i slično, sastojke možemo dodavati po želji ili ukusu. Važno je samo da uvijek izvažemo količinu dodanog pecilnog praška, sode bikarbone, soli i brašna.

S brašnom budite oprezni da ne tresete posudu u želji da ga poravnate jer ćete ga tako dobiti više nego što želite.

Također, nemojte gurati brašno u posudu već ga na vrhu samo lagano pritisnite vrhom noža. Prilikom doziranja tekućina pazimo da mjerimo u prozirnoj posudi s označenim mjerama i da ju očitavamo u visini očiju. Samo ju tako možemo precizno izmjeriti.

Suhe sastojke umiješamo posebno

Prilikom miješanja sastojaka tijesta također budite pažljivi. Najbolje je da najprije zajedno izmiješamo suhe sastojke i zatim dodamo tekućine. I dalje moramo paziti kako miješamo kako ne bismo dobili premalo ili previše smjese, s obzirom da će to utjecati na prhkost naših keksa.

Sastojke pripremimo unaprijed

Sastojke kao što su maslac, jaja i slično, koje obično držimo u hladnjaku, moramo ranije izvaditi i pustiti na sobnoj temperaturi. Dobro znamo da ćemo maslac mnogo lakše umiješati ako je mekan. Ako nemate dovoljno vremena, možete ga također brzo rastopiti u mikrovalovnoj pećnici.

Koristimo papir za pečenje

Kako se keksi ne bi zalijepili na pladanj koristimo papir za pečenje. Iako recept ponekad zahtijeva da papir također namastimo, obično je bolje da to ne činimo. Naime, kada je podloga previše masna može se dogoditi da se keksi raspadnu.

Prije valjanja tijesto ohladimo

Ako moramo tijesto razvaljati, dobro je da ga prije toga stavimo u hladnjak na nekoliko sati. Površinu na kojoj ćemo valjati moramo prekriti brašnom kako se naše tijesto ne bi zalijepilo na nju. Pazimo da ne dodamo previše brašna kako tijesto ne bi postalo suho i tvrdo. Uvijek zajedno valjamo samo male dijelove tijesta, a ostalo tijesto dokle držimo na hladnom. Što je tanje tijesto, hrskaviji su keksi.

I kalupe moramo prekriti brašnom

Na kalupe za kekse prethodno malo potresemo brašno da se tijesto ne bi uhvatilo na njih. Pri sljedećem otiskivanju kalupa u razvaljano tijesto pazimo da su oblici čim bliže, budući da će nam tako ostati manje tijesta.

Keksi moraju biti približno iste debljine

Kada ručno oblikujemo kekse moramo paziti da su približno iste debljine kako bi na kraju bili svi podjednako pečeni. Kada ih stavljamo na pladanj naravno pazimo da je među njima dovoljno prostora za njihov rast.

Prethodno zagrijemo pećnicu

Prije pečenja uvijek zagrijemo pećnicu na željenu temperaturu. Obično to traje od 15 do 20 minuta. Pečemo uvijek na gornjoj i donjoj trećini pećnice,tako da približno na sredini pečenja premjestimo pladanj te ga okrenemo iz gornje trećine na donju, kako bi naši keksi bili podjednako pečeni.

Pladanj mora biti ohlađen

Prije no što u pećnicu stavimo nove kekse pazimo da je pladanj hladan. Naime, ako smjesu stavimo na vrući pladanj prijevremeno će se rastopiti i rezultirati deformacijom naših keksa.

Jesu li već pečeni?

Obično su keksi pečeni kada njihov rub počne postajati smeđi, a keksi poprime zlatnožutu boju. Možemo ih provjeriti i tako što ćemo malo pritisnuti keks na sredini i promatrati hoće li se vratiti u prvotni oblik.

Probajte nekoliko keksa

Ponekad je dobro prije pečenja cijelog pladnja keksa najprije probno ispeči samo nekoliko njih. Ako vidimo na primjer da se previše razlijevaju možemo dodati još malo brašna.

Kekse ohladimo prije nego što ih spremimo

Kekse smo ispekli no to još nije kraj. Moramo paziti također kako ćemo ih ohladiti. Kekse stavimo na mrežastu podignutu površinu kako ne bi ostali mokri na donjoj površini. Ako se radi o prhkim keksima, pričekajmo minutu do dvije prije nego ih premjestimo. Tako ćemo spriječiti njihovo lomljenje.

Spremanje keksa

Prije no što kekse spremimo, moramo ih ohladiti da ne budu mokri. Spremiti ih moramo u posude koje ne propuštaju zrak koji bi kekse potpuno osušio. Za to su najbolje prozirne plastične posude koje održavaju svježinu te istovremeno dopuštaju da vidimo što se unutra skriva. Kada se radi o keksima s različitim posipima ili preljevima, među slojeve keksa umetnemo papir za pečenje. Pritom moramo paziti da ne miješamo kekse različitih okusa i tvrdoće.

Nadam se da će vam ovi savjeti pomoći te vam istovremeno prilažem recept za čokoladne kekse.

Potrebno vam je:

  • 450 g maslaca
  • 1 i 3/4 šalice bijelog šećera
  • 2 i 1/4 šalice smeđeg šećera
  • 4 jaja
  • 6 šalica brašna
  • 1 žlica soli
  • 2 žlice pecilnog praška
  • 1 žlica ekstrakta vanilije
  • 900 g tamne čokolade koju razlomimo na komadiće

Pećnicu prethodno zagrijemo na 180° C. U posudu stavimo rastopljeni maslac i šećer (smeđi, bijeli) te sve skupa izmiksamo. Postupno dodajemo jaja, brašno i pecilni prašak koje smo prethodno već zajedno promiješali, te vaniliju. Smjesu dobro promiješajte i na samom kraju dodajte još i komadiće čokolade tako što ćete ih ručno umiješati u smjesu. Žlicom ili nekim drugim pomagalom zatim zagrabite kupčiće smjese te ih stavljajte na pladanj obložen papirom za pečenje. Kao što smo vas već upozorili u gornjem dijelu članka, pazite da su kupčići jednakomjerne veličine i da je među njima dovoljno prostora. Naše slasne kekse pečemo u pećnici 15-20 minuta.

Mojacokolada.hr - BAM Become A Master | Mojačokolada.hr BAM proizvodi namijenjeni su svima koji vole stvarati uz visokokvalitetne sastojke i sofisticirane okuse za kućnim kuhinjskim pultom.

O avtorju

Urša R.
Ustvarjalka vsebin
Postani slastičarski majstor

Postani slastičarski majstor

Prijavi se na čoko e-časopis

Prijavi se na čoko e-časopis

Unesi svoju e-mail adresu, a mi ćemo ti besplatno poslati čoko e-časopis.
Vijesti
Recepti
Aktual
Vijesti
Recepti
Aktual