BAM Čokolada

Dodaci za peku

Pokloni

BAM x FA13 FIT Produkti

Proizvodi na sniženju

Namazi i preljevi

Za čokoholičare

Prijedlozi pretraživanja

Sirova čokolada je supernamirnica!

  • Vrijeme čitanja Vrijeme čitanja: 3 minute
sirova cokolada je supernamirnica

Ako želite uživati u zdravoj prehrani, ne morate posezati za neukusnim namirnicama koje teško silaze niz grlo, a čija imena ne znate niti izgovoriti.

Rađe uživajte u sirovoj čokoladi!

Ako želite uživati u zdravoj prehrani, ne morate posezati za neukusnim namirnicama koje teško silaze niz grlo, a čija imena ne znate niti izgovoriti. Rađe uživajte u sirovoj čokoladi!

Je li sirova čokolada novodobni hit koji počiva na urbanim legendama o prehrani i koju promoviraju suvremeni prehrambeni gurui, ili ima istinsku vrijednost? Srećom pa kakao i čokolada spadaju u namirnice o kojima se provelo puno istraživanja u vezi njihovog utjecaja na ljudsko zdravlje, stoga možemo potvrditi da su i više nego preporučljivi.

U čemu se sirova čokolada razlikuje od uobičajene?

Sirova (prijesna) čokolada, eng. (raw), napravljena je od sirovog kakaa pri čemu se pazi da toplina obrađivanja ne prijeđe 42 stupnja Celzija. To je naime gornja granica do koje namirnice zadržavaju sve antioksidante, enzime, esencijalne vitamine i minerale. Tako je čokolada puna važnih mikro hranjivih tvari, a ne samo kalorični desert.

U postupku proizvodnje kakaa i nadalje čokolade zbog niskih temperatura ne dolazi do pasterizacije. To znači da je potrebno u proizvodnji još više paziti na higijenske standarde, a isto je tako najbolje da se čokolada iskoristi što prije. Mnogi proizvođači je zbog toga ne proizvode na zalihe, već s obzirom na trenutnu potražnju. Tako je čokolada svježa i zdrava – za razliku od klasičnog postupka koji omogućava dugo skladištenje, ali i neusporedivo duži rok trajanja na policama u trgovinama, jer se već i prženje zrna vrši između 130 do čak 400 stupnjeva. Zapitajte se: što uopće može preživjeti temperaturu od 400 stupnjeva?

Sirova čokolada je puno prirodnija već i zbog samih sastojaka. Uporabljaju se samo oni koji u "sirovom" obliku ne predstavljaju rizik za zdravlje, dakle kakao, kakao maslac, sladilo (uobičajeno zdravo) te sirovi dodaci kao što su orašasti plodovi i sjemenke. U uobičajenoj čokoladi naći ćemo sve ono što bismo u zdravoj prehrani ili veganskem stilu života često poželjeli izbaciti s menija: mlijeko, soja, masti drugih porijekla, konzervansi, pojačivači okusa i umjetne arome, običan šećer.

Kakvu korist ima tijelo od sirovog kakaa i čokolade?

Sirova čokolada i kakao svrstavaju se u super namirnice koje se preporučuju za konzumiranje. Svakako je potrebno paziti da s njima ne unesemo previše kalorija i tako budu korisne "za zdravlje". Ako je nekada vrijedilo da su zdrave namirnice većinom gorke i trpke, sirova čokolada je iznimka. Puna je iznimnih hranjivih tvari, a svejedno slasna!

Kakvi su njeni učinci?

  1. Sirova čokolada i kakao bogati su antioksidantima koji sprečavaju reakciju s kisikom odnosno sprječavaju utjecaj slobodnih radikala na stanice.
  2. Poboljšavaju funkcije kardiovaskularnog sustava odnosno njegovo zdravlje te sprječavaju rizike od nastanka srčanog udara.
  3. Poboljšavaju cirkulaciju i snižavaju krvni tlak.
  4. Zbog povećanja produkcije probavnih enzima potiču probavu.
  5. Poboljšavaju inzulinski odaziv i pretežno su sigurni za dijabetičare.
  6. Djeluju kao blagi diuretik i tako pomažu da se iz tijela izluče toksini.
  7. Djeluju kao prirodni lijek za sprječavanje kašlja.
  8. Pomažu podignuti raspoloženje i koncentraciju, dakle odlični su za um.
  9. usporavaju starenje!

S čokoladom do 122 godine

Biste li voljeli živjeti duže? U tom slučaju je potrebno odreći se mnogih poroka, no uživanje čokolade ne spada u to. Francuskinja Jeanne Louise Calment preminula je 1997., čovjek s najdužim životnim vijekom (122 godine), bila je poznata po tome da je pojela nadprosječno puni čokolade. Od malih nogu je obožavala toplu čokoladu koju je kao djevojčica pila svakog dana, čak ni u starosti se je nije odrekla. Prema izvještajima liječnika koji su je zbog iznimne starosti pratili njen život, navodno je pojela više od jednog kilograma čokolade na tjedan. To je definitivno dokaz da pozitivnim utjecajima čokolade i kakaa apsolutno možemo vjerovati.

Kako se koristi sirova čokolada?

Sirova čokolada je do vas došla bez izlaganja visokim temperaturama, zato je zadržala važne mikro hranjive tvari. Pobrinite se da ju jedete u takvom obliku! Jedite ju samostalno ili u sirovim slasticama koje se termički ne obrađuju, dakle ne peku se ni ne kuhaju. Niti ih ne topimo iznad pare jer se tamo postiže temperatura od 50 stupnjeva.

>> Pregledaj široku ponudu sirovih čokolada <<

Mojacokolada.hr - BAM Become A Master | Mojačokolada.hr BAM proizvodi namijenjeni su svima koji vole stvarati uz visokokvalitetne sastojke i sofisticirane okuse za kućnim kuhinjskim pultom.

O avtorju

Urša R.
Ustvarjalka vsebin
Postani slastičarski majstor

Postani slastičarski majstor

Prijavi se na čoko e-časopis

Prijavi se na čoko e-časopis

Unesi svoju e-mail adresu, a mi ćemo ti besplatno poslati čoko e-časopis.
Vijesti
Recepti
Aktual
Vijesti
Recepti
Aktual