BAM Čokolada

Dodaci za peku

Pokloni

BAM x FA13 FIT Produkti

Proizvodi na sniženju

Namazi i preljevi

Za čokoholičare

Prijedlozi pretraživanja

Slikovnica: Kako je nastala čokolada

  • Vrijeme čitanja Vrijeme čitanja: 2 minute
slikovnica: kako je nastala cokolada

Slikovnica je knjiga u kojoj se načešće isprepliću kraći tekst i ilustracija. Obično su namijenjene djeci, no mnoge su zanimljive i odraslima.

Slikovnica je književna vrsta u kojoj se načešće isprepliću kraći tekst i ilustracija. Obično su namijenjene djeci, no mnoge su zanimljive i odraslima. Ove je godine pod okriljem nakladničke kuće Epistola izašla vrlo posebna slikovnica koja je privukla našu pozornost.

O knjizi, autorici i ilustratorici

Slikovnica koja je privukla našu pozornost nosi naslov Kako je nastala čokolada, a djeci poručuje da se ne boje različitosti jer nam ona može donijeti brojne prednosti. Autorica slikovnice je spisateljica Mojiceja Podgoršek, poznata slovenska spisateljica kratkih priča, bajki, basni i romana za mladež. Puno pozornosti daje pričama za djecu s posebnim potrebama – posebice djecu s poteškoćama u čitanju i pisanju (disleksija). Prva takva slovenska slikovnica (Medo reši vsako zmedo/Medo rješava svaku zbrku) bila je nominirana 2008. godine za Izvornu slovensku slikovnicu.

Slikovnicu Kako je nastala čokolada je s velikim užitkom ilustrirala dječja ilustratorica Maja Lubi, koja svojim ilustracijama, pastelnim bojama i magičnom maštom na djecu djeluje vrlo umirujuće i stvara pravu bajkovitu atmosferu.

Priča

Priča se vrti oko pčelice Ane, koja je osjetila da mora napustiti svoj dom zbog tajne koju je je imala. Od svog meda je znala pripremiti pravu čokoladu! Upravo zbog toga se osjećala drugačijom od drugih pčelica. Napustila je svoj dom i potražila pčelinje kraljevstvo, gdje je pokušala svoje posebno znanje zadržati kao tajnu. Svakog dana, umjesto da je svoj med stavljala u zajedničko spremište, ona ga je radije miješala s kakaom koji je našla u obližnjoj kućici i sve pojela sama! Pčelica Ana je uspješno skrivala tajnu čokolade, sve do jednog dana … Do dana kada ju je kraljica zamolila da joj pripremi napitak za jačanje. Pčelica je odmah pomislila na svoju slatku i slasnu čokoladu te kraljici, unatoč svojim strahovima, pripremila čašu napitka. Ispočetka je bila pčelica Ana razočarana jer je mislila da će morati i ovaj dom napustiti zbog svoje tajne. No uskoro je shvatila da je kraljica pčela zapravo bila oduševljena njenom čokoladom. Čak štoviše, htjela je još! Istoga trena poslala je svoje pčele radnike po sastojke za ovu tajanstvenu čokoladu, ali uskoro je shvatila da ni jedna pčelica nije tako spretna i snalažljiva kao pčelica Ana, stoga ju je imenovala Čokoladnom kraljicom koja će se brinuti za njenu stalnu opskrbu čokoladom. Pčelica Ana je tako spoznala da joj druge pčelice samo zavide zbog njene posebnosti i da joj to donosi više pozitivnih stvari, nego negativnih.

U slikovnici je na kraju otkriven i pravi pčelinji recept za pripremu domaće čokolade. Zavrnite rukave!

Mojacokolada.hr - BAM Become A Master | Mojačokolada.hr BAM proizvodi namijenjeni su svima koji vole stvarati uz visokokvalitetne sastojke i sofisticirane okuse za kućnim kuhinjskim pultom.

O avtorju

Urša R.
Ustvarjalka vsebin
Postani slastičarski majstor

Postani slastičarski majstor

Prijavi se na čoko e-časopis

Prijavi se na čoko e-časopis

Unesi svoju e-mail adresu, a mi ćemo ti besplatno poslati čoko e-časopis.
Vijesti
Recepti
Aktual
Vijesti
Recepti
Aktual