Kategorije

Za čokoholičare

Prijedlozi pretraživanja

Stručnjaci: Nutella uzrokuje rak, Ferrero odgovara

  • Vrijeme čitanja Vrijeme čitanja: 2 minute
strucnjaci: nutella uzrokuje rak ferrero odgovara

Proizvođač Nutelle, Ferrero, bori se protiv učinaka rezultata istraživanja Europske agencije za sigurnost hrane.

Proizvođač Nutelle, Ferrero bori se protiv djelovanja rezultata studije Europske agencije za zaštitu hrane, u kojoj se navodi da je palmino ulje – jedan od sastojaka Nutelle - kancerogeno, piše Reuters.

Industrija palminog ulja je po ocjenama teška 44 milijarde dolara; zbog navedene studije, kojom stručnjaci povezuju palmino ulje s rakom, ta je industrija pod jakim pritiskom. Ferrero, proizvođač Nutelle, javno je stao u obranu sastojaka kojima neke druge kompanije u Italiji već okreću leđa. Ferrero je započeo s marketinškom kampanjom kojom se trudi uvjeriti javnost da je Nutella posve sigurna hrana. Za kompaniju je od ključnog značaja da potrošači ne odbijaju kupovati namaz, jer im njegova prodaja predstavlja otprilike jednu petinu ukupnog prihoda.

Proizvođač Nutelle, Ferrero, bori se protiv učinaka rezultata istraživanja Europske agencije za sigurnost hrane.

Palmino ulje u Nutelli se upotrebljava zato da namaz bude gladak i da mu se produži rok trajanja, navodi Reuters. "Proizvodnja Nutelle bez palminog ulja uzrokovala bi nižu kvalitetu, to bi bio korak unatrag," za Reuters je istaknuo direktor prodaje Ferrera Vincenzo Tapella. U Italiji kampanja u obranu Nutelle traje već 3 mjeseca, između ostalog naišla je na glasne kritike među pobornicima potrošačkih prava te čak i kritike nekih političara.

Ukoliko bi se Ferrero pod pritiskom ipak odlučio za upotrebu neke druge masti, to bi utjecalo na troškove, jer je palmino ulje jedno od najjeftinijih biljnih ulja. Za tonu takvog ulja Ferrero potroši oko 800 dolara, za suncokretovo ulje bi morali potrošiti 845 dolara. Ferrero upotrijebi oko 185 tisuća tona palminog ulja godišnje.

Jači kancerogen od drugih biljnih ulja

Kao što je poznato, Europska agencija za sigurnu hranu je već u svibnju objavila da je palmino ulje jači kancerogen od drugih biljnih ulja, ako ga se obrađuje na temperaturama višim od 200 stupnjeva celzija.

Agencija, bez obzira na istraživanja, ljudima nije preporučila da prestanu konzumirati palmino ulje. Naveli su da bi za to bila potrebna dodatna istraživanja. Osim toga agencija nema punomoć za takve preporuke.

Ferrero: Mi ga obrađujemo na niskim temperaturama

Proizvođač Nutelle ustraje da kod proizvodnje upotrebljavaju industrijski proces prilikom kojeg palmino ulje zagrijavaju na temperaturi nižoj od 200 stupnjeva, pri čemu si pomažu sa višim tlakom.

"Taj proces traje duže vremena i 20 posto je skuplji od obrade ulja na visokim temperaturama," za su Reuters potvrdili u Ferreru. "Palmino ulje koje mi upotrebljavamo je sigurno jer je svježe istisnuto i obrađeno na kontroliranim temperaturama," tvrdi Vincenzo Tapella u reklamnoj kampanji.

Mojacokolada.hr - BAM Become A Master | Mojačokolada.hr BAM proizvodi namijenjeni su svima koji vole stvarati uz visokokvalitetne sastojke i sofisticirane okuse za kućnim kuhinjskim pultom.

O avtorju

Urša R.
Ustvarjalka vsebin
Postani slastičarski majstor

Postani slastičarski majstor

Prijavi se na čoko e-časopis

Prijavi se na čoko e-časopis

Unesi svoju e-mail adresu, a mi ćemo ti besplatno poslati čoko e-časopis.
Vijesti
Recepti
Aktual
Vijesti
Recepti
Aktual