Naruči sastojce uz 10% popusta:
Vrhunski BAM proizvodi za pečenje.

Štrukli su jedno od najsvestranijih i najpopularnijih jela u slovenskoj kuhinji. Sve nas osvajaju svojom jednostavnošću i bogatstvom okusa. Ovo tradicionalno jelo prisutno je u gotovo svakom kućanstvu i ima dugu povijest koja seže daleko u prošlost. U ovom ćemo članku istražiti podrijetlo štrukli, njihove popularne okuse, korake pripreme, moguće probleme s pečenjem i savjete koji će nam pomoći da napravimo savršene štrukle.
Podrijetlo i raznolikost štrukla
Štrukli potječu iz srednjoeuropskih i balkanskih krajeva, gdje su se stoljećima razvijali i prilagođavali ukusima ljudi. Naša slovenska verzija štrukli ima posebno mjesto u kuhinji. Klasične štrukle često se pune svježim sirom ili sirom, no mogućnosti su gotovo neograničene. Mogu se pripremati s krumpirom, mesom ili čak slatkim nadjevima. Moderna kuhinja nudi mnoge druge varijante koje omogućuju eksperimentiranje s različitim sastojcima.
Najpoznatiji okusi štrukla
Među najpopularnijim okusima štrukla su:
Za one koji žele nešto egzotičnije, možemo probati štrukle s gljivama, bundevama ili čak čokoladom.
Recept: Štrukli od skute s BAM namazom od lješnjaka
Priprema štrukla je jednostavna ako slijedite osnovne korake. Donosimo recept za štrukle od svježeg sira.
Sastojci:
Postupak pripreme:
1. Priprema tijesta: U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, jaje, ulje i vodu. Mijesite dok tijesto ne postane glatko. Ostavite tijesto da odstoji 30 minuta.
2. Priprema nadjeva: U manjoj posudi pomiješajte svježi sir, jaje, šećer, sol i po želji vanilin šećer. Smjesu dobro izmiješajte.
3. Razvlačenje tijesta: Tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj površini u pravokutnik, debljine oko 2-3 mm.
4. Nadjev: Nadjev ravnomjerno rasporediti po tijestu, rubove ostaviti prazne.
5. Motanje: Pažljivo zarolati tijesto u roladu pazeći da nadjev ne iscuri.
6. Kuhanje: Zarolane štrukle staviti u kipuću, posoljenu vodu i kuhati oko 20-25 minuta. Kad štrukle isplivaju na površinu, gotove su.
7. Posluživanje: Štrukle možete preliti BAM namazom od lješnjaka ili BAM namazom od lješnjaka s kakaom, što im daje poseban, slađi okus.
Poteškoće u pripremi štrukla
Kod pripreme štrukla možemo naići na probleme:
Savjeti za pripremu štrukla
Štrukli su doista pravo kulinarsko remek-djelo koje nudi brojne mogućnosti prilagodbe i kreativnosti. Bilo da se pripremaju kao samostalno jelo, prilog ili desert, štrukle su uvijek dobrodošle na stolu. Uz pravilan pristup i malo vježbe vrlo brzo ćemo postati majstori pripreme ovog ukusnog jela.