BAM Čokolada

Dodaci za peku

Pokloni

BAM x FA13 FIT Produkti

Proizvodi na sniženju

Namazi i preljevi

Za čokoholičare

Prijedlozi pretraživanja

Svestranski kakao maslac

  • Vrijeme čitanja Vrijeme čitanja: 3 minute
svestranski kakao maslac

Jeste li među onima koji u svoju prehranu redovito uključuju kakao maslac ili ga još niste probali?

Ako pripadate drugoj grupi, sigurno će vas njegove mnoge dobre osobine uvjeriti.

Sastavni dio čokolade

Kakao maslac je čvrsta mast blijedo žute boje. S obzirom da potječe od kakao zrna koja rastu na kakaovcu, koji pripada porodici stabala nazvanih Theobroma, mnogi ga nazivaju teobrominovim uljem. Nakon što proizvođači oljušte kakao zrna iz mesnatih kakao mahuna, očiste ih, poprže i zatim mehanički obrađuju kako bi se dobio kakao maslac.

Ima okus i miris kakaa, svima je najpoznatiji kao izvor masti za izradu čokolade. Kombinacija masti koja ostaje čvrsta čak i na sobnoj temperaturi, a na tjelesnoj temperaturi postaje topiva, je razlog zašto se čokolada u ustima tako lijepo topi. U isto vrijeme otporan je na oksidaciju, zbog čega čokolada ne može užegnuti.

Djeluje smirujuće na zdravlje

U prošlosti su naširoko izbjegavali kakao maslac, jer sadrži zasićene masne kiseline, ali su kasnije ustanovili da nije štetan za zdravlje. Zbog sadržaja palmitinske, stearinske i oleinske kiseline, kakao maslacštiti od kardiovaskularnih bolesti, jer sadrži veliku količinu antioksidanta, poboljšava imunitet i smanjuje mogućnost upala. Konkretno, sirovi kakao maslac, koji se tijekom procesa obrade ne zagrijava na visokim temperaturama, zadržava zaštitne masne kiseline, antioksidante i druge hranjive tvari koje se nalaze u kakao zrnima.

Jeste li među onima koji u svoju prehranu redovito uključuju kakao maslac ili ga još niste probali?

Zbog blagog mirisa i glatke strukture te dobre hidratacije, vrlo je popularan sastojak u raznim kozmetičkim proizvodima, osobito onima namijenjenim suhoj i osjetljivoj koži. S obzirom da ne sadrži alkohol, mirise ili druge aditive, prikladan je za kućnu uporabu u liječenju rana i opeklina te drugih kožnih problema. Često se nalazi u balzamima za usne, sapunima i šamponima, popularan je također i u aromaterapiji, jer ne samo da omekšava kožu, već joj daje i lijepi miris.

Svestran je i u kuhinji

Kakao maslac nije samo jedan od glavnih sastojaka u čokoladi i kozmetici, već je vrlo koristan i u kuhinji. U mnogim kuhinjama upotrebljavaju ga kao glavni sastojak, a u nekima samo za pripremu određenih jela. Najpopularniji je u pečenju slastica i slanih grickalica - slatki okus kakaa lijepo naglašava sva slatka jela ili deserte i više je nego glavni primjereni sastojak slanih grickalica. Zato što ima kremasti okus s diskretnim mirisom, mnogi ga koriste kao zamjenu za maslac i druge mliječne proizvode te kao nadomjestak za želatinu.

Još jedna dobra stvar je ta da ga ne morate dodavati u hranu u velikim količinama; već samo mala količina može učiniti čuda. Unatoč činjenici da je njegova uporaba najčešća u pečenju slastica i slanih grickalica, mnogi ga vole dodati u smoothije. Obzirom da je primjeren i za visoke temperature, prikladan je i za prženje.

Ako razmišljate o tome da ga uključite u svoju prehranu, pobrinite se da koristite isključivo kakao maslac koji je namijenjen za pečenje i kuhanje, jer se razlikuje od maslaca namijenjenog kozmetičkim svrhama. Dok je kakao maslac koji se koristi u kuhinji, dobrodošao u kućnoj njezi tijela, ne vrijedi isto za onog koji se koristi isključivo u kozmetičke svrhe u kojeg su dodani različiti dodaci.

Kakao maslac je kao i kokosov maslac upotrebljiv na puno različitih načina. Budući da je biljnog podrijetla, pogodan je i za vegetarijance. S obzirom da je vrlo stabilan, upotrebljiv je dugi niz godina - mnogi ga čuvaju u hladnjaku u hermetički zatvorenoj posudi i do 5 godina! Iako je vrlo zdrav, ne treba pretjerivati – i ovdje vrijedi koncept manje je više.

Zbog svoje svestranosti, posebno će biti zadovoljni oni koji vole eksperimentirati u kuhinji - neovisno o tome koja vam vrsta prehrane najviše odgovara te da li kuhate, pečete ili pržite; uskoro ćete primijetiti da je u svakoj kuhinji nezamjenjiv pratilac!

& gt; & gt; Provjerite kakav kakao maslac nudimo na našoj web stranici. <<

Mojacokolada.hr - BAM Become A Master | Mojačokolada.hr BAM proizvodi namijenjeni su svima koji vole stvarati uz visokokvalitetne sastojke i sofisticirane okuse za kućnim kuhinjskim pultom.

O avtorju

Urša R.
Ustvarjalka vsebin
Postani slastičarski majstor

Postani slastičarski majstor

Prijavi se na čoko e-časopis

Prijavi se na čoko e-časopis

Unesi svoju e-mail adresu, a mi ćemo ti besplatno poslati čoko e-časopis.
Vijesti
Recepti
Aktual
Vijesti
Recepti
Aktual