Ova francuska slastica, koja je u doslovnom prijevodu zarolana pita od jabuka, svojom je jednostavnošću, ali istovremeno i nesvakidašnjim okusom, osvojila srca mnogih gurmana diljem svijeta. Pogledajmo pobliže što je tarte Tatin, odakle dolazi i koje su njegove posebnosti.
Kako se je pita tarte Tatin rodila?
Priča o tarte Tatin seže u 19. stoljeće u malom francuskom selu Lamotte-Beuvron, gdje su sestre Stéphanie Tatin i Caroline Tatin zajedno vodile hotel Tatin. Prema jednoj verziji priče, sestra Stéphanie je nažalost zaboravila pećnicu dok je pravila pitu od jabuka. Kako bi riješila situaciju, smjesu s jabukama brzo je prekrila tijestom i ispekla, a zatim okrenula naopako kako bi sakrila grešku. Kada su gosti kušali ovu neobičnu novu kreaciju, ostali su zadivljeni harmonijom karameliziranog šećera i sočnih jabuka.
Posebnosti i priprema
Tarte Tatin obično se radi od jednostavnog tijesta od brašna, maslaca, šećera i soli koje se stavlja na dno posude za pečenje i oblaže kriškama jabuke umočenim u karamelizirani šećer i maslac. Zatim se peče u pećnici dok tijesto ne porumeni, nakon čega se okreće naopako kako bi se otkrila sočna, karamelizirana jezgra jabuke. Ključni sastojak je upravo odgovarajuća razina karamelizacije, koja stvara bogat okus i konzistenciju deserta.
Prilikom pripreme ovog deserta možete se poigrati sastojcima i okusima. Dok se izvorna verzija radi s jabukama, može se eksperimentirati s drugim voćem poput krušaka, breskvi ili čak šljiva. Osim toga, mogu se dodati začini poput cimeta, đumbira ili vanilije koji dodatno obogaćuju okus. Za one koji vole malo hrabriji okus, možete dodati čak i komadiće tamne čokolade ili orašastih plodova.
Tarte Tatin također se može napraviti od običnog ili lisnatog tijesta, dajući desertu različite teksture i profile okusa. Lisnato tijesto stvara hrskaviju i prozračniju strukturu, dok obično tijesto daje bogatiji i kompaktniji okus.
Tart Tatin recept po Merdjadijevo
Karim Merdjadi, priznati kuharski majstor, široj je javnosti najpoznatiji po gostovanju u MasterChef Slovenija, gdje je svojim inovativnim receptima i strašću prema kuhanju osvojio srca brojnih gledatelja. Među njegovim brojnim kulinarskim postignućima je i njegov prilagođeni recept za tarte tatin koji je podijelio sa svojim obožavateljima.
Merdjadijev recept za tarte Tatin je jednostavan, ali u isto vrijeme izuzetno ukusan.
SASTOJCI:
- 200 g brašna
- 150 g maslaca (100 g za testo i 50 g za karamel)
- 150 g šećera (50 g za pecivo i 100 g za karamel)
- prstohvat soli
- 4 velike jabuke
PRIPREMA:
- Od brašna, maslaca, šećera i prstohvata soli umijesite mrvičasto tijesto i ostavite da odstoji u hladnjaku barem pola sata.
- U međuvremenu ogulite i narežite jabuke te ih karamelizirajte u tavi sa šećerom i maslacem.
- Kad su jabuke karamelizirane, staviti ih u posudu za pečenje i prekriti tijestom.
- Stavite tepsiju u pećnicu i pecite na 180°C oko 30-40 minuta, dok tijesto ne porumeni.
- Kada je pita pečena okrenuti je naopako i poslužiti još toplu.
Tarte Tatin: kulinarski dragulj koji širi svoje utjecaje
Tarte Tatin postao je prava kulinarska ikona, nadahnjujući kako profesionalne kuhare tako i domaće kuhare diljem svijeta. Njegova jednostavnost i izuzetnost čine ga idealnim izborom za sve prilike – od obiteljskih večera do večeri s prijateljima ili kao završetak savršene večere. Također, ovaj se klasik našao i na mnogim kuharskim natjecanjima, poput MasterChefa, gdje je natjecateljima postao izazov pokazati svoje kulinarsko umijeće.
Tarte Tatin nije samo desert, on je simbol jednostavne elegancije i iznimnog okusa. Njegova priča, koja datira iz francuskog sela 19. stoljeća, nastavlja nadahnjivati kuhare diljem svijeta. Uz fleksibilan recept i mogućnost eksperimentiranja sa sastojcima, tarte Tatin postao je popularan izbor za gurmane i kuhare. Stoga, zašto se ne biste okušali u pripremi ovog kulinarskog remek-djela i prepustili se čarima tarte Tatin?