Nećemo ni trepnuti i praznici su već tu, a s njima i vrijeme darivanja. Razmišljate li već o tome što pokloniti dragoj osobi? Što kada biste ju ove godine razveselili na malo drugačiji način?
Nema bolje ideje za božićne poklone od slasne čokolade. Zato što je vole ljudi svih uzrasta, nećete se morati opterećivati pitanjem što pokloniti svojim najbližima. Čokolada je naime i više nego primjereni poklon jer podiže razinu serotonina, hormona sreće, stoga će kod primatelja potaknuti osjećaj zadovoljstva, a vas neže udariti po džepu.
Tradicija darivanja čokolade stara je nekoliko stoljeća
Dobro ste pročitali, darivanje čokolade nikako nije »izum« modernog doba – i Asteci su je poklanjali najuglednijim članovima tadašnjeg društva. Vjerovali su da su kakao zrna od kojih su izrađivali čokoladne napitke hrana bogova, zato im se činilo i više nego primjereno pokloniti to za posebne prilike.
Pokloniti čokoladu kao božićni poklon u 19. stoljeću prva se dosjetila kraljica Viktorija koja ju je poklonila svojim vojnicima. Taj se običaj brzo raširio Europom i danas je čokolada tako reći konstanta u darivanju, bilo da je poklonjena samostalno ili kao dodatak uz odabrani poklon.
Svakako je kvalitetna čokolada izvrstan božićni poklon koji govori sam za sebe – kada je taj slatki užitak omotan još i lijepom ambalažom doživljaj je potpun.
Bez sumnje je čokolada već sama po sebi dovoljno dobar razlog da nekome predstavlja savršen božićni poklon, ali ipak postoje još tri druga razloga:
- Primjerena je za ljude svih uzrasta
Čokoladni poklon nedvojbeno će razveseliti svakoga u bilo kojem periodu njegovog života – to je ugodno slatko iznenađenje za svako dijete, a kod odraslih će potaknuti ono istinsko dječje veselje.
- Poklon primjeren za sve prigode
Bez obzira radi li se o blagdanskom darivanju ili samo o malom znaku pažnje, čokolada je definitivno jedan od onih poklona koji je primjeren za sve prigode, a neće dugo izdržati zapakiran. Svaki zalogaj koji napravimo nešto je posebno i ima notu prestiža, bez obzira jedemo li ju svaki dan ili samo povremeno.
Ne, ne govorimo samo u emotivnom smislu gdje je čokolada i više nego dobrodošla, već su njene pozitivne učinke potvrdili i mnogi stručnjaci. Zato što ima neprocjenjiva antioksidativna svojstva, pomaže štititi naše stanice od oštećenja, a ujedno snižava krvni tlak i poboljšava elastičnost krvnih žila.
Razveselite nekoga čokoladom napravljenom kod kuće
Čokolada je za svakog čokoholičara uvijek prava ideja. Što kad bi pokušali čokoladu napraviti u vlastitoj kuhinji? Time što ćete za pripremu domaće čokolade, koja nije posebno zahtjevna, izdvojiti malo više vremena nego kad bi ju otišli kupiti, osobi kojoj ćete ju pokloniti pokazat ćete koliko vam znači. Pobrinite se samo da budu sastojci koje ćete upotrijebiti kvalitetni i provjerenog porijekla.
Sastojci za pripremu:
- 80 g kakaa u prahu
- 140 g kokosovog maslaca
- 40 g mlijeka u prahu
- 80 g kokosovog šećera u prahu
Postupak:
- Na umjerenoj temperaturi rastopite kokosov maslac.
- U veću zdjelu istresite kokosov šećer u prahu, dodajte kakao u prahu i mlijeko u prahu. Dobro promiješajte.
- U zdjelu ulijte rastopljeni kokosov maslac i ručno promiješajte sve sastojke da dobijete glatku smjesu.
- U pladanj namazan mašću ili kalupe ulijte nastalu čokoladnu smjesu i na nekoliko sati stavite u hladnjak da se čokolada sasvim stvrdne. Možete ju još prije toga ukrasiti usitnjenim lješnjacima, bademima, orasima, kokosom, grožđicama ili šarenim mrvicama – izbor je vaš i potpuno neograničen.
Neka kreiranje započne!