U današnje vrijeme, kada je zdrav način prehrane sve više u prvom planu, odabir pravog zaslađivača postaje sve važniji. Od tradicionalnog bijelog šećera, koji je dugo zauzimao središnje mjesto na našim jelovnicima, do prirodnih alternativa poput eritritola, stevije, javorovog sirupa, agavinog sirupa i kokosovog šećera, odabir pravog zaslađivača može se činiti poput snalaženja u kompliciranom labirintu.
U ovom ćemo članku istražiti svijet zaslađivača – od bijelog šećera i njegovih svojstava do prirodnih alternativa koje nude zanimljive i sve popularnije opcije za one koji traže zdravlju prihvatljive opcije.
Bijeli šećer: tradicionalni izbor
Bijeli šećer, poznat i kao saharoza, najčešći je oblik šećera koji se nalazi u kućanstvima diljem svijeta. Dobiva se iz šećerne trske ili šećerne repe, a svoju čistu, bijelu boju dobiva nakon obrade. Bijeli šećer visoko je rafinirani proizvod kojemu su tijekom procesa proizvodnje oduzeti gotovo svi prirodni minerali i vitamini, ostavljajući ga uglavnom izvorom praznih kalorija.
Glikemijski indeks (GI) bijelog šećera kreće se oko 65, što znači da uzrokuje brži porast šećera u krvi u usporedbi s hranom s nižim GI.
Prirodne alternative bijelom šećeru
Eritritol
Eritritol je jedan od zaslađivača poznatih kao šećerni alkoholi ili polioli. Prirodno se nalazi u nekom voću i hrani, ali u većim količinama dobiva se fermentacijom glukoze. Eritritol ima 70% slatkoće od bijelog šećera, ali ima gotovo nula kalorija i praktički nema utjecaja na šećer u krvi, što ga čini idealnim za osobe s dijabetesom ili one koji kontroliraju unos kalorija. Poznato je da eritritol uzrokuje manje probavnih problema od ostalih šećernih alkohola, što je još jedan plus.
Stevia
Stevija je prirodni zaslađivač, dobiven iz lišća biljke Stevia rebaudiana, koja je porijeklom iz Južne Amerike. Poznato je po tome što je bez kalorija i malo utječe na šećer u krvi, što ga čini popularnim među dijabetičarima i onima koji žele smršaviti. Stevija je mnogo slađa od bijelog šećera, stoga je potrebna u manjim količinama, što može pomoći u smanjenju potrošnje dodanog šećera.
Javorov sirup
Javorov sirup prirodni je zaslađivač koji se dobiva iz soka stabla javora. Zbog svog bogatog, karakterističnog okusa popularan je dodatak palačinkama, vaflima i raznim slasticama. U usporedbi s bijelim šećerom, sadrži manje količine određenih minerala, poput kalija, kalcija i magnezija. Javorov sirup ima srednje visoki glikemijski indeks, što znači da uzrokuje umjereni porast šećera u krvi.
Agavin sirup
Sirup od agave, dobiven iz soka biljke agave, još je jedna popularna prirodna alternativa bijelom šećeru. Ima niži glikemijski indeks od saharoze, što znači da uzrokuje sporiji porast šećera u krvi. Sirup od agave slađi je od bijelog šećera, što mu omogućuje upotrebu u manjim količinama. Njegov jedinstveni okus čini ga izvrsnim dodatkom desertima i pićima.
Znaš li? BAM pasta od vanilije zaslađena je samo agavinim sirupom, što je čini posebno pogodnom za dijabetičare i sve koji traže prirodne zaslađivače s manje kalorija.
Kokosov šećer
Kokosov šećer, ekstrahiran iz nektara cvjetova kokosove palme, stekao je popularnost kao održiva alternativa bijelom šećeru. Sadrži manje količine nutrijenata poput željeza, cinka, kalcija i kalija te ima nešto niži glikemijski indeks od bijelog šećera. Kokosov šećer jelima i desertima daje jedinstvenu notu karamele, što ga čini omiljenim među ljubiteljima prirodnih zaslađivača.
Ksilotol
Ksilitol je prirodni šećerni alkohol koji se često koristi kao zaslađivač. Uglavnom se dobiva iz drva breze i nekih vlakana voća i povrća. Ksilitol ima slatkoću usporedivu s običnim šećerom, ali s 40% manje kalorija, što ga čini popularnim izborom za one koji žele smanjiti unos kalorija.
Osim toga, ksilitol ne uzrokuje nagli porast šećera u krvi, što ga čini idealnim za osobe s dijabetesom. Također ima koristi za zube jer inhibira rast bakterija koje uzrokuju karijes. Ipak, treba biti oprezan pri konzumiranju velikih količina ksilitola jer kod nekih ljudi može uzrokovati probavne probleme.
BAM FIT Academy Marmelade bez šećera
Maltitol
Maltitol je vrsta šećernog alkohola ili poliola koji se često koristi kao niskokalorični zaslađivač. Dobiva se iz škroba i ima sličnu slatkoću kao obični šećer (saharoza), ali s manje kalorija, što ga čini popularnim izborom u hrani namijenjenoj mršavljenju ili za osobe s dijabetesom.
Maltitol ima prednost jer ne uzrokuje karijes i ima manji utjecaj na šećer u krvi u usporedbi s običnim šećerom, ali kod nekih ljudi u velikim količinama može izazvati probavne probleme kao što su nadutost, plinovi i proljev.
BAM FIT Academy čokolade bez dodanog šećera
BAM FIT akademija Proteinski namazi
BAM FIT Akademija zobenih pahuljica
BAM FIT Akademija i prirodni zaslađivači
U BAM-u smo, u bliskoj suradnji s Patriciom Pangeršič, priznatom vodećom fitness influencericom u Sloveniji, razvili inovativnu liniju BAM FIT Academy koja odražava suvremene prehrambene trendove i naglašava važnost zdravog načina života.
Naša svijest o ključnom utjecaju koji odabir pravih zaslađivača ima na zdravlje i dobrobit snažno se odražava u našem asortimanu. Ponosni smo što smo kreirali paletu proizvoda zaslađenih isključivo prirodnim sladilima. Ovaj pristup ne samo da osigurava niži unos kalorija, već također promiče uravnoteženiju prehranu i podržava zdrav način života. Naša predanost korištenju prirodnih zaslađivača proizlazi iz naše želje da našim kupcima ponudimo najbolje moguće proizvode koji nisu samo ukusni, već i pridonose njihovom zdravlju i općem blagostanju.
Linijom BAM FIT Academy posvećeni smo promicanju zdravog izbora hrane koji je u skladu sa suvremenim nutricionističkim smjernicama i željama naših potrošača.
Odabir zaslađivača može uvelike utjecati na naše zdravlje i dobrobit. Iako je bijeli šećer i dalje popularan izbor za mnoge, sve veći interes za zdravlje i dobrobit potiče potragu za alternativama. Prirodni zaslađivači kao što su eritritol, stevija, javorov sirup, agavin sirup i kokosov šećer nude razne mogućnosti za one koji traže zdravije i ekološki prihvatljivije načine zaslađivanja svoje omiljene hrane.