Zašto sirova čokolada?
Ne, jedenje sirove čokolade nije samo još jedan modni trend. Za istu se odlučuju prije svega oni koji se čokolade i čokoladnih slastica ne žele odreći, a ujedno žele u tijelo unositi samo provjerene i zdravlju korisne tvari. Sve je više onih koji se odlučuju za tamnu čokoladu koja je zasigurno zdraviji izbor od recimo mliječne čokolade, ali nažalost ni tamna čokolada nije nužno puna hranjivih tvari i ostalih korisnih tvari. Tijekom procesa proizvodnje naime gubi većinu hranjivih tvari i antioksidanta, a sadrži i veliku količinu šećera i masti.
Razlika između obične i sirove čokolade skriva se u drugačijem postupku proizvodnje. Proces proizvodnje obične čokolade vrši se na vrlo visokim temperaturama, što snižava razinu antioksidanta odnosno svih ostalih korisnih tvari, a u kakao često dodaju i šećer te štetne masti koje na zdravlje utječu svakako, samo ne blagotvorno.
Ljubitelj ste čokolade no zbog zdravlja ju rađe izbjegavate?
Proces proizvodnje sirove čokolade vrši se na nižim temperaturama, pri čemu se kao i kod drugih sirovih jela sačuvaju sve korisne hranjive tvari, enzimi i minerali koje visoke temperature u većoj mjeri uništavaju. Između ostalog sirova čokolada uz antioksidante sadrži i magnezij, kalcij, sumpor, cink, željezo, bakar, kalij i mangan, vitamine B1, B2, B3, B5, B9 i vitamin E, mononezasićene masti, proteine te vlakna. I upravo činjenica da ne sadrži nikakve prerađene sastojke, a zadržava sve važne hranjive tvari, uz izniman okus, jedan je od glavnih razloga zašto njenih ljubitelja ima sve više.
Brojni pozitivni učinci
Još uvijek vas nismo uvjerili i iznimna ljekovita svojstva sirove čokolade? Onda ćemo vam navesti još nekoliko dodatnih razloga zašto bi se morala naći na popisu vaših omiljenih slastica.
Poboljšava cirkulaciju i snižava krvni tlak
Između stalog bogata je flavanolom koji sprječava nakupljanje naslaga na stijenkama arterija, i teobrominom koji širi one žile koji srce opskrbljuju hranom i kisikom, te potiče izlučivanje vode iz tijela. Flavonoidi, koje unatoč njihovom antioksidativnom svojstvu zbog nešto gorčeg okusa iz uobičajene čokolade često uklanjaju, poznati su kao dobra preventiva protiv malignih bolesti i bolesti kardiovaskularnog sustava.
Poboljšava probavu
Dostatna količina vlakana u sirovoj čokoladi stimulira probavu i proivodnju probavnih enzima u tijelu.
Neutralizira slobodne radikale
Visoka razina antioksidanata tijelo štiti od slobodnih radikala, a njih povećava stres, umor, prekomjerna težina, pušenje i izloženost UV-zrakama, ali i zagađenost okoliša.
Poboljšava fizičko i psihičko stanje
Uz mnoge aminokiseline, u kakau se nalaze i druge zdravlju korisne tvari koje pozitivno utječu na fizičko i psihičko zdravlje. Teobromin na primjer stimulira centralni živčani sustav, opušta glatke mišiće i kao što je već rečeno širi srčane žile te potiče protok energije po tijelu. Kakao stimulira cirkulaciju i količinu serotonina u tijelu te potiče neurotransmitere u mozgu koji podižu raspoloženje.
Pozitivnim učincima uživanja sirove čokolade tu još nije kraj. Iznimno je korisna recimo za pripremu različitih napitaka, kao i za pečenje različitih vrsta slastica, posebice sirovih. A zato što je njen okus malo gorči, oni pravi sladokusci ju vole kombinirati s voćem ili orašastim plodovima odnosno dodacima koji sadrže prirodni šećer. A oni malo manje vješti s pečenjem radije ju uživaju samostalno, a izbor čokolada s dodacima zaista je velik.
>> Najveći izbor sirovih čokolada <<