Ako ste ljubitelj/-ica čokoladnog, čokoladne vam kuglice zasigurno nisu strane. Budući da je njihova priprema brza i jednostavna, omiljene su po cijelom svijetu.
Ako tražite savjet kako oblikovati kuglice na malo drugačiji način, pročitajte kako ih pripremaju u tri različite države.
Švedska
Čokoladne kuglice ili na švedskom chokladboll u Švedskoj se često pojavljuju na menijima u restoranima, a kod njih su malo veće nego kod nas. Nekad su se zvale negerbollar, što u prijevodu znači »crnačke kuglice«. Zato što je taj izraz uvredljiv već su ih nekoliko puta preimenovali, a danas su simbol političke korektnosti protiv rasizma. Obično su nešto manje od loptice za golf, a pripremaju ih od zobenog brašna, šećera, kakaa, maslaca, vanilin šećera, a ponekad i malo kave. Nakon što ih naprave uvaljaju ih još u naribani kokos ili mrvice.
Izrael
Tako je, i u Izraelu postoje, i to pod imenom kadorei shokolad. Unatoč tome što predstavljaju neizostavan dio djetinjstva svakog Izraelca, a rijetko izvan izraelskih domova. Njihovi glavni sastojci su kakao, šećer, mlijeko i keksi, a maslac za razliku od drugih načina pripreme tamo ne koriste, uvaljaju ih još u naribani kokos ili mrvice kao št se to radi i drugdje.
Unatoč tome što je izraelska hrana doživjela već nekoliko izmjena, njihove kuglice i dalje ostaju vrlo omiljene, njihova priprema je brza, jednostavna i primjerena za svačiji džep. Njihova dodatna prednost jest što se priprema može prilagoditi sastojcima koji su vam na raspolaganju u danom trenutku.
Ovu skromnu slasticu Izraelci najčešće poslužuju za neformalne prigode, a njen okus ih podsjeća na dom, rođendanske zabave, piknike i djetinjstvo. Nisu samo njihov najdraži recept, već su postale i dio njihovog kolektivnog sjećanja.
Brazil
Brigadeiro ili na našem jeziku »brigadir« je brazilska vrsta čokoladnih kuglica. Njihovo brazilsko ime seže u 40. godine prošlog stoljeća kada je brazilski političar i brigadir počeo prikupljati financijska sredstva za svoju kampanju prodavanjem svoje najdraže slastice – čokoladnih kuglica. Iako je izgubio na izborima kuglice su postale tako popularne da su ih u njegovu čast nazvali po njemu. A zato što u ono vrijeme svježe mlijeko i šećer nisu bili tako dostupni kao i danas, za razliku od čokoladnih trufflesa napravljene su od zaslađenog kondenziranog mlijeka, kakao praha i maslaca, na kraju ih uvaljaju u čokoladne mrvice.
Važan su dio brazilske kulture, neki čak kažu da su njihova nacionalna ikona – pripremaju ih na sjeveru i na jugu države, a neki ih jedu iz zdjele žlicom. Imaju mekan i bogati okus te ne nedostaju ni na jednoj rođendanskoj zabavi – obično se jedu nakon rođendanske torte. Popularne su i na raznim godišnjicama i drugim susretima, a često ih poslužuju onima slomljenog srca. Za Brazilce imaju emocionalnu vrijednost jer im njihov okus priziva poznati osjećaj kada se prisjećaju lijepih vremena, provedenih s obitelji i prijateljima.
Brazilci imaju još jednu vrstu čokoladnih kuglica koju nazivaju »gurmanski brigadir«, a rade se od pistacija, badema, lješnjaka ... U trgovinama zvanim »brigadirski butici« postoji više od 50 različitih okusa. Kvalitetni i svježi sastojci te elegantno posluživanje daju im notu uglađenosti, a serviraju ih u posudicama, čašama, tubama, žlicama i malim kutijicama koje podsjećaju na kovčežiće za nakit. Zbog svih nabrojanih razloga u Brazilu su dobile naziv »gurmansko jelo«.
Jako su dobro poznate i u Sloveniji gdje se pripremaju na sve moguće načine. Nekim više prijaju s mrvicama, a drugima s kokosom, orasima ili lješnjacima. Za sve države zajednički je element brza i jednostavna priprema. A zato što ne zahtijeva uporabu oštrih predmeta i termičke obrade čokoladne kuglice omiljene su kod djece. Dok ih oblikuju bezbrižno uživaju, a u međuvremenu kakvu i pojedu. A ako su i vas privukle možete ih pripremiti po receptu s naše web stranice.
Mojacokolada.hr - BAM Become A Master | Mojačokolada.hr
BAM proizvodi namijenjeni su svima koji vole stvarati uz visokokvalitetne sastojke i sofisticirane okuse za kućnim kuhinjskim pultom.