Čokolada, ovaj dobri tamni užitak
Čokolada je zasigurno najomiljenija i najraširenija slastica na svijetu. Obožabaju ju mladi i stari te mnogi ovom tamnom užitku jednostavno ne mogu odoljeti. Mnogi ljudi misle da je čokolada štetna za zdravlje jer sadrži puno šećera. Da, istina je da se kod svakodnevnog konzumiranja većih količina mliječne te bijele čokolade mogu pojaviti neugodnosti kao što je pretilost, karijes, prištići na licu, ali može se pojaviti jak osjećaj grižnje savjesti zbog toga što smo pretjerali.
No mnogi ljudi ne znaju da može tamna čokolada, ako ju naravno uživamo umjereno i u manjšim količinama, tijelu koristi, štiti ga i potiče njegovo djelovanje. Znanstvenici preporučuju do 50g tamne čokolade na dan, jer ta količina navodno još ima pozitivne utjecaje na organizam i to će prevagnuti u usporedbi s negativnim učincima. Čokolada je zasigurno najslađi užitak na svijetu, a kad budete saznali koji si njeni pozitivni učinci, moći ćete si ju priuštiti bez grižnje savjesti.
Tamna čokolada je najbolja i najzdravija čokolada na svihetu upravo zbog svoje izrade i samog sastava. U tamnoj čokoladi nalazi se voda, masti, ugljikohidrati, bjelančevine te mnogi vitamini i antioksidanti koji su se očuvali tijekom samog postupka izrade tamne čokolade. Tamna čokolada sadrži više od 400 različitih kemijskih spojeva i neki od njih imaju dokazan pozitivan utjecaj na ljudski organizam.
Flavonoidi – tvari koje štite naše stanice
Tamna čokolada je jedan od izvora flavonoida koji djeluju kao antioksidanti i tako hvataju radikale koji bi mogli oštetiti stanice u tijelu. Definitivno je važno koliko kvalitetnu tamnu čokoladu jedemo, jer antioksidativni ućinak ima samo tamna čokolada koja sadrži više od 50% kakaa. Dokazano je da oko 40g tamne čokolade sadrži toliko fenolnih antioksidanta kao čaša crnog vina.
Tamna čokolada sprječava karijes
Mnogi mislije da je tamna čokolada glavni izvor karijesa i truljenja zuba. Ali znanstvena istraživanja su dokazala upravo suprotno. Kakao koji se nalazi u tamnoj čokoladi štiti zube od karijesa jer sadrži tvari koje uništavaju bakterije i tako sprejčavaju truljenje zuba. Naravno da je bitno da još uvijek svaki dan redovito peremo zube, jer čokolada nas sama po sebi neće štititi od karijesa. Ali je zato tamna čokolada zasigurno dobar temelj za uništavanje karijesa.
Utjecaj tamne čokolade na naše tijelo i raspoloženje
Čokolada je isto tako psihoaktivna hrana koja blagotvorno djeluje na naš mozak i te pozitivno utječe na naše raspoloženje. Tamna čokolada naime sadrži određene endorfine odnosno endogene opijate. To su tvari slične tvarima svojstvenim za organizam koje ublažavaju osjećaj boli te povećavaju osjećaj ugode i zadovoljstva. Tako već i samo jedna pločica tamne čokolade može poboljšati naše raspoloženje i podignuti nas.
Kakao prah, kojeg mora biti u tamnoj čokoladi između 50 i 99%, isto je tako dobar izvor željeza, bakra te magnezija. Ova tri elementa nužna su za različite biokemijske procese u tijelu i imaju ulogu kofaktora kod različitih enzima. Naše tijelo bez njih ne može pravilno funkcionirati, a jedan od mogućih unosa istih u tijelo jest tamna čokolada.
Tamna čokolada kao lijek?
Kao što vidite, tamna čokolada ima jako puno blagotvornih utjecaja na ljudski organizam. Puno ih je već otkriveno, a još više vjerojatno skriveno i do kojih ćemo tek doći u budućnosti. U nekim znanstvenim krugovima već se rađaju pitanja ne bi li bilo smisleno kvalitetnu tamnu čokoladu izdavati na liječnički recept. Je li tamna čokolada lijek ili ne, presudite sami. Jedno je sigurno da su manje dnevne doze tamne čokolade odličan dodatak prehrani koji tijelu pomaže održati uravnoteženo djelovanje.
Sada kada znate kakve pozitivne utjecaje ima tamna čokolada na vaše tijelo, možete si ju priuštiti bez brige. Tamnu čokoladu možete uživati zbog okusa, energije koju dobivate njome i zbog mnogih dobrih učinaka koje ova hrana ima. Koji god razlog konzumiranja tamne čokolade bio, sada znate da ju možete jesti bez grižnje savjesti, zbog toga što je tamna čokolada najbolja i najzdravija čokolada na svijetu.