Naruči sastojce uz 10% popusta:
Vrhunski BAM proizvodi za pečenje.

Zobene pahuljice su nutritivno bogat i zdrav izbor s brojnim zdravstvenim prednostima. U ovom članku razmatramo kako zobena kaša može utjecati na naše tijelo, energiju, probavu i kako se može pripremiti da bude ukusna i zadovolji naše potrebe za proteinima.
Zobena kaša je bogata vlaknima, proteinima, vitaminom B, magnezijem, fosforom, željezom, cinkom i drugim nutrijentima. Izvrstan je izvor energije i pomaže tijelu da učinkovito funkcionira.
Zobena kaša sadrži topiva vlakna koja se zovu beta-glukani, koja pomažu u snižavanju razine glukoze u krvi i poboljšavaju osjetljivost na inzulin. Ovo je osobito korisno za osobe s dijabetesom tipa 2.
Zbog visokog sadržaja vlakana, zobene pahuljice pružaju osjećaj sitosti i sprječavaju prejedanje. Također pomaže u regulaciji apetita i tako pridonosi lakšoj kontroli težine.
Vlakna u zobenoj kaši potiču zdravu probavu i sprječavaju zatvor. Pridonose boljoj crijevnoj flori i potiču rast korisnih bakterija u crijevima.
Beta-glukani sadržani u zobenoj kaši pomažu u snižavanju razine lošeg kolesterola (LDL) u krvi, što može smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti.
Osim što snižava kolesterol, zobene pahuljice također smanjuju upale u tijelu, što je ključno za zdravlje srca.
Zobena kaša sadrži antioksidanse kao što su avenantramidi, koji imaju protuupalna svojstva i štite stanice od oštećenja.
Zobene pahuljice mogu konzumirati i osobe osjetljive na gluten ili osobe s celijakijom, pod uvjetom da paze da su zobene pahuljice proizvedene i prerađene odvojeno od ostalih žitarica koje sadrže gluten. Na primjer, nisu sve zobene pahuljice sigurne za jelo za osobe s ovim stanjima, jer se mogu proizvoditi u pogonima koji proizvode pšenicu, rižu i druge žitarice koje sadrže gluten koje mogu kontaminirati zob. No, ako smo suvereni u podrijetlu zobi, one same po sebi ne sadrže gluten i mogu se s povjerenjem konzumirati.
Zobene pahuljice lako se pripremaju i mogu se pripremati na razne načine kako vam ne bi dosadile. Čitajte dalje dok otkrivamo ukusne ideje za brze grickalice i deserte od zobenih pahuljica.
Zobene pahuljice su podloga kojoj možete dodati različite sastojke poput svježeg ili sušenog voća, orašastih plodova, sjemenki ili mlijeka kako biste poboljšali okus i nutritivnu vrijednost.
Zobene pahuljice su izvrsne za probavu zbog visokog sadržaja vlakana, posebno topivih vlakana koja se nazivaju beta-glukani. Vlakna su neprobavljiva komponenta biljne hrane koju naše tijelo ne može probaviti, ali igraju ključnu ulogu u zdravom probavnom sustavu. Evo nekoliko načina na koje zobena kaša potiče dobru probavu:
Vlakna u zobenoj kaši povećavaju volumen stolice i omekšavaju stolicu, što olakšava pražnjenje crijeva. Redovita konzumacija zobenih pahuljica može spriječiti zatvor.
Vlakna potiču rast korisnih bakterija u crijevima, što pomaže u uspostavljanju zdrave crijevne flore. To je neophodno za dobro funkcioniranje probavnog sustava i cjelokupno zdravlje.
Studije su pokazale da redovita konzumacija vlakana, poput onih koja se nalaze u zobenim pahuljicama, smanjuje rizik od razvoja raznih probavnih poremećaja, uključujući čir na želucu, hemoroide i rak debelog crijeva.
Vlakna potiču peristaltiku crijeva, što znači bolje kretanje hrane kroz probavni trakt. To pomaže probavi da bude učinkovitija i smanjuje rizik od probavnih problema kao što su nadutost, vjetrovi i druge tegobe.
Vlakna i antioksidansi u zobenoj kaši pomažu smanjiti upalu u probavnom traktu, što može pomoći u ublažavanju simptoma upalnih bolesti crijeva kao što je sindrom iritabilnog crijeva (IBS).
Također je važno napomenuti da je pri konzumiranju velikih količina vlakana važno piti dovoljno vode kako bi se osiguralo da su vlakna pravilno napuhana i uspješno djeluju u probavnom traktu.
Nema potrebe zadovoljiti se jednostavnim, dobro, okusom zobi. Zobenu kašu uvijek možete nadograditi voćem, čokoladom i drugim slatkim okusima kako biste je učinili slanijom i privlačnijom.
Evo četiri najbolja okusa zobenih pahuljica koje smo probali:
Nema ništa bolje od slatke, upravo ispečene granny smith pite od jabuka, zar ne? Okus mekanih, sočnih jabuka koje se tope u ustima je jednostavno božanstven! Uključimo ga u naše zobene pahuljice i dodajmo mu autentičan voćni okus koji će oduševiti naše nepce! Uz dodatak proteina, bit će izvrstan obrok nakon treninga ili možda zdrav doručak!
Svi ljubitelji čokolade znaju da čokolada lako ide svugdje! A kada dodate sočne jagode i zdravu zob, to je dobitna kombinacija. Može se jesti za večeru, doručak ili međuobrok na poslu, ili kao proteinski obrok nakon treninga.
Kokos je izuzetno hranjivo voće koje podržava imunološki sustav jer ima protuupalna i antimikrobna svojstva. Sadrži vlakna koja potiču zdravu probavu i sprječavaju zatvor. Njegov slatkasto-tropski okus fenomenalno se spaja s čokoladom i zobenim pahuljicama, a pojačava okus zobenih pahuljica.
Zobene pahuljice s okusom čokolade i banane proteinska su bomba hranjivih tvari i fantastičnog okusa. To čini energetski bogat i zdrav doručak ili međuobrok, gdje možete uživati u obroku bez osjećaja krivnje! Banane sadrže topiva vlakna koja poboljšavaju našu probavu, a sadrže i važne vitamine i minerale poput vitamina B6, vitamina C, kalija, magnezija i folata. Reguliraju krvni tlak i dobro utječu na raspoloženje te podižu energiju u tijelu!
Evo 10 ideja za ukusne i zdrave poslastice na bazi zobenih pahuljica:
Pripremite zobene kekse s dodatkom komadića tamne čokolade i nasjeckanih orašastih plodova. Ovom kombinacijom dobit ćete ukusne, hrskave keksiće koji će zadovoljiti želju za slatkim, a da pritom ne morate odustati od svog zdravog načina prehrane.
Pomiješajte zobene pahuljice, kakao prah, jaja, maslac i zaslađivač te ispecite u plehu. Rezultat je sočan i čokoladan brownie s manje nepotrebnog šećera.
Pripremite zobeni puding s vanilijom i svježim voćem po izboru. Ovaj osvježavajući desert savršen je za vruće ljetne dane!
Zobene pahuljice složite u slojeve u staklene posude sa mješavinom svježeg sira, grčkog jogurta i meda. Dodajte svježe jagode ili borovnice za šareni i zdravi međuobrok.
Pripremite zobenu kašu s kakaom u prahu i na vrh stavite narezanu bananu. Ovaj desert je odličan za doručak ili kao poslastica poslije jela.
Pomiješajte zob s datuljama, orašastim plodovima, medom i malo kokosovog ulja. Oblikujte male kuglice i stavite u frižider da se stvrdnu. Ove kuglice su ukusne, ali su također izvrsne kao zdravi međuobrok!
Napravite crumble sa zobenim pahuljicama, maslacem, medom i cimetom. Dodajte svježe ili smrznuto voće poput jabuka ili jagoda i pecite u pećnici dok crumble ne postane lijep, hrskav i zlatno smeđe boje.
Zobene muffine pripremite dodavanjem svježeg ili sušenog voća poput grožđica, brusnica ili banana. Ovi muffini izvrstan su izbor za zdrav doručak ili međuobrok.
Pomiješajte zob, grčki jogurt, bananu, bademovo mlijeko i med u blenderu. Ovaj slatki i kremasti smoothie svidjet će se svim ljubiteljima zobi.
Napravite palačinke od zobi, jaja, banane i mlijeka. Poslužite sa svježim voćem ili javorovim sirupom za još bolji okus. Ovi deserti od zobenih pahuljica odličan su način da uživate u obroku koji je hranjiv i zdrav. Naravno, ovdje opisane recepte uvijek možete prilagoditi svojim preferencijama i sastojcima koje imate na raspolaganju.