
Sastojci:
- 2 čajne žličice šećera (opcionalno)
- 100 g čokolade po izboru
- 2 šalice punomasnog mlijeka
Ne postoji čokoholičar koji bi mogao odoljeti šalici tople čokolade za hladnih večeri. Provjerite zašto je kući pripremljena topla čokolada među ljubiteljima slatkog tako omiljena.
Jeste li znali da su toplu čokoladu pile još Maje prije više od 2000 godina? Vrlo brzo za njima taj izniman okus i blagotvorna svojstva otkrili su i Asteci koji su vjerovali da se radi o božjem napitku mudrosti i moći. Već i sama riječ čokolada izvedenica je riječi xocolatl koju su koristile Maje, a u prijevodu znači pjenasti napitak. Ali zapravo prva topla čokolada uopće nije bila topla – poslužili su ju hladnu, a zato što još nisu znali za šećer, pripremili su ju od kakaa, vode, čilija, vanilije i drugih začina.
Prilikom kupovine BAM proizvoda možete koristiti kod RECEPT koji vam donosi 10% popusta.
Topla čokolada kakvu znamo danas, naravno da je potpuno drugačija od napitka kakvog su spravljale civilizacije Maja i Asteka. I ne samo to – kako je postajala sve omijenija diljem svijeta, različite su kulture prilagodile recept njenog pripremanja, zato danas znamo za dvije glavne vrste tople čokolade. U Sjevernoj Americi ju pripremaju s toplom vodom ili mlijekom kojim prelijevaju instant mješavinu, napravljenu od kakaa u prahu i šećera. Ovu varijantu tople čokolade rijetke teksture vole ukrasiti šlagom i slatkim pjenicama. U Europi više volimo gušću varijantu tople čokolade, pripremljenu od kremaste mješavine vrućeg mlijeka, šlaga ili vode te poluslatke čokolade i šećera koju mnogi vole začiniti cimetom i vanilijom. A kakvu vi najviše volite?
1. Savršen je zimski napitak
Topla čokolada je topao napitak koji prija tijekom cijele kalendarske godine, a posebice za hladnijih mjeseci. Ima li što ljepše od toga da za hladne večeri skuhate domaću toplu čokoladu, umotate se toplom dekom i večer provedete s najmilijima?
2. Blagotvorno utječe na raspoloženje
Kvalitetna čokolada sadrži niz vitamina, minerala, antioksidanata i biokemijskih sastojaka koji blagotvorno djeluju na naše raspoloženje, a topla čokolada potiče i mikrocirkulaciju u koži.
3. Poboljšava raspoloženje
Kada pijemo toplu čokoladu, u našem se mozgu oslobađaju endorfini i serotonin koji nas umiruju. Osim toga ovi neurotransmiteri smanjuju osjećaj stresa i boli te omogućavaju poboljšanje raspoloženja. Još jedan razlog zašto je topla čokolada zapravo šalica puna sreće!
Prednost čokolade koju pripemite kući jest da možete sami birati koliko će biti slatka i koju ćete vrstu čokolade upotrijebiti. Ako volite slatko u popriličnoj mjeri, odlučite se za bijelu ili mliječnu čokoladu, ako vam odgovaraju jači okusi izaberite čokoladu s višim udjelom kakaa (najmanje 60 %) jer će tako napitak biti bogatijeg okusa. Mnogi za pripremanje tople čokolade upotrebljavaju kakao u prahu koji ne sadrži kakao maslac kao recimo prava čokolada. Ako ste i vi među njima, poslužit će vam naš savjet da će vaša domaća topla čokolada imati puno kremastiji i bogatiji okus ako budete umjesto kakaa u prahu upotrijebili pravu čokoladu. Pa prionimo na posao!