Sastojci:
- 250 g mascarpone sira
- 200 ml slatkog vrhnja
- 2 kašike BAM prirodnog stonog zaslađivača
- 1 žličica BAM paste od vanilije
- 100 g granola
- 150 g svježih jagoda
- 3-4 kašike BAM džema od jagoda bez dodanog šećera
Ljeto je već duže vrijeme s nama, a kolovoz nam donosi vruće sunčane dane koji nas pozivaju na potragu za osvježavajućim slatkim užicima. Naš brzi mascarpone desert u teglici idealno je rješenje za one vruće dane kada nam se zaželi nešto slatko bez dodatnog truda. Budući da nam ne treba pećnica, priprema je jednostavna i brza, što znači da u finom desertu možemo uživati u trenu.
Sad kad smo duboko zagazili u kolovoz, možemo se u potpunosti prepustiti ljetnim okusima. Ovaj recept za slasticu od mascarponea omogućuje nam da okuse prilagodimo svojim željama. Svježe jagode koje se koriste u ovom receptu tada su najsočnije i najukusnije, no lako ih možete zamijeniti drugim vrstama bobičastog voća poput malina, borovnica ili ribiza. Ako želimo nešto tropsko, možemo dodati komadiće manga ili banane koji će našem ljetnom užitku dati poseban štih.
Za ljubitelje čokolade imamo još jednu odličnu opciju: BAM čokoladni namazi i preljevi. Njima možete obogatiti desert bogatim čokoladnim okusom koji je savršen za ljetno uživanje. Zamislite kako je savršeno kada se sloj kremaste mascarpone kreme obogati BAM premium čokoladnim namazom i svježim jagodama - prava poslastica za ove vruće kolovoške dane.
Ovim receptom stvaramo ne samo jednostavan i ukusan desert, već i jestivo iskustvo koje će osvježiti naše nepce i razveseliti nas. Prepustimo se užicima ovog brzog i fleksibilnog deserta koji je savršen za svaki trenutak ljetnog uživanja.
Svježe jagode oprati, osušiti i sitno narezati.
U posudi pomiješajte mascarpone, BAM prirodni stoni zaslađivač i BAM pastu od vanilije. U drugoj posudi istucite slatko vrhnje do čvrstih vrhova i lagano ga umiješajte u mascarpone smjesu da dobijete laganu i kremastu kremu.
Na dno čaše rasporedite sloj granole, preko toga dodajte sloj mascarpone kreme, zatim dodajte jagode i žlicu džema od jagoda. Postupak se ponavlja dok se čaša ne napuni. Završite slojem mascarpone kreme i ukrasite preostalim jagodama i listićima svježe mente, ako ih koristite.
Desert možete odmah poslužiti ili ga nakratko odložiti u hladnjak kako bi se okusi još bolje povezali.