Sastojci:
- 4 jaja
- 100 g šećera
- 80 g brašna
- 20 g BAM kakaa u prahu
- 1 žličica praška za pecivo
- 200 g kiselog vrhnja
- 100 g šećera u prahu
- 100 g BAM tamne čokolade
- 200 ml vrhnja za šlag
Kada odlučimo pripremiti slasticu koja spaja jednostavnost i izuzetan okus, čokoladna rolada s kisellim vrhnjem odličan je izbor. Ovaj klasični desert, poznat po svojoj lakoći i nježnoj kremastoj teksturi, svakim zalogajem donosi osjećaj domačnosti i zadovoljstva. Čokoladna rolada popularan je odabir za razne prigode, od blagdana do svakodnevnih užitaka, jer spaja bogati okus čokolade sa svježinom kiselog vrhnja. Kada ga pripremimo, dobivamo ne samo estetski dopadljiv desert, već i onaj koji je jednostavan za pripremu i obećava izvrsne rezultate.
Biskvitna podloga ove rolade je lagana i prozračna, što olakšava motanje i kreiranje savršene rolade. Kombinacija s kremastom čokoladnom smjesom daje bogat i neodoljiv okus koji izvrsno nadopunjuje kiselo vrhnje. Ovaj kiselkasti dodir vrhnja djeluje kao kontrast slatkoći čokolade, stvarajući ravnotežu okusa koju jednostavno obožavamo.
Čokoladna rolada s vrhnjem nije samo ukusna, već je i vizualno privlačna. Kada se poslužuje, svojim prekrasnim izgledom, s čokoladnom kremom koja se krije u laganom biskvitu, oduševljava i privlači pažnju svih prisutnih. Osim toga, ovaj je desert izvrstan za pripremu unaprijed, jer se može ohladiti i staviti u hladnjak, što omogućuje pripremu nekoliko dana unaprijed.
Bilo da se poslužuje u posebnim prilikama ili jednostavno kao slatka nagrada nakon dugog dana, čokoladna rolada s vrhnjem zasigurno će donijeti radost i zadovoljstvo. Njegova jednostavnost i ukusan rezultat čine ga popularnim izborom za sve ljubitelje slatkih poslastica.
Zagrijte pećnicu na 180°C. Tucite jaja i šećer dok smjesa ne postane svijetla i pjenasta. Zatim umiješajte brašno, BAM kakao prah i prašak za pecivo i dobro promiješajte. Smjesu izlijte na pleh obložen papirom za pečenje i pecite oko 10-12 minuta. Kad je biskvit pečen, odmah ga staviti na čistu kuhinjsku krpu, posuti sa malo šećera i zarolati u roladu. Pustite da se biskvit potpuno ohladi.
Za to vrijeme pripremiti kremu - BAM, otopiti crnu čokoladu na pari i ostaviti da se malo ohladi. Kiselo vrhnje i šećer u prahu miksati dok se šećer ne otopi. Zatim umutiti vrhnje za šlag i pažljivo ga umiješati u smjesu od kiselog vrhnja. Dodajte otopljenu čokoladu i dobro izmiješajte da dobijete jednoličnu kremu.
Kad se biskvit ohladi pažljivo ga odmotati. Čokoladnu kremu ravnomjerno rasporedite po biskvitu. Zatim roladu zarolati i ostaviti u hladnjaku da se krema stegne i okusi sjedine, najmanje 1 sat.