Sastojci:
- prstohvat soli
- 60 g BAM kakaa u prahu
- 160 g BAM tamne čokolade
- 120 g šećera u prahu (ili zamjene za šećer)
- 5 jaja
- 2 čajne žličice BAM paste od vanilije
- 130 g maslaca
Čokoladna torta bez brašna izvrstan je desert za sve čokoholičare koji izbjegavaju brašno zbog zdravstvenih problema, ili pak samo zato jer svjesno paze na unos ugljikohidrata u svoje tijelo.
Brine li vas da je izrada čokoladne torte bez brašna zahtjevna i da to nije za vas, dopustite da vas utješimo time što njena priprema nije ništa više zahtjevna od pripreme obične čokoladne torte. Razlikuje se samo u sastojcima, a zbog čega nikako nećete biti uskraćeni za harmoniju slasnih okusa. U suštini je poanta čokoladne torte čokolada, a ne brašno. A ako ju povrh svega napravimo od kvalitetnih sastojaka, onda nas grižnja savjesti uopće ne treba plašiti!
Prilikom kupovine BAM proizvoda možete koristiti kod RECEPT koji vam donosi 10% popusta.
Prava, kvalitetna čokolada ima naime niz svojstava koja pozitivno utječu na naše zdravlje i opće raspoloženje. Između ostalog poboljšava cirkulaciju i probavu, snižava krvni tlak i ima antioksidativne učinke, zato nam pomaže kod pamćenja i štiti nas od raka te nekih bolesti srca i krvožilnog sustava, ali i od degenerativnih bolesti, povezanih sa starošću.
Još jedna zanimljivost koja će posebno oduševiti one koji novi dan vole započinjati čokoladom. Znanstvenici na sveučilištu Syracuse u New Yorku otkrili su da ima čokolada, ako ju redovito jedemo, brojne pozitivne učinke za naše zdravlje jer poboljšava naše kognitivne sposobnosti i pamćenje te apstraktno razmišljanje. Na sveučilištu u Tel Avivu otkrili su čak da oni koji svako jutro pojedu komad čokoladne torte, više su motivirani na svom poslu, a ujedno čak i lakše mogu smršavjeti – a posebno ako torta ne sadrži brašno.
Možda zvuči nevjerojatno, ali ima u tome nešto istine. Naš mozak naime tijekom dana treba puno energije, sve od trenutka kada se probudimo. A zato što tijelo rano ujutro učinkovitije probavlja hranu i energiju, komad čokoladne torte može mu pomoći da mozak učinkovitije opskrbi energijom. I zato što je probava ujutro brža nego kasnije tijekom dana, time su i mogućnosti za nastanak neželjenih masnih obloga manje.
Kao što smo već rekli, čokoladna torta bez brašna ne razlikuje se bitno od obične čokoladne torte – osim brašna glavni su sastojci čokolada, šećer (ili zamjena za šećer), jaja i izvor masti, obično je to maslac ili vrhnje. Razlika je u samom postupku izrade.
Nas je njena priprema, a posebice njen okus potpuno oduševio, stoga smo odlučili da recept podijelimo s vama.
Pećnicu zagrijemo na 190 °C.
Dok se pećnica zagrijava, na vodenoj pari rastopimo maslac i čokoladu te dodamo prstohvat soli. U rastopljenu masu dodamo aromu vanilije i lagano promiješamo te ohladimo.
Električnim mikserom pjenasto umiješamo šećer i jaja. U dobivenu smjesu umiješamo ohlađenu čokoladnu smjesu u koju na kraju dodamo još kakao u prahu.
Pripremljeno tijesto ulijemo u pladanj za tortu i pečemo u pećnici od 20 do 30 minuta.
Ohlađenu tortu premažemo najdražom marmeladom i na kraju presvučemo čokoladnom glazurom.