1
Buttermilk napraviš tako da u jednu zdjelicu mlijeka umiješaš 1 veliku žlicu bijelog alkoholnog octa (onogaza kiseljenje). Dobro promiješaš i pustiš 5-10 minuta.
2
Uzmi okruglu posudu za pečenje torti (promjer 26cm), s unutarnje ga strane premaži maslacem i sve stranice, i rub, obloži papirom za pečenje. Pećnicu zagrij na 170 C.
3
Sve suhe i mokre sastojke ručno pomiješamo u velikoj posudi: 375 g brašna, 170 g kakaa u prahu, 1,5 male žličice soli, 1 velika žlica sode bikarbone, 2 male žličice praška za pecivo, 500 g šećera, 180 ml ulja, 370 g buttermilka, 3 žličice ekstrakta od vanilije, 3 veća jaja (prije ih posebno malo istuci).
4
Sve gore nabrojane sastojke polako pomiješaj metlicom i na kraju toj masi dodaj 370 ml vruće vode (da se kakao u prahu rastopi, kad bi ulili vodu ranije jaja bi se skuhala ;) )
5
Masa za biskvit postane tekuća, razdijelite ju na dva ili više dijelova – ovisno i o posudi za pečenje. Ja obično svu masu ulijem u posudu i pečem vrlo polako, a kad primijetim da je na vrhu malo zagorijelo, a da je u sredini još masa tekuća, tada tortu pokrijem aluminijskom folijom i vratim pladanj natrag u pećnicu da se ispeče do kraja. Torta je pečena onda kada je čačkalica nakon što ju zabodeš u sredinu suha. Ako mislite prerezati tortu na više slojeva, ostavite ju da se potpuno ohladi!
6
Pripremi mješavinu za namakanje biskvita: 1 litra vode, nekoliko žlica šećera u prahu i nekoliko žlica ruma … promiješaj, probaj, ako je tebi dobro, bit će i torti.
7
Kremu napraviš kada je biskvit razrezan i mješavina za biskvit spremna.
8
Čokoladna krema: 400 g tamne čokolade ili čokolade za kuhanje s 1 žlicom maslaca rastopiš iznad pare, fino promiješaš da nema nikakvih grudica, čokoladu ohladiš tako da dno posude uroniš u hladnu vodu i malo promiješaš. Kada bi stavila prst u sredinu čokolade, ona mora biti ugodno topla, ne prevruća. Tada u mikser izliješ 600 ml slatkog vrhnja za šlag + 2 žlice šećera u prahu. Ne miksaš do kraja, već toliko da možeš još uliti rastopljenu čokoladu i dok miješaš dodati još 10 ml ruma.
9
U tu kremu možeš umiješati i lješnjake, bademe, kandirane korice limuna ili naranče, višnje, praktički bilo što. Krema je super i podnosi sve.
10
Za sastavljanje torte uzmeš veliki pladanj ili tanjur, nešto na čemu ćeš poslužiti tortu. Uzmeš oprani obruč posude za pečenje biskvita. Na dno staviš prvi dio biskvita, oko njega nategneš obruč (ako je sa strane malo zraka, kada se biskvit namoči raširit će se). Biskvit namočiš žlicama slatke otopine, kada prstima pritisneš biskvit, on mora biti mokar i sočan. Zatim na biskvit stavimo nekoliko žlica kreme, poravnamo ju, ponovno biskvit, močenje biskvita, krema. Na kraju na vrhu neka bude samo biskvit. Pokriješ prozirnom folijom, staviš u hladnjak, najbolje preko noći. Idući dan ukrasiš, možeš ukrasiti i šlagom, staviti hostiju na vrh. Možeš ju i premazati čokoladnom kremom (još 1x napraviš kremu po gornjem receptu) i ukrasiš kao što sam to ja napravila, čokoladnim štapićima i kuglicama ... Ili čak premažeš kremom od maslaca i presvučeš tičino masom tj. šećernom masom. Po želji.