Sastojci:
- 3 jaja
- 2 šalice smeđeg šećera
- 2 šalice oštrog brašna
- 1 prašak za pecivo
- 1 šalica kokosovog ulja
- 500 g BAM tamne čokolade
- 3 šalice sitno naribane kuhane cikle
- 1 žličica cimeta
- 0,03 l amaretta ili likera od oraha
- 200 g BAM tamne čokolade
- 50 g maslaca
- 0,03 l amaretta ili likera od oraha
- naribani bademi
Upute za pripremu:
1
Otopite kokosovu mast. Nad vodenom parom otopite čokoladu s komadićem maslaca.
2
Odvojite bjelanjke i žumanjke. Pjenasto umutite žumanjke i šećer. Postepeno im dolijte kokosovo ulje. Dodajte otopljenu čokoladu i promiješajte.
3
U brašno dodajte prašak za pecivo i cimet. U tijesto postepeno umiješajte brašno. Kuhanu ciklu sitno naribajte. Možete kupiti već vakumiranu.
4
Ciklu umiješajte u čokoladnu smjesu, koja sada postane laganija i tečnija. Dolijte još amaretto ili liker od oraha. Bjelanjke utucite u čvrst snijeg i stavite na tijesto te lagano promiješajte. Smjesu dižite odozdo prema gore da tijesto ostane lagano.
5
Kalup namastite komadićem kokosove masti i u njega ulijte tijesto. Masa je za dvije tanje torte promjera 28 cm ili jednu deblju. Pecite u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko 45 minuta. Provjerite je li tijesto pečeno, treba biti mekano, a ne tečno i ne smije se lijepiti za nož.
6
Uklonite obod kalupa i tortu malo ohladite. Za čokoladnu glazuru nad vodenom parom otopite čokoladu, maslac i dodajte još malo amaretta ili likera od oraha za poseban okus. Tortu stavite na rešetku i kalup jer će čokolada malo kapati.
7
Prelijte glazurom i poravnajte, namažite i rub torte. Po vrhu i po rubu torte pospite i ukrasite bademima. Tortu stavite u hladnjak na sat ili dva da se preljev stvrdne.
8
Narežite na manje komade jer je torta prilično zasitna, i poslužite. Po želji poslužite i tučeno slatko vrhnje s kapljicom likera. Torta će i nakon par dana ostati sočna i jednako odličnog okusa.